Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Gefeliciteerd! Je hebt zojuist te horen gekregen dat je zwanger bent. Mocht dit het geval zijn dan ben je natuurlijk hartstikke blij. Het is namelijk niet zomaar iets. Ten eerste is het niet iedereen gegund, dus vaak ben je dankbaar. Naast de euforie is het natuurlijk ook spannend, want je weet niet wat er gaat gebeuren. Bovendien heb je een grote verantwoordelijkheid te dragen: je draagt namelijk een mens bij je en voor veel moeders is dit een apart idee waar je wel even aan moet wennen.
Natuurlijk brengt een zwangerschap ook de nodige nadelen met zich mee: je hebt namelijk de zogenaamde zwangerschapsklachten. Deze klachten kunnen fysiek en mentaal zijn. Allereerst zal er in dit artikel een opsomming worden gegeven van de fysieke en mentale zwangerschapsklachten die kunnen worden verwacht. Daarna worden tips gegeven hoe je het beste om kunt gaan en wat helpt bij veelvoorkomende zwangerschapsklachten.
Zwangerschapsklachten: fysiek
Fysieke klachten zijn altijd naar. Er zijn veelvoorkomende zwangerschapsklachten die hier zullen worden genoemd.
1. Misselijkheid
Misselijkheid is waarschijnlijk voor velen wel een van de meest bekende zwangerschapsklachten. Tijdens een zwangerschap kun je je namelijk hondsberoerd voelen en dit zijn dan ook vaak de eerste verschijnselen die zich voordoen tijdens een zwangerschap. Erg naar natuurlijk! Gelukkig is het niet zeer ernstig.
Het probleem met misselijkheid komt doorgaans voor tijdens het begin van de dag. Dit is het meest voorkomende tijdstip dat zwangere vrouwen last hebben van misselijkheid. Hoewel het soms ook op andere momenten van de dag voor kan komen. Bij de ene vrouw gaat het namelijk zo ver dat ze moet overgeven, terwijl de andere vrouw enkel een klein weeïg gevoel heeft bij het opstaan. Sommige vrouwen hebben er zelfs helemaal geen last van!
2. Duizeligheid
Net als misselijkheid is duizeligheid een veelvoorkomende fysieke klacht die niet alleen betrekking heeft op zwangerschap. Toch komt het veelvuldig voor bij vrouwen in de latere periode van de zwangerschap, omdat de baarmoeder groter wordt. Deze zorgt er dan weer voor dat het bloed moeizamer doorstroomt en dit kan er voor zorgen dat je duizelig wordt. Ook een lage bloeddruk kan zorgen voor duizeligheidsklachten. Erg vervelend en naar, maar het is gelukkig niet ernstig! Ook kun je je troosten met het de gedachte dat het maar kort is en je van af bent als de zwangerschap klaar is.
3. Striae
Striae en zwangerschapsstriemen zijn zwangerschapsklachten die niet gevaarlijk zijn, maar voor veel vrouwen toch een nachtmerrie. Het is iets wat je moet zien te accepteren. Er is niets aan te doen, want als je zwanger wordt zorgt dit er nou eenmaal voor dat je gaat groeien op een zeer snelle wijze. Dat gaat dan zo snel dat de huid het moeilijk kan verwerken en dit kan ervoor zorgen dat je scheurtjes in het weefsel krijgt. Die zien eruit als kleine striemen.
De één heeft er meer last van dan de ander, maar het is in geen enkel geval gevaarlijk. Je kunt je gelukkig wel troosten met de gedachte dat het voor een goed doel is! Bovendien zal het qua ernst naar verloop van tijd wel afzakken, dus er is in wezen niet veel aan de hand! Accepteren is het beste.
4. Brandend maagzuur
Ook brandend maagzuur is een vervelende klacht die kan ontstaan tijdens een zwangerschap. Het nadeel is dat dit zowel in de beginfase van de zwangerschap kan voorkomen, maar ook aan het eind van de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben er vooral in het begin van de zwangerschap last van. Anderen vooral aan het einde. Sommige geluksvogels hebben soms nergens last van. Het verschilt dus per persoon.
5. Verstopping
Een zwangerschap heeft op veel dingen in je lichaam invloed, waaronder op de darmen! Zo kan het voorkomen dat je bij een zwangerschap last gaat krijgen van verstopping. Dit is natuurlijk erg vervelend! De reden voor de ontstopping is dat er veel vocht wordt weggetrokken tijdens een zwangerschap en dit zorgt voor de nare verstopping.
6. Bloedneus
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer hormonen aan die zorgen voor een betere doorbloeding in je slijmvliezen. Een bloedneus tijdens de zwangerschap komt dan ook regelmatig voor. Het is niet schadelijk voor jou en ook niet voor het kindje in jouw buik.
Zwangerschapsklachten: mentaal
Zwangerschapsklachten zijn niet alleen van fysieke aard. Er zijn ook verschillende mentale klachten waar je mee te maken kunt krijgen als je zwanger bent.
