Gezond en natuurlijk eten gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging is voor een goede gezondheid onmisbaar. Dat is het nog meer voor bepaalde bevolkingsgroepen zoals zwangere vrouwen of zij die zo vlug mogelijk zwanger willen worden. Dat vraagt nu eenmaal erg veel van een vrouw. Voor een vlotte bevalling met zo weinig mogelijk problemen voor moeder en kind is een topconditie vereist. Volstaat gezond en natuurlijk eten of is er meer nodig om van je zwangerschap en bevalling een succes te maken?

Vitaminen en Mineralen

Voor een goede gezondheid en lichaamsconditie zijn in de eerste plaats voldoende gezonde voedingsstoffen nodig. Naast vitaminen en mineralen kunnen vrouwen tijdens hun zwangerschap niet zonder ook hoogwaardige eiwitten, voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten. Die halen we in normale omstandigheden uit onze dagelijkse voeding. Zowel voor zwangere vrouwen als voor diegenen die dat zo snel mogelijk willen worden is er meer dan gezonde voedingsstoffen nodig. In deze belangrijke periode wordt er van vrouwen veel verwacht. Je moet niet alleen voor jezelf maar in de eerste plaats voor je ongeboren baby zorgen. Dat betekent gelukkig niet dat je voortaan voor twee moet eten. Onze dagelijkse voeding bevat spijtig genoeg steeds minder gezonde voedingsstoffen om aan de behoefte van moeder en kind te voldoen. Het gebruik van een goed voedingssupplement of van een multivitamine is dan ook te overwegen.

Wat is gezond eten tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap is je behoefte aan gezonde voeding met alle mogelijke vitaminen en mineralen erg groot. Vitaminen en mineralen zijn belangrijk, maar niet genoeg voor een gezonde zwangerschap en een vlotte bevalling. Dat kan alleen in een gezond, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon. Alleen op die manier kun je aan de verhoogde behoefte van je lichaam voldoen. Gezond en vooral natuurlijk eten is belangrijk. Hoe minder ingrediënten je voeding bevat, hoe natuurlijker en gezonder het is. Gezond eten is spijtig genoeg niet voor alle vrouwen even belangrijk. Zeker niet bij ochtendmisselijkheid, braken of vermoeidheid. Dan heb je extra ondersteuning nodig om deze problemen te verminderen of te verhelpen.

Gezond eten tijdens je zwangerschap

Niet alleen tijdens je zwangerschap maar ook vanaf het ogenblik dat je zwanger wilt worden is het goed om extra op je voeding te letten. Er zijn enkele belangrijke factoren waar je zeker rekening moet mee houden. Zeker met de consumptie van rauw vlees en rauwe vis, maar ook met sommige kazen en dranken kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Sommige kazen zoals deze kun je tijdens je zwangerschap best niet eten:

  • Brie
  • Camembert
  • Roquefort
  • Gorgonzola
  • En alle andere schimmelkazen

Bij hun productie werd gebruik gemaakt van rauwe melk. Die kan een bepaalde bacterie bevatten die gevaarlijk is voor de gezondheid van je baby. Deze bacterie ligt vaak aan de basis van allerlei infecties, maar ook van een vroeggeboorte of een miskraam. En iedereen die zwanger is of het zo snel mogelijk wilt worden weet dat ze alcohol en alle alcoholische dranken best laten staan, minstens tot na de geboorte van hun baby. Beperk ook het drinken van koffie vanwege de aanwezigheid van cafeïne.

Foliumzuur of B11

Vitaminen, mineralen en alle andere gezonde voedingsstoffen zijn tijdens een zwangerschap nog veel belangrijker dan in voor je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap heb je van sommige voedingsstoffen meer nodig dan van andere. Dat is het geval met foliumzuur of B11. Deze vitamine is belangrijk voor de groei van je baby en voor de vorming van de placenta. Dagelijks 400 microgram foliumzuur slikken is aan te raden. Dat doe je tot de tiende week van je zwangerschap. Foliumzuur beschermt je baby tegen een hazenlip en een open ruggetje.

Vitamine D

Vitamine D zorgt in de eerste plaats voor een betere opname van calcium. Vitamine D maken we onmogelijk zelf aan. Dat kan alleen onderhuids door het zonlicht. Dagelijks een half uurtje wandelen, joggen, fietsen of zwemmen is een aanrader. Niet alleen bij zonnig maar even goed bij slecht weer. Vitamine D vind je in erg beperkte mate terug in vette vis zoals wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en in ansjovis en in kaas, rundlever en in eigeel. Het wordt ook toegevoegd aan margarines en halvarines, aan sojamelk en granen. De Gezondheidsraad geeft zwangere vrouwen de raad om dagelijks een voedingssupplement met 10 microgram vitamine D te slikken. Vitamine D helpt bij de celdeling en zorgt het voor sterkte tanden en botten. Dagelijks 10 microgram vitamine D slikken is ideaal.

