Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
De baby in de buik groeit in een razend tempo. De baarmoederwand en buikwand worden dunner. Hierdoor kan de baby dag en de nacht gaan herkennen. De moeder heeft steeds meer last van hoofdpijn en zwangerschapsdementie.
33 weken zwanger: de groeispurt zet zich voort
Vanaf het moment dat je 32 weken zwanger was, groeit je baby in een supersnel tempo. Straks als je baby wordt geboren is je baby waarschijnlijk bijna twee keer zo groot als nu je 33 weken zwanger bent. Nu je baby zo hard groeit en je buik ook snel dikker wordt, krijg je steeds meer zwangerschapsklachten. Ook ga je steeds meer voorbereidingen treffen voor de komst van je kleine. Waarschijnlijk heb je de leukste jongensnaam of stoere meiden namen al bedacht, heb je de babyuitzet compleet en is de babykamer al ingericht. Zo niet, dan ben je hier nu heel druk mee.
Je denkt veel na over de bevalling en hebt misschien wel last van bevallingsangst. Ook denk je na over hoe het straks zal zijn al je baby er is. Hoe ziet je baby eruit? Hoe is het om moeder te zijn? Wat word jij voor type moeder? Ook partners kunnen op dit moment van de zwangerschap veel bezig zijn met de komst van de baby. Misschien verheugen ze zich op de komst van de baby. Het kan ook zijn dat je partner zich zorgen maakt nu de kleine zo snel komt.
Ga regelmatig een gesprekje aan over hoe jullie in de zwangerschap staan en over wat jullie bezighoudt. Zo blijf je op de hoogte van hoe de ander zich voelt en kunnen jullie elkaar misschien helpen als dat nodig is. Gewoon lekker samen wegdromen, fantaseren en genieten, kan natuurlijk ook.
Baby bij 33 weken zwangerschap: je baby gaat ademhalen begrijpen
Eerder in de zwangerschap hapte je baby alleen nog maar naar vruchtwater ter voorbereiding op de ademhaling; dat wordt nu anders. Wat ook verandert bij je baby als je 33 weken in verwachting bent, is het zicht van je baby, het gehoor van je baby, zijn botten en zijn hersenen.
- Je baby kan zijn ademhaling coördineren. Dat betekent dat je baby nu begrijpt hoe hij moet inademen en uitblazen.
- De ogen van je baby blijven open. Doordat de baarmoederwand en buikwand steeds dunner worden, kan je baby het licht dat van buiten komt, zien. Hierdoor gaat je baby het verschil herkennen tussen dag- en nacht. Jammer genoeg is dit nog niet voldoende om nu al een dag- en nachtritme op te bouwen. Dat moet hij nog leren na de bevalling.
- Het gehoor wordt sterker. Hierdoor kan je baby jouw stem en andere geluiden van buitenaf steeds beter horen. Wil je een sterke band met je baby opbouwen? Praat en zing dan veel met en voor je kleintje. Herhaling kan zorgen voor herkenning.
- De botten van je baby verharden zich.
- Je baby’s hersenen groeien hard.
Hoe groot is je baby met 33 weken zwangerschap?
Je baby is nu zo groot als een selderij. Dat is ongeveer 43,5 centimeter. Het gewicht van je baby is, als je 33 weken zwanger bent, alweer 2000 gram. Dat is twee kilogram.
Moeder 33 weken zwanger: al last van zwangerschapsdementie?
Door de stofwisseling kun je het, als je 33 weken zwanger bent, ineens heel warm krijgen. Bewegen en een houding vinden wordt steeds lastiger dan je 33 weken zwanger bent. In bed kun je geen juiste houding meer vinden; je blijft maar draaien, waardoor je last krijgt van slaaptekort. Je raakt gemakkelijk uit evenwicht en begint te waggelen.