Brede vorm van psychische zwangerschapsklachten
Het is lastig om een lijst te maken met psychische zwangerschapsklachten, omdat dit doorgaans veel vager is dan lichamelijke klachten, die makkelijk zijn aan te wijzen. Psychische klachten worden ook niet altijd opgemerkt door de omgeving en kunnen zelfs tijdens een zwangerschap er langzaam insluipen. Een van de problemen die kunnen ontstaan is dat je last krijgt van depressies. Deze depressies kunnen soms licht zijn. Dat je je bijvoorbeeld een beetje down voelt, maar dat je er snel weer bovenop bent. Soms kunnen ze echter ook een stuk zwaarder zijn. Dit is niet iets waar te lichtzinnig over gedacht moet worden!
Het schommelen van emoties tijdens een zwangerschap is natuurlijk enigszins normaal. Er gebeurt zoveel in je hoofd en in je leven dat het voor je brein moeilijk is om het allemaal gemakkelijk te verwerken. Maar als de psychische klachten echt angstwekkende vormen aan gaan nemen, dan is het belangrijk om hulp in te schakelen. Soms lukt dit niet alleen bij de familie, maar moet je echt psychische hulp zoeken. Gelukkig is deze aanwezig speciaal voor vrouwen die zwanger zijn. Daarover later meer!
Oplossingen fysieke klachten bij zwangerschap
Voor veel van de lichamelijke zwangerschapsklachten die hierboven zijn genoemd zijn wel gemakkelijke oplossingen te vinden.
Misselijkheid
Het gevoel van misselijkheid lost zich vaak vanzelf op gedurende de dag. Maar mocht het echt vaak voorkomen, dan is het natuurlijk nooit verkeerd om de natuur een handje te helpen. De misselijkheid kan enerzijds worden opgelost door cola te drinken. Dit is namelijk goed tegen de misselijkheid in het algemeen. Let er wel op dat je geen light koopt, maar echt degene met suiker drinkt. Van lightdrank kun je vaak zelfs nog misselijker worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Ook eten en drinken in kleine beetjes is aan te raden. Eet dus bijvoorbeeld niet drie keer per dag heel veel, maar daarentegen acht keer per dag een klein beetje. Dit is ook goed voor de spijsvertering en het zal ervoor zorgen dat je je een stuk minder misselijk voelt! Ook ander soort eten wordt vaak aangeraden, denk daarbij aan: rijstwafels, vla. Ook is het goed om veel water te drinken. Het beste is het een en ander uitproberen. Wat voor de een niet werkt, kan voor de ander namelijk wel weer werken.
Andere zwangerschapsklachten
Wat de andere zwangerschapsklachten betreft, verschilt dit per persoon hoe ze het beste opgelost kunnen worden. Bij brandend maagzuur is het bijvoorbeeld aan te raden om geen gebruik te maken van strakke broeken. Wat ook belangrijk is om brandend maagzuur te voorkomen, of te verminderen, is om niet meteen te gaan liggen na het eten. Hoe verleidelijk dit ook kan zijn. Dit is dus niet verstandig! Uiteindelijk heb je er meer aan als het maagzuur is opgelost.
Ook kleine beetjes eten in plaats van heel veel is een goede methode om de pijn te verminderen. Bij duizeligheid is het belangrijk om rustig te blijven. Het beste is gewoon rustig te zitten en niet plots op te staan, want dan kun je misschien wel op de grond vallen en dan ben je een stuk verder van huis! Ook is het belangrijk om veel suiker binnen te krijgen, want daarmee houd je alles op peil!
Oplossingen mentale klachten bij zwangerschap
Mentale zwangerschapsklachten zijn een stuk moeilijker te behandelen. Vaak is dit iets waarbij het verstandig is om naar een professional toe te gaan. Omdat dit vaak voorkomt is daar een speciale afdeling voor, genaamde POP-poli. Daar kunnen ze je begeleiden met mogelijke angsten die je hebt. Bijvoorbeeld de angst voor het opvoeden: doe ik het wel goed? Of angst voor de toekomst? Wat als dit, wat als dat? Er zijn veel verschillende zorgen die je kunt hebben. Zij hebben ervaring en doen er alles aan om je op een goede manier door de zwangerschap heen te bootsen.
Ook kun je een test doen waarbij ze kunnen meten hoe je er mentaal voor staat. Uit die test komt naar voren of je overdreven angstig of somber bent. Aan de hand van die test kun je dan acties ondernemen. Een zwangerschap moet leuk zijn en dit soort dingen zijn natuurlijk erg vervelend! Probeer altijd positief te blijven!
Voor meer zwangerschapsklachten en kwaaltjes die op kunnen spelen tijdens de zwangerschap kan je terecht op de pagina ‘zwangerschapskwaaltjes’.