Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een zwangerschap is natuurlijk prachtig, want je bent gezegend met het feit dat je in de toekomst een kind krijgt. Aan een zwangerschap zitten echter ook zo zijn nadelen. Er kunnen namelijk gevaarlijke gezondheidsproblemen ontstaan. Waar moet je op letten? Lees daar in dit artikel meer over.
Listeria
Indien je zwanger bent, dan moet je vaak oppassen met wat je eet. Er is namelijk bepaalde voeding dat veel riskanter is om te eten wanneer je zwanger bent. Voeding die bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Een daarvan is dus het listeriabacterie. Geïnfecteerd zijn met listeria is normaliter niet heel gevaarlijk, al kun je er erg ziek van worden. Maar als je zwanger bent, dan is dit gevaar echter een stuk groter. Maar laten we eerst maar eens behandelen waar deze bacterie allemaal in is te vinden.
Er zijn verschillende soorten gerechten waar dit in is te vinden, maar het is vooral te vinden in rauwe kip, vlees, vis, en groenten. In het ene gerecht zit het meer dan in het andere. Je denkt waarschijnlijk: als je het verhit, dan is het toch geen probleem? In principe is dit wel zo, maar er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen waar rauw vlees door wordt verwerkt. Daarbij kun je denken aan filet americain. Een zeer populair gerecht dat ook vaak te vinden is op verjaardagen. Ben je zwanger? In dat geval is het aan te raden om deze even over te slaan op de verjaardag. Er zijn ongetwijfeld wel andere hapjes waar je wel van kunt genieten. Ook rauwe vis is bijvoorbeeld niet aan te raden om te eten. Ook dat wordt regelmatig rauw opgediend in restaurants en op feestjes en partijtjes. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan zoute haring, of gerookte zalm. Dit wordt niet verhit en omwille van die reden is er een grotere kans dat er listeria inzit.
Maar wat is nu het gevaar van listeria, vraag je je ongetwijfeld af. Die gevaren zijn niet gering. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat listeria de kans op vroeggeboorte of doodgeboorte vergroot. Om die reden is het dan ook verstandig om zeer alert te zijn. Bij alles wat je eet moet je even nagaan of er listeria in kan zitten.
Toxoplasma
In tegenstelling tot listeria, is toxoplasma geen bacterie maar een parasiet. Het komt op verschillende plekken voor, maar het is vooral te vinden in de ontlasting van katten. Heb je dus katten en ben je tegelijkertijd zwanger? Het is dan van groot belang om goed op te passen. Je moet dan extra hygiënisch zijn. Aangezien het te vinden is in ontlasting, moet je eventuele ontlasting zo goed mogelijk schoon maken. Gebruik ook altijd handschoenen, zodat je het risico nog extra kunt verkleinen. Let wel: je loopt niet alleen risico op toxoplasma als je zelf een kat hebt. Veel mensen in Nederland hebben een kat als huisdier. Er bestaat ook nog een grote kans dat je wel eens regelmatig op visite gaat. Zeker als je zwanger bent, want je wil al dit nieuws namelijk wel delen. Ook bij kennissen kan de ontlasting van de katten toxoplasma bewerkstelligen. Maar ook buiten op de grond kan toxoplasma te vinden zijn, omdat katten daar zichzelf hebben ontlast.
In mindere mate kan toxoplasma ook voor komen in rauw vlees, of vlees dat niet voldoende gegaard is. De kans hierop is wel kleiner, maar het kan nooit kwaad om het vlees even extra lang te braden tijdens de zwangerschap. Met toxoplasma bestaat er een grotere kans op een aangeboren afwijking bij je kind. Dit is wetenschappelijk onderzocht en daarom raden experts altijd aan om dit niet tot je te nemen. Toxoplasma verdwijnt bij voldoende verhitting of bevriezing. Maar probeer zo min mogelijk risico te lopen. Wees ook hygiënisch, want het kan tijdens het koken ook aan je handen gaan zitten.
Overige infectieziektes
De reeds behandelde infectieziektes vormen het grootste risico voor je kind. Maar tijdens een zwangerschap ben je überhaupt sneller vatbaar voor infecties. Sommige infecties zijn niet heel gevaarlijk. Denk daarbij aan een verkoudheid of iets dergelijks. Dit is overigens ook niet te voorkomen, dus daar kun je ook geen maatregelen tegen treffen. Bestaande infecties kunnen bij een zwangerschap ook erger worden. Daarnaast kunnen ziektes als mazelen of rode hond tijdens de zwangerschap ook gevaarlijk zijn. Dit komt echter zelden voor in Nederland.