Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een verstuikte enkel, gebroken pools, gekneusde ribben of stijve nek, het zijn vervelende blessures waar je flink last van kan hebben. Maar wanneer je zwanger bent, kunnen deze blessures extra funest zijn. Wanneer je niet kunt lopen tijdens de zwangerschap, heb je bijvoorbeeld meer kans om veel aan te komen en kan jouw conditie flink achteruit gaan. Je wilt natuurlijk niet de bevalling ingaan zonder puf of met extra klachten. Een blessure kun je beter voorkomen, dan genezen tijdens de zwangerschap. Hoe je dit kunt doen, lees je hier.
Intensief sporten tijdens de zwangerschap
Bij de ene sport kan een blessure sneller voorkomen, dan bij de ander. Wees realistisch in jouw beslissing om te blijven sporten tijdens de zwangerschap. Veel intensieve sporten zijn niet mogelijk wanneer je hoogzwanger bent en hier is een reden voor. Heb je geen zin om met jouw been in het gips te zitten wanneer je 35 weken zwanger bent? Wees dan niet eigenwijs, maar zorg ervoor dat je eerder stopt met jouw intensieve sport. Er zijn genoeg alternatieve manieren waarop je in beweging kunt blijven tijdens de zwangerschap. Deze manieren zijn minder blessure gevoelig en veiliger voor wanneer je in verwachting bent.
Wil je wel actief blijven, maar geen blessure oplopen? Ga dan liever wandelen in plaats van hardlopen of doe yoga in plaats van zware work-outs in de gym. Doe wat goed voelt en luister naar jouw lichaam.
Pas jouw training aan
Vind je het belangrijk om toch actief te blijven met sporten tijdens de zwangerschap? Doe dit dan met toestemming van een medisch specialist en pas jouw training zo nodig aan. Er zijn natuurlijk bepaalde oefeningen en bewegingen die niet geschikt zijn voor wanneer je een kindje draagt. Om blessures tijdens deze sportsessies te voorkomen, doe je er goed aan om de training aan te passen. Train een aantal maanden lichter dan dat je normaal deed. Het is beter om lichter te trainen, dan helemaal uit te running te raken ten einde van jouw zwangerschap.
Personal trainer
Sporten terwijl je zwanger bent, doe je beter onder professionele begeleiding. Het is belangrijk om actief te blijven, maar wel zo slim om dit verantwoord te doen. Een personal trainer kan je begeleiden tijdens het sporten en een training op maat aanschrijven. Dit is een training die past bij jouw huidige omstandigheden en goed is voor jouw lichaam. Hierdoor voorkom je dat te hard van stapel loopt en hierdoor nare blessures kunt oplopen.
Tillen
Het is niet voor niets dat tillen wordt afgeraden voor zwangere vrouwen. Het is namelijk niet goed voor de baby, maar het heeft ook een grotere kans op blessures. Wees niet eigenwijs, maar vraag om hulp bij het tillen. Dit voorkomt problemen met de zwangerschap en mogelijke blessures.
Warming-up
Niet alleen voor zwangere vrouwen, maar voor iedereen geldt dat een warming-up belangrijk is voordat er gesport gaat worden. Zeker wanneer je zwanger bent, is het belangrijk om goed voor jouw lichaam te zorgen. Begin iedere ochtend met een warming-up. Doe stretch oefeningen om jouw lichaam wakker te maken en op te warmen. Zo kun je kleine blessures al gauw voorkomen.
Goed materiaal
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar dat hoekje is een stuk groter wanneer je sport met slecht materiaal. Wil je een blessure voorkomen? Zorg er dan voor dat je het juiste materiaal gebruikt tijdens sportieve activiteiten. Ga bijvoorbeeld niet fietsen op een oude fiets of een die al vaker problemen heeft gehad. Sporten op een hometrainer die zijn beste jaren al heeft gehad, is ook geen veilige optie wanneer je zwanger bent. Zorg ervoor dat je realistisch kijkt naar de situatie en jouw veiligheid en dat van de ongeboren baby inschat. Je hoeft geen doemdenker te worden, maar schat jouw veiligheid wel realistisch in. Het is beter om de fiets te laten staan, dan een blessure op te lopen door bijvoorbeeld een valpartij vanwege een kapotte fietsketting. Goed materiaal vermindert de kans op een blessure aanzienlijk.
De juiste schoenen
Niet alleen voor het sporten, maar ook voor alledaagse activiteiten is het belangrijk dat je de juiste schoenen draagt. Wanneer je zwanger bent, kun je beter de hoge pumps in de kast laten. Je bent, zeker wanneer je hoogzwanger bent, minder stabiel en lopen kan al een opgave op zichzelf zijn. Door jezelf te voorzien van de juiste stevige schoenen, voorkom je enge valpartijen en kun je beter blijven lopen. Zorg voor stevige schoenen en koop het liefst nog een maatje groter. Aan het einde van de zwangerschap kunnen jouw voeten en enkels aan gaat opzwellen. Dit kan zere voeten als gevolg hebben. Door de juiste schoenen te dragen, heb je de nodige comfort aan jouw voeten om goed te blijven lopen.
Zorg goed voor jezelf
Wanneer je zwanger bent is het vanzelfsprekend dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Ook kan dit een grote invloed hebben op het voorkomen van blessures. Door gezond te blijven eten ontvang je alle voedingstoffen die jij en jouw baby nodig hebben. Zo heb je ook minder snel last van stramme spieren, gewrichtspijn en blijven jouw botten sterk. Ook voldoende beweging zorgt voor een goed gevoel in jouw lichaam en kan voorkomen dat je last krijgt van blessures.
Comfortabel
Het is belangrijk om je comfortabel te voelen tijdens de zwangerschap. Natuurlijk verandert er zoveel in en aan jouw lichaam dat het moeilijk is om helemaal jezelf te voelen. Maar zorg ervoor dat zelf een steentje bijdraagt aan het gevoel van gemak en comfort. Kies niet alleen voor goed en comfortabel schoeisel, maar ook voor kleding die jouw lichaam ondersteunt. Draag niet onnodig kleding dat strak zit en jouw beweeglijkheid hindert. Wanneer je niet goed kunt bewegen, kun je sneller een blessure oplopen. Kies voor comfortabele en zorg dat je je comfortabel kunt voelen.
Een zwangerschap en bevalling is al genoeg om aan je hoofd te hebben. Je hebt helemaal geen tijd en energie om rekening te houden met een eventuele blessure. Het kraambed ingaan met een been in het gips, is natuurlijk verre van ideaal. Door verantwoord te sporten, een goede warming-up te doen, de juiste schoenen te dragen en goed voor jezelf te blijven zorgen, kun je een blessure zo goed als mogelijk voorkomen. Een blessure wil je natuurlijk ten alle tijden liever voorkomen, maar zeker wanneer je in verwachting bent!