Vroeger zeiden ze altijd: ‘Ieder kind kost een tand’. Gelukkig is dit zwaar overdreven, maar het is wel belangrijk om tijdens de zwangerschap je gebit goed te verzorgen. Veel vrouwen hebben last van bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap. Tanden en kiezen hebben tijdens de zwangerschap nu eenmaal het een en ander te verduren, dus een hygiënische en effectieve gebitsverzorging is belangrijk. Poets wel voorzichtig want het tandvlees van een zwangere vrouw is een stuk gevoeliger en hou het in de gaten als je meer last krijgt van bloedend tandvlees.

Bloedend tandvlees minimaal twee keer per dag poetsen

Minimaal twee keer per dag poetsen

Het is verstandig om minimaal twee keer per dag de tanden en kiezen te poetsen. Voor vrouwen die last hebben van (ochtend-)misselijkheid kan tandenpoetsen nog weleens zeer onprettig zijn. Zeker wanneer ze de achterste kiezen willen poetsen, gaat dit nog weleens mis. Toch moet ook dit deel van het gebit gepoetst worden. Soms kan een tandenborstel met een kleinere kop de oplossing zijn of wacht even een uurtje met poetsen tot de ergste misselijkheid over is en je ook minder moet kokhalzen.

De helft van de zwangere vrouwen krijgt bloedend tandvlees

Als je zwanger bent is je tandvlees een stuk gevoeliger en het kan zelfs opzwellen. Hierdoor kunnen problemen ontstaan en kun je last krijgen van bloedend tandvlees. Veelvoorkomende klachten zijn pijnlijk tandvlees, rood tandvlees of tandvlees wat iedere keer gaat bloeden als je poetst. Zeker in het tweede trimester en derde trimester komt het steeds vaker voor dat het tandvlees kan gaan bloeden en ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft hier last van.

Dagelijks poetsen en flossen blijft toch belangrijk, anders worden de problemen alleen maar erger. Gebruik een zachte borstel en poets daarmee niet alleen je kiezen en tanden, maar ook je tandvleesranden en je tong. Hierdoor kun je bloedend tandvlees voorkomen.

Wat is de oorzaak van bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap

Wat is de oorzaak van bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, maakt je lichaam meer bloed aan voor jou en de baby. Daarnaast gieren de hormonen door je lijf en het zwangerschapshormoon progesteron zorgt dat je bloedvaten dunner en slapper worden. En hierdoor verslapt ook je tandvlees. Het tandvlees wordt roder en gevoeliger en vaak zwelt het ook wat op. Naast dat dit voor bloedend tandvlees kan zorgen, kan het dunner worden van bloedvaten ook zorgen voor een bloedneus als je zwanger bent.

Tandvlees wat een beetje gevoelig is, is niet zo erg. Maar het wordt wel vervelend als het tandvlees echt pijnlijk wordt of echt regelmatig bloed. Als je last krijgt van bloedend tandvlees is het toch verstandig om even langs de tandarts te gaan. Het zou namelijk kunnen dat je zwangerschapsgingivitis hebt, dat is ontstoken tandvlees tijdens de zwangerschap. Doordat het tandvlees tijdens de zwangerschap gevoeliger is voor tandplak, kan het namelijk ook sneller gaan ontsteken.

bloedend tandvlees gingivitis en parodontitis

Gingivitis en parodontitis

Het is belangrijk dat we gingivitis en parodontitis niet met elkaar verwarren. Bij een gingivitis is de ontsteking in een beginstadium en meestal het gevolg van tandplak. De gingivitis is herstelbaar. Pas als de ontsteking zich verder uitbreidt kunnen we pas spreken van parodontitis. Dit is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium die gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Bacteriën gaan hierbij steeds dieper, waardoor het kaakbot kan worden aangetast en tanden en kiezen uit kunnen vallen of andere gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Het is dus belangrijk dat dit voorkomen wordt. Bloedend tandvlees is niet gevaarlijk voor jou of je baby, maar als er een ontsteking is, dan is het wel belangrijk dat er stappen worden ondernomen. De ontsteking kan zich uitbreiden en leiden tot parodontitis met alle gevolgen van dien.

Wat is een ‘prenancy tumor’?

