Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Strippen is een middel dat wordt gebruikt om een bevalling op gang te brengen; het bevordert weeën. Meestal past een verloskundige het middel toe na 42 weken zwangerschap.
De uitgerekende datum is een tijdstip om naar uit te kijken en waar je tegelijkertijd tegenop kunt zien. Je weet door de verhalen van anderen of uit eigen ervaring dat een bevalling pijnlijk kan zijn. Het maakt daarbij niet uit of je bevalt van één kindje of bevalt van een meerling. Ook is een thuis bevalling niet perse aangenamer dan een bevalling in het ziekenhuis of een bevalling in een kraamhotel. Als eenmaal de uitgerekende datum is aangebroken hoop je er, ondanks de angst, toch op dat je kindje snel komt. Elke dag na de uitgerekende datum zit je weer in spanning of je kindje deze dag geboren wordt. Het kan zijn dat je zelfs tot twee weken na de uitgerekende datum vol spanning wacht op de komst van je kindje. In dat geval kan het zijn dat je wordt gestript.
Strippen is een middel om weeën op te wekken. De methode wordt toegepast om voor de 42 weken zwangerschap een natuurlijke bevalling op gang te brengen. Naast strippen, zijn er ook andere manieren om het bevallen te stimuleren, zoals acupunctuur, homeopathie of een massage. Je kunt ook hieronder kijken voor andere middelen om je weeën op te wekken. Strippen is echter de enige methode, waarvan het effect is bewezen. Bij strippen worden met een of twee vingers, via je baarmoederhals de vruchtvliezen, die zich in de baarmoederwand bevinden, losgewoeld. Strippen kan alleen als de baarmoedermond al wat openstaat, oftwel rijp is voor het bevallen. Strippen duurt slecht een paar minuten en wordt meestal gedaan door een verloskundige. Lukt de eerste keer strippen niet, dan kan er voor worden gekozen om het nogmaals toe te passen.
Door te strippen, de vruchtvliezen los te woelen, komt het hormoon prostaglandine vrij. Dit is een stofje dat de rijping van de baarmoederhals stimuleert, waardoor het weeën kan opwekken. Strippen wordt gedaan ter voorkoming van een kunstmatige inleiding, die noodzakelijk wordt als je baby niet voor de 42 weken wordt geboren. De weeën van een kunstmatige inleiding duren langer en zijn heftiger dan die van een natuurlijke bevalling. Met strippen wordt er geprobeerd om toch nog een natuurlijke bevalling op gang te brengen, zodat een kunstmatige inleiding uit kan blijven.
Uit onderzoek blijkt dat strippen slechts zinvol is als het wordt toegepast tussen 41 en 42 weken zwangerschap. Strippen op een ander moment van je zwangerschap heeft geen zin. Strippen kan bij elke zwangerschap worden toegepast. Het maakt daarbij niet uit of je voor de eerste keer zwanger bent of al vaker zwanger bent geweest. Het blijkt dat de eerste keer strippen het meest succesvol is. De keren die daarna eventueel volgen verkleint de kans dat het strippen effect heeft.
Je hoeft zelf niet te verzinnen dat je wilt worden gestript. De verloskundigen bij je verloskundigenpraktijk of je gynaecoloog in het ziekenhuis geeft aan wanneer het voor jou nodig is. Vervolgens ga je op afspraak naar de verloskundigenpraktijk of naar het ziekenhuis. Daarna wordt je gestript. Dat gaat als volgt.
Het strippen op zich doet meestal geen pijn. Wel wordt het door veel vrouwen benoemd als iets dat je voelt; dat gevoelig is. Pijn bij strippen kan voorkomen bij een baarmoedermond die nog ver naar achteren zit of juist al wat meer naar voren zit. De mate van pijn heeft natuurlijk ook met je pijngrens te maken. De een voelt meer en sneller pijn dan een ander. Net als bij veel andere behandelingen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk ontspant tijdens het strippen. Zo voel je er het minst van. Duw daarvoor zo ontspannen mogelijk je billen tegen de tafel waarop je ligt, adem zo rustig mogelijk en sluit eventueel je ogen. Misschien helpt het ook als je iemand meeneemt om je hand vast te houden of om tegen je te praten. Feit is dat strippen niet lang duurt; voor je het weet is het klaar. Na het strippen kun je last hebben van bloedverlies en pijnlijke harde buiken. Dat hoeft echter niet perse.
Strippen is de manier van weeën opwekken die het meest wordt toegepast en het meest effectief is, maar wat kun je nog meer doen om weeën op te wekken? De methoden die hieronder staan zijn niet wetenschappelijk bewezen; je weet dus niet zeker of ze je helpen om de weeën op te wekken. Je kunt het echter wel proberen, bijvoorbeeld als strippen bij jou tot nu toe nog geen effect heeft of als je liever niet wilt worden gestript. Wie weet helpen de volgende methodes je; al weet je natuurlijk nooit zeker wat bij jou de doorslag gaf voor het opkomen van je weeën.
Het kan zijn dat het strippen er niet of onvoldoende voor zorgt dat je natuurlijke weeën krijgt. In dat geval ga je met 42 weken zwangerschap naar het ziekenhuis en moet je daar worden ingeleid. De baby moet eruit met 42 weken, aangezien het dan kan voorkomen dat de placenta het minder goed gaat doen. Dat is gevaarlijk voor de baby. De gynaecoloog gaat in dit geval bekijken welk middel wordt ingezet om de weeën alsnog in gang te zetten, zodat je baby dan toch eindelijk wordt geboren.