En heb je ook al last van zwangerschapsdementie? Dat betekent dat je steeds vaker dingen vergeet, zoals waar je sleutels liggen, wat je pincode is en welke boodschappen je nodig hebt. Ga notities maken van belangrijke dingen, maak boodschappenlijstjes en berg spullen op een vaste plek op. Zo maak je het dagelijks leven voor jezelf een beetje makkelijker.
Naast vergeetachtigheid krijg je ook te maken met een verminderde concentratie, een slechter reactievermogen en klunzigheid. Schaam je je hiervoor? Dat is niet nodig. Je hebt een heel goed excuus, namelijk dat je zwanger bent.
Zwangerschapsklachten bij 33 weken zwanger
Alsof je nog niet genoeg last had van zwangerschapsklachten. Ze worden zeer waarschijnlijk alleen maar groter en het worden er ook nog eens meer als je 33 weken zwanger bent.
- Je moet vaak plassen. Dat je vaak moet plassen komt door zwangerschapshormonen, de druk van je baarmoeder op je blaas en door extra vocht. Je kunt het beste niet te veel drinken vlak voordat je gaat slapen. Zo hoef je er ’s nachts niet al te vaak uit om te plassen en kun je hierdoor misschien wat beter slapen. zorg er ook voor dat je elke keer als je naar de wc gaat goed uitplast. Ga recht op de wc zitten en vertrek niet meteen als je een plas hebt gedaan, maar blijf nog even zitten. Beweeg je rug van hol naar bol en herhaal dit. Zo kun je waarschijnlijk je blaas helemaal legen, zodat je niet al heel snel weer naar de wc moet.
- Je krijgt spataderen. Deze opgezette aderen ontstaan met name tijdens zwangerschap, omdat de klepjes van je aderen minder goed functioneren, omdat ze onder invloed van zwangerschapshormonen verslapt zijn. Je kunt ze helaas niet meer weg krijgen tijdens je zwangerschap, wel kun je proberen te voorkomen dat ze zich uitbreiden of vergroten. Loop veel, sta niet te vaak stil, beweeg regelmatig je voeten, draag elastische kousen, leg je benen niet over elkaar en leg je benen met regelmaat omhoog, ook als je gaat slapen. Spataderen kun je laten verwijderen, maar dat kun je het beste pas doen na je zwangerschap(pen).
- Je hebt en voelt je hoofdpijn en voelt je duizelig. Dit wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen, stress en uitdroging. Het is belangrijk dat je veel drinkt. Ook een lage bloeddruk kan een oorzaak zijn van hoofdpijn en duizeligheid. Door regelmatig iets te eten, hou je je bloedsuikerspiegel beter in balans.
Wat moet je doen bij 33 weken zwanger?
Er zijn waarschijnlijk niet zoveel dingen meer die je nog moet regelen nu je alweer 33 weken zwanger bent. En de kleine dingen die je nog moet doen, kun je in alle rust nog doen als je straks met zwangerschapsverlof bent. Toch iets doen? Dat kan natuurlijk altijd. Hier zijn een paar ideeën.
- Regel een autostoeltje als je deze nog niet hebt. Als je baby eerder geboren wordt, dan heb je deze alvast en kun je je baby vanuit het ziekenhuis naar je huis vervoeren.
- Maak een geboorteplan als je dat nog niet hebt gedaan. Waar ga je precies bevallen, wie is erbij aanwezig, wat wil je als eventuele pijnbestrijding en wie past er op je andere kind(eren)?
Tip van de week: Regel een geboortefotograaf
Deze tip is niet voor iedereen. Je moet het echt willen: een fotograaf aanwezig bij je bevalling. Bedenk je echter wel, dat je door het inzetten van een geboortefotograaf een prachtig aandenken hebt van de geboorte van je kind, wat voor veel vrouwen het mooiste moment uit hun leven is. Het is ook mooi om de foto’s later aan je kind te tonen.
Of denk jij hier heel anders over en komt er absoluut geen pottenkijker bij jouw bloederige, schaamtevolle bevalling?