Buikpijn komt veel voor tijdens de zwangerschap. De buik groeit zo hard tijdens de zwangerschap dat het bijvoorbeeld door de snelle groei zeer kan gaan doen. Buikpijn hoeft niet altijd alarmerend te zijn, maar weet wanneer je snel moet handelen. Het is belangrijk om altijd in de gaten te houden hoe lang de pijn aanhoud en wat de bijverschijnselen zijn. Na verloop van de zwangerschap zul je merken dat je zelf goed kunt inschatten waar de buikpijn vandaan komt. In dit artikel hebben wij de meest voornaamste oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap op een rijtje gezet.

Buikpij tijdens de zwangerschap: snel actie ondernemen

Laten we maar meteen beginnen bij buikpijnen die gevaarlijk zijn voor moeder en kind. Buikpijn kan onschuldig zijn, maar wanneer de pijn langer aanhoud en er andere klachten bij komen kijken kan het risicovol zijn voor moeder en kind. Houdt jouw buikpijn langer dan drie uur aan en wordt de pijn heftiger? Neem dan gelijk contact op met de huisarts. Ook wanneer je last krijgt van bijverschijnselen als:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Koorts
  • Lage rugpijn
  • Krampen
  • Kortademigheid
  • Extreme vermoeidheid
  • Lage bekkenpijn
  • Drukkend gevoel op de borst
  • Bloedverlies

Jij voelt jouw lichaam het beste aan en merkt wanneer de buikpijn anders is dan anders. Je kunt als zwangere vrouw nooit zeker genoeg zijn en wees niet bang om voor niks contact op te nemen met de huisarts. Hevige buikpijn in combinatie met een van de bovenstaande symptomen kunnen heftige gevolgen hebben. Zwangerschapsvergiftiging, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, losse placenta of een miskraam zijn de meest ernstige oorzaken van buikpijn tijdens de zwangerschap. Neem buikpijn daarom altijd serieus en wanneer je voelt dat de pijn anders is dan normaal, neem dan gelijk contact op.

Obstipatie

Buikpijn kan ook minder ernstige oorzaken hebben. Veel zwangere vrouwen die last hebben van krampen en buikpijn hebben last van obstipatie. Het is een minder charmante oorzaak, maar een verstopping in de darmkanalen is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Geen goede stoelgang is funest voor jouw darmen en kan zorgen voor milde tot hevige buikkrampen en pijnklachten. Gelukkig is obstipatie eenvoudig te verhelpen door meer te drinken en vezelrijk te eten. Eet bruine bonen, kwark of pruimen om snel en effectief van de verstopping af te komen. Blijft de obstipatie langer aanhouden dan een week? Maak dan een afspraak bij de huisarts om te zien wat hier op andere wijze aan te doen is.

Groeipijn

De pijn in en rondom jouw buik kan komen doordat de buik zo snel groeit. De buik kan zeer aanvoelen en de huid kan extra gevoelig zijn. Door de vorming van striae en zwangerschapsstriemen wordt de huid extra gevoelig. Deze vorm van buikpijn is verder niet gevaarlijk voor jou of jouw baby. Zorg dat je de huid goed verzorgd met natuurlijke producten zodat de buik minder gevoelig wordt. Het is een vervelende vorm van buikpijn waar helaas weinig aan te doen is.

Actieve baby

Het is zo'n mooi moment om jouw baby voor het eerst te voelen bewegen. Een schopje tegen de buik is prachtig, maar na een aantal weken is het sprookjesachtige hier wel van af. Een actieve baby die veel beweegt en schopt is funest voor de mama. Jouw buik is een voetbalveld geworden en al jouw ingewanden mogen dat weten. Een baby die veel schopt kan zorgen voor buikpijn bij de mama. Helaas is hier weinig aan te doen. Neem jouw rust en probeer alsnog te genieten van dit mooie moment. Een mama die veel druk en stress heeft, heeft sneller een drukke baby. Het is daarom noodzakelijk voor zwangere vrouwen om genoeg rust te pakken.

Harde buiken

Vanaf ongeveer het midden van het tweede trimester kunnen harde buiken optreden. Dit is een spannende buikpijn wanneer je dit voor het eerst meemaakt. De buik wordt helemaal hard en krampen treden op. Harde buiken worden ook wel Braxton-Hicks contracties genoemd. Deze contracties zijn een soort van oefenweeën. Op deze manier bereid jouw lichaam zich voor op het zware werk. Het is erg spannend wanneer dit voor het eerst gebeurd omdat je niet weet of dit het 'echte werk' is of dat het oefenweeën zijn. Het kan nooit kwaad om een extra belletje naar de huisarts te plegen om zeker van jouw zaak te zijn. De volgende keer weet je dat dit gewoon oefenweeën zijn en dat je je nergens druk om hoeft te maken. Deze harde buiken zijn zeer oncomfortabel en zorgen voor vervelende krampen. Ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de vervelende krampen op te vangen en alvast te oefenen voor de bevalling. Wanneer je last krijgt van harde buiken, zorg dan dat je kunt ontspannen, neem bijvoorbeeld een warm bad of probleem om rustig te kunnen liggen.

Pijnstillers

Medicijnen zijn uit den boze tijdens de zwangerschap. Aspirine en ibuprofen mogen niet geslikt worden tijdens de zwangerschap omdat deze een gevaarlijk zijn voor de baby. Blijf je last houden van buikpijnen? Dan kan de huisarts de juiste dosering aan paracetamol voorschrijven. Toch is het beste om elke soort van pijnstiller te vermijden en te kiezen voor alternatieve opties. Kies bijvoorbeeld voor kruidenthee met geneeskrachtige werkingen of etherische oliën als pijnstillend alternatief. Het beste medicijn tegen veel vormen van buikpijn is ontspanning. Fysiotherapie tijdens de zwangerschap is daarom goed aan te raden. Dit is niet alleen goed voor jouw houding, maar ook voor ontspanningsoefeningen. Zwangerschapsyoga is ook een goede manier om te leren te ontspannen. Je bereid je in de lessen voor op de bevalling en je leert hoe je door de juiste houding, ontspanning en ademhaling zo comfortabel mogelijk zwanger kunt zijn. Leer je te ontspannen en rust te houden om pijnklachten te verlichten.

Buikpijn tijdens de zwangerschap is spannend voor de moeder. Hoe weet je dat het allemaal goed is en dat er niks met het kindje aan de hand is. Wees als zwangere vrouw niet bang om contact op te nemen met de huisarts. Neem liever een keer te vaak contact op dan een keer te weinig. Buikpijn hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn, maar wanneer het gepaard gaat met andere symptomen is het noodzaak om snel hulp in te schakelen. Voor vele vormen van buikpijn kan ontspanning de pijn verlichten. Kom tot rust en leer hoe je de pijn door ontspanningstechnieken kunt opvangen.