Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Ben je zwanger of heb je het vermoeden dat je zwanger bent? Reken maar dat er veel op je af komt! Bezoekjes aan de verloskundige, afspraken met je werkgever maken, het regelen van een babyuitzet, het verzinnen van leuke jongensnamen of een stoere meiden namen en nog veel meer. Om je op weg te helpen in deze bijzondere periode hebben we een checklist voor je samengesteld.

1. Zwangerschapstest – 4 tot 6 weken

Je bent overtijd, wordt iedere ochtend misselijk wakker en je bent ontzettend moe. Je hebt veel zwangerschapsverschijnselen, maar ben je wel zwanger? Met een zwangerschapstest heb je snel antwoord.

2. Afspraak maken met verloskundige – 6 weken

Je hebt het verlossende antwoord. Je bent zwanger! Maak een afspraak met de verloskundige. Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je een verloskundige regelen. Voor het regelen van een verloskundige heb je geen verwijsbrief van de huisarts nodig.

3. Regel de kraamzorg – 7 tot 8 weken

Na de geboorte heb je recht op kraamzorg. Zorg dat je kraamzorg regelt voordat het zover is. Bij het intakegesprek kan je aangeven welke wensen en verwachtingen jullie hebben, waar je wil bevallen en wat de taken van de kraamverzorgende zijn.

4. Zorgverzekeraar checken – 7 tot 8 weken

Een zwangerschap kost geld. Zo komen er veel kosten kijken bij de verloskundige en de kraamzorg. Het is daarom verstandig om bij je zorgverzekeraar na te gaan voor welke kosten je verzekerd bent. In je basispakket ben je sowieso verzekerd voor verloskundige hulp, de kosten die komen kijken bij de bevalling, de kraamzorg, echo’s tijdens de zwangerschap en de eerste behandelingen van bekkenfysiotherapie.

5. Bezoek de verloskundige – 8 tot 10 weken

Binnen 8 tot 10 weken kan je een bezoek brengen aan de verloskundige. Dit bezoek zal een klein uurtje duren. De verloskundige zal je veel vragen stellen en ook voor jou is er ruimte om vragen te stellen. Je krijgt bijvoorbeeld vragen over je gezondheid (allergieën, ondergane operaties), je levensstijl (drugsgebruik en alcoholconsumptie) en eventuele eerdere zwangerschappen.

6. Combinatietest uitvoeren – 9 tot 14 weken

Rond de 9 tot 14 weken van je zwangerschap kan je een combinatietest uitvoeren. Daaruit komt naar voren hoe groot het risico is dat jouw kindje het Syndroom van Down heeft.

7. Termijnecho – 10 tot 12 weken

Natuurlijk ben je benieuwd naar de grote datum, het moment dat jouw kindje ter wereld komt. Tijdens de termijnecho is dit te achterhalen. Na dit bezoek weet je hoe oud jouw ongeboren kindje is en wat de uitgerekende datum wordt. Vaak is op de termijnecho ook al te zien of er één kindje in je buik groeit of dat je in verwachting bent van een meerling.

8. Zwangerschapsdagboek – 10 weken

Het is heerlijk om je verwachtingen en gedachten uit te schrijven. Tijdens de zwangerschap gebeurt er zoveel met je. Je lichaam verandert en je moet je voorbereiden op de komst van een nieuwe kindje. In een zwangerschapsdagboek kan je allemaal bijhouden wat je ervaart, hoe je je voelt en wanneer je welke zorgafspraak je had.

9. Maak je zwangerschap bekend – 13 weken

Bij 13 weken vertellen veel ouders over de komst van hun kindje. Wanneer jij het wilt vertellen met een leuke zwangerschapsaankondiging en aan wie is natuurlijk je eigen keuze. Vaak kiezen ouders ervoor om 3 maanden te wachten voor ze het babynieuws rondbazuinen. Tot 3 maanden is de kans op een miskraam het grootst. Het kan heel heftig zijn om na een miskraam uiteindelijk iedereen te informeren dat de zwangerschap niet goed is gegaan.

10. Zwangerschapskleding kopen – 14 weken

Je kindje groeit met de dag, en je buik ook. Vanaf de 14 weken is het fijn om zwangerschapskleding in de kast te hebben hangen. Het is vanzelfsprekend dat je veel eerdere kledingstukken niet meer aan krijgt.

11. Vruchtwaterpunctie – 16 weken

Niet iedere zwangere vrouw hoeft een vruchtwaterpunctie uit te voeren. Je kan een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren wanneer er een verhoogd risico op afwijkingen is. Met dit onderzoek kan je eventuele aangeboren afwijkingen opsporen, zoals een open ruggetje.

12. Echo maken – 16 tot 17 weken

Bij 16 tot 17 weken heb je een controle bij de verloskundige. Je kan dan een pretecho laten maken.

13. Waar bevallen – 18 weken

Denk alvast na over waar je wil bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat er extra kosten bovenop komen als je zonder medische redenen in het ziekenhuis wilt bevallen.

14. 20-wekenecho – 19 tot 20 weken

De 20-wekenecho is een belangrijk moment. Er wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen van het kindje.

15. Zwangerschapsverlof regelen – 21 tot 24 weken

Heb je een vaste baan? Dan heb je recht op zwangerschapsverlof. Regel een zwangerschapsverklaring bij je verloskundige. Deze kan je bij je werkgever aanleveren.

16. Het derde trimester

Een spannende periode breekt aan. De geboorte van je kind komt dichterbij. Regel de laatste belangrijke zaken:

  • Regel een babyuitzet
  • Denk na over de naam van je baby
  • Zoek geboortekaartjes uit of maak ze zelf
  • Bedenk alvast of je kraamvisite wilt of een groot kraamfeest
  • Schrijf een eventueel geboorteplan over waar je wil bevallen