Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Ik ben alweer drie maanden de moeder van een prachtig lief baby’tje. Met haar komst veranderde mijn leven weer. Maar de verandering was waarschijnlijk een heel stuk groter voor mijn oudste dochter. Opeens een zusje in huis dat niet meer weggaat, de aandacht van papa en mama die gedeeld moet worden. Ze zou niet meer in haar eentje centraal staan, en we hadden het gevoel dat we haar moesten voorbereiden op de komst van haar zusje.
Ik heb veel gesproken met mensen in mijn omgeving die al twee of meer kindjes hadden, om te zien hoe zij hun oudste(n) voorbereid hadden. Dat leidde tot een aantal tips die we hebben toegepast op onze eigen dochter. Tips voor zowel voor als na de bevalling. Sommige dingen werkten wel, andere dingen helemaal niet, dat hangt waarschijnlijk ook sterk van het kind af. Ik deel onze tips graag met jullie, wie weet haal je er iets uit wat helpt bij het voorbereiden van jouw kindje:
1. Boekjes lezen over zusje of broertje
Fijn, lekker lezen! Bobbi is de grote held van mijn dochter, dus wij lazen ‘Bobbi wordt grote broer’ en ‘Bobbi en de baby’ van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas. Hierin komen alle belangrijke thema’s terug zoals controle bij de verloskundige, het wassen van de kleertjes, flesje geven en in bad gaan, maar bijvoorbeeld ook dat je op straat weleens geduld moet hebben omdat mensen even in de kinderwagen willen kijken. Natuurlijk zijn er ontzettend veel andere leuke boeken om te lezen, denk bijvoorbeeld aan ‘Wat zit er in je buik mama’ (Sam Lloyd) of ‘Liselotje krijgt een zusje’ (Marianne Busser/Ron Schroder) voor iets oudere kindjes.
2. Mee naar de verloskundige
Ik kreeg meerdere keren als tip ‘neem haar mee naar de verloskundige’. Dat bleek voor ons niet te werken: dochterlief verbouwde de spreekkamer dus ik zat meer op haar te letten dan op het gesprek met de verloskundige, en het moment dat de verloskundige mijn buik aanraakte voor onderzoek zette ze het op een brullen. Ik denk dat het voor andere kinderen wel heel leuk kan zijn om mee te gaan. Zeker voor iets oudere kindjes die beter begrijpen wat er gebeurt en aan wie je het ook kunt uitleggen.
3. Nieuwe meubels
Mijn dochter was net twee jaar toen we de babykamer klaar moesten gaan maken. Ondanks dat ze best jong was hebben we, in haar aanwezigheid, haar meubels verhuisd naar de babykamer en haar een peuterbed gegeven. Dat pakte gelukkig goed uit! Toen het ledikant haar kamer uitgedragen werd keek ze heel boos, maar toen het grotere bed naar binnen kwam begonnen haar ogen te glimmen en sprong ze er heerlijk op. Ze was het er helemaal mee eens dat zij nu groot was, een groot bed kreeg en dat het ledikant straks voor de baby was.
4. Cadeautje uitzoeken voor de baby, en iets voor de oudste
We zijn samen een mooie knuffel gaan uitzoeken voor de baby, dat vond mijn oudste dochter hartstikke leuk. Toen haar zusje geboren was en ze elkaar voor het eerst hadden gezien mocht zij de knuffel aan haar kleine zus geven. Super trots was ze: kleine zus knuffelde met haar uitgezochte cadeau! Zelf hadden we iets gekocht voor de oudste, wat we namens de baby aan haar gaven. Zo was het voor haar ook een feestje.
5. Taken geven
Het is natuurlijk erg afhankelijk van hoe oud je kind is, en hoe geïnteresseerd het is als de baby er eenmaal is, maar het is leuk om de oudste taken te geven bij de verzorging van de baby en hem of haar op die manier te betrekken. Mijn oudste gaf graag kusjes of een aai over de bol, maar was niet zo geïnteresseerd om te helpen. Dat hebben we ook nooit gepusht als ze niet wilde. Nu haar zusje drie maanden is, begint het meer te komen. Ze wil het flesje vasthouden, gaat zusje mee uit bed halen, pakt een slab of haar speentje voor me, of gaat de vieze luier in de prullenbak gooien. Heel leuk om te zien!
6. Tijd alleen doorbrengen
Af en toe is het zo fijn als je iets alleen met de oudste kunt doen, en hem of haar weer even helemaal centraal kunt stellen, net als vroeger. Het kan iets simpels zijn, zoals uitgebreid boodschappen doen (ja, dan mag zij met een karretje, alle boodschappen erin doen, in het speeltuintje spelen, op het pinknopje drukken, etc), of een leuk uitje samen zoals de kinderboerderij, zwemmen of een speeltuin.
Wat is jouw tip om een kind voor te bereiden op een broertje of zusje? Deel het op onze facebookpagina! Lees ook: Zwanger van een tweede, nooit meer enig kind 5 x leuk aan een tweede zwangerschap 7 dingen die anders zijn bij baby 2