Soms hebben zwangere vrouwen last van een klein knobbeltje of bobbeltje op het tandvlees of in de mondholte. Dit noemen ze een ‘pregnancy tumor’ of een ‘granuloma pyogenicum’. Dit klinkt heel eng, maar het is eigenlijk een onschuldig zwangerschapsverschijnsel. Meestal verschijnt deze prenancy tumor in de mond en kan het gaan bloeden tijdens het poetsen.

Soms kan het ook gebeuren dat het ergens anders op je lichaam verschijnt. Ga er niet aan zitten plukken, het verdwijnt vanzelf weer na de zwangerschap. Soms zit zo’n bobbeltje op een vervelend plekje waardoor je er last van hebt, een dermatoloog kan het eventueel dan weghalen. Ook als het lang na de bevalling er nog zit, kun je met de dermatoloog bespreken of hij het weg kan halen.

Hoe belangrijk is mondhygiëne?

Mondhygiëne is erg belangrijk tijdens de zwangerschap en ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Bloedend tandvlees kun je tijdens de zwangerschap niet altijd voorkomen, maar ontstekingen wel. Tandplak is hier vaak de grote boosdoener en in dat tandplak zitten bacteriën die de ontstekingen kunnen veroorzaken. Blijf het gebit dus goed schoonhouden om bloedend tandvlees te voorkomen en bezoek regelmatig een mondhygiëniste.

Zwangere vrouwen die moeten overgeven, willen meestal na het overgeven zo snel mogelijk hun tanden poetsen. Toch is het verstandiger om hier even mee te wachten. Spoel liever je mond even met water en neem een kauwgum. Bij het braaksel zit namelijk ook maagzuur en dat kan je tanden aantasten. Als je gelijk je tanden poetst kan dat maagzuur nog sneller je glazuur beschadigen en je tanden aantasten.

Wanneer is het verstandig om naar de tandarts te gaan?

Natuurlijk moet je naar de tandarts als het tijd is voor je gebruikelijke controles. Het is wel altijd verstandig om even aan de tandarts te melden dat je zwanger bent. Als je tandvlees pijn doet en als je regelmatig last hebt van bloedend tandvlees, is het ook verstandig om een extra bezoek aan de tandarts te brengen, net zoals bij fistels, aften of abcessen in je mond. Er zijn ook andere symptomen die op een tandvleesontsteking kunnen wijzen, zoals geïrriteerd tandvlees, opgezwollen of juist teruggetrokken tandvlees of als je constant een slecht ruikende adem hebt. Maak ook in deze gevallen een afspraak met de tandarts.

Wanneer is het verstandig om naar de tandarts te gaan

Wat kun je beter niet laten doen tijdens de zwangerschap?

Het is beter om in de eerste drie maanden geen röntgenfoto’s te laten maken bij de tandarts. Ook hele uitgebreide behandelingen wat geen spoedbehandelingen zijn, kunnen ook beter tot na de bevalling worden uitgesteld. Op zich kan een plaatselijke verdoving bij de tandarts niet echt kwaad.

De hoeveelheid aan verdoving die de tandarts gebruikt, is zo weinig dat dit niet of nauwelijks tot de placenta doordringt. Mocht je het toch geen prettig idee vinden dat je wordt verdoofd als je zwanger bent, kies er dan voor om geen verdoving te gebruiken. Natuurlijk kun je ook met de tandarts overleggen of de behandeling zonder verdoving aan te raden is of eventueel uit te stellen.

Hoeveel invloed heeft eten op bloedend tandvlees?

Ook je eten heeft wel degelijk invloed op de status van je gebit en je tandvlees. Als je de hele dag door van alles naar binnen propt, krijgt je gebit ook de hele dag door te maken met zuuraanvallen. Het is een misverstand dat alleen zure voedingswaren deze aanvallen kunnen veroorzaken, maar het is wel zo dat hoe zuurder de drank of het eten, hoe slechter voor het gebit.

Maar ook andere voedingsmiddelen kunnen zorgen voor een zuuraanval of het zuigen op Vitamine C preparaten. Eet dus gewoon drie keer per dag een maaltijd en neem ook maar drie of vier keer een tussendoortje. In dat geval heeft je gebit de tijd om tussen het eten door van de zuuraanvallen te herstellen. Het nemen van calcium is goed voor jou, maar ook voor het gebit van de baby.