Bètacaroteen

Bètacaroteen is een stof die ons lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine vergroot onze natuurlijke weerstand, verbetert ons gezichtsvermogen, zorgt voor een gezonde huid en brengt voldoende ijzer in ons bloed. Tijdens je zwangerschap een goed voedingssupplement met bètacaroteen slikken is een goed idee.

Zwangere vrouwen hebben extra vitaminen nodig

Zowel vrouwen die snel zwanger willen worden die of zwanger zijn hebben meer nodig van sommige vitaminen. Dat is zo voor vitamine B2, B3, B5, B6, B11 en B12 en vitamine C. Al deze vitaminen geven je extra energie en voorkomen vermoeidheid. Door een combinatie met met mineralen zoals magnesium en ijzer wordt dit nog versterkt.

Natuurlijke weerstand

Hoe groter de weerstand van zwangere vrouwen hoe beter. Zo lopen ze minder risico op verkoudheden, griep, bronchitis en op andere aandoeningen van de luchtwegen. Een combinatie van bètacaroteen met vitamine C, foliumzuur en vitaminen B6, B12, D en mineralen zoals ijzer, koper en zink vergroten je natuurlijke weerstand.

Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal dat zorgt voor sterke tanden en botten. Daarnaast zorgt het ook voor de goede werking van alle spieren en lichaamsweefsels, voor een goede bloedstolling en een regelmatige celgroei. Zuivel is een belangrijke bron van calcium.

Visolie

Vis vetzuren zoals omega 3 hebben we allemaal nodig en zeker zwangere vrouwen. Vooral vette vis barst van visolie en zeker van omega 3 vetzuren. Eet daarom wekelijks minstens tweemaal vette vis. Omega 3 vetzuren zoals DHA is onmisbaar voor de goede ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je baby. Daarom is het volgens diëtisten nodig om dagelijks minstens 200 milligram DHA te slikken.

Zwangere vrouwen hebben extra nood aan vitamine A, C en K

Deze belangrijke vitamine verhoogt je natuurlijke weerstand en vermindert je risico op verkoudheden, griep en bronchitis. Het bevordert tegelijk de opname van ijzer.Vitamine A is dan weer aanwezig in boter, melk en lever. Ze is belangrijk voor de groei, het zicht en de weerstand van je baby. Een teveel kan echter schade aan de foetus veroorzaken. Lever eten tijdens je zwangerschap wordt daarom sterk afgeraden. Vitamine K is op zijn beurt belangrijk voor onze bloedstolling. Pasgeborenen zijn nog niet zelf in staat om deze vitamine zelf aan te maken. Vitamine K is vooral aanwezig in flessenmelk.

Omega 3-vetzuren

Deze vetzuren maken we niet zelf aan. We halen ze dus uit onze dagelijkse voeding. Ze zijn vooral aanwezig in alle vette vissoorten en hebben vooral een gunstige invloed op ons hart en onze bloedvaten, ze helpen tegen allerlei ontstekingen, allergieën en diabetes en kunnen zelfs vroeggeboorten voorkomen.

Een gezonde, natuurlijke, evenwichtige en gevarieerde voeding is nodig om je concentratie aan vitaminen en mineralen op peil te houden. Ben je vaak misselijk of eet je toch niet altijd even gezond? Combineer je dagelijkse voeding dan met een goede natuurlijke multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen.

Gezonde tussendoortjes

Tijdens je zwangerschap nemen gezonde tussendoortjes een belangrijke plaats in. Tijdens twee maaltijden word je vaak door honger overvallen en dan is het nodig om de juiste keuze te maken. Zoete of vetrijke tussendoortjes zoals snoep, koekjes, gebak en chips zijn om bekende redenen sterk af te raden. Kies voor gezonde natuurlijke tussendoortjes zoals:

  • Een zelf gemaakte groentesalade. Groenten mag je onbeperkt eten, barsten van de gezonde voedingsstoffen en bevatten weinig of geen calorieën
  • Fruit: fruit is super gezond maar eet je in tegenstelling met groenten niet onbeperkt. Fruit bevat fruitsuikers. Eet je er teveel van dan is fruit ook oorzaak van overgewicht
  • Onbewerkte noten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand. Een nooit meer dan 25 gram noten per dag en varieer zoveel mogelijk
  • Onbewerkte zaden en pitten
  • Magere natuuryoghurt en kwark

Groenten niet koken

Een gezond en natuurlijk eetpatroon met voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor een om je tijdens je zwangerschap goed te voelen en je bevalling met zo weinig mogelijk te laten verlopen. De manier waarop je eten wordt klaar gemaakt is zeker zo belangrijk. Zo eet je je groenten bij voorkeur zoveel mogelijk rauw. Zo blijven al hun gezonde voedingsstoffen intact en geniet je maximaal van al hun voordelen. Gekookte en gestoomde groenten zijn goede alternatieven.