Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Je huis kindveilig maken dwingt je om soms de styling van je woning een beetje aan te passen. Die kekke glazen vaas die op de grond staat kan daar nog wel even blijven staan zolang je baby alleen nog maar kan liggen en kijken. Ook de schoonmaakmiddelen onder de gootsteen kunnen nog geen kwaad en de snoertjes van de televisie zijn nog veilig voor je baby in de box. Maar zodra je kind begint te kruipen, wordt het tijd dat je je inrichting eens opnieuw gaat bekijken.
Hoe kun je je huis kindveilig maken?
Hoe kun je je huis eigenlijk kindveilig maken vraag je je misschien af. In dit artikel vind je een aantal tips op een rij om te helpen met je huis kindveilig maken. Je kunt dan maatregelen nemen vóórdat die kleine de vaas omtrekt, een greep doet in het gootsteenkastje of verstrikt raakt in het koordje van het rolgordijn. Want had je bijvoorbeeld al gedacht aan kindveilige raambekleding? Hoekbeschermers op je scherpe hoeken van je tafels? Of het verankeren van dat ene ladekastje?
Tip 1: Beveilig stopcontacten en snoeren
Gebruik stopcontactbeveiligers waar je een stekker in moet draaien of afdekplaatjes voor stopcontacten die je niet gebruikt. Werk loshangende of losliggende snoeren en kabels weg waar je kind aan kan trekken. Zorg ervoor dat elektrische apparaten buiten handbereik van je kind staan.
Tip 2: Kindveilige raambekleding
Je staat er misschien niet direct bij stil, maar ook gordijnen, lamellen of jaloezieën kunnen gevaar opleveren voor kleine kinderen. Het gevaar zit vooral in de koorden en kettingen van de raambekleding, waar een kind in verstrikt kan raken. Bij Carpetright kun je gordijnen op maat laten maken die volledig voldoen aan de nieuwe richtlijnen voor veiligheid van de Europese Commissie. Dat betekent dat de koordlengte is verkort zodat kleine kinderen er niet bij kunnen. Daarnaast zit er een beveiliging op de bediening van koorden en kettingen waarbij de verbinding direct losschiet zodra er druk op komt, zodat verhanging uitgesloten is.
Tip 3 voor het kindveilig maken van je huis: Kasten verankeren
Kindjes klimmen en ze klimmen overal in waar het kan, ook in of op kasten. Veranker (lade)kasten daarom aan de muur. Bij de doe-het-zelf zaak kun je ijzeren hoeken kopen waarmee je ze stevig vastzet. Mocht je denken dat het wel mee zal vallen met het klimmen: de afgelopen drie jaar zijn er zeker acht kindjes overleden doordat een Ikeakast (de Malm) op hen viel terwijl ze er naast of op aan het spelen waren.
Tip 4 voor een veilig huis voor kids: Giftige stoffen
Jaarlijks moeten 1.000 kinderen behandeld worden in het ziekenhuis omdat ze iets binnen hebben gekregen dat giftig is. Vanzelfsprekend moeten schoonmaakmiddelen en wasmiddelen buiten bereik van kinderhandjes worden bewaard. Kan je ze niet op een hoge plek neerzetten, beveilig je keukenkastje dan met een magneetslot of een knijpslot. Onder giftige stoffen vallen trouwens ook medicijnen, verf, lampolie maar ook shampoo, parfum en cosmetica etc. Zet alles op een plek waar je kind op geen enkele manier bij kan.
Tip 5: Kindveilig maken van je badkamer
Zet alle cosmetica en verzorgingsspullen buiten bereik. Voorkom brandwonden en installeer een thermostaatkraan voor de douche/het bad. Als je geen nieuwe kraan wilt kopen, is het ook mogelijk om een soort begrenzer op je huidige kraan te monteren, een zogeheten minithermostaat. Leg een antislipmatje in bad en op de vloer om vallen te voorkomen.
Tip 6: Giftige planten en bloemen
Kleine kinderen ontdekken de wereld met al hun zintuigen en een bloemetje of een stukje plant verdwijnt al gauw in de mond. Veel kamerplanten zijn giftig, dus het is belangrijk om te checken wat je in huis hebt. Hier een lijst met giftige planten of vraag om advies bij je tuincentrum. Eigenlijk is het voor de zekerheid het beste dat je alle planten buiten het bereik van kinderhandjes zet.
Tip 7 voor het kindveilig maken van je huis: Ramen
Beveilig de toegankelijkheid van de ramen op de eerste verdieping en hoger. Zet een bed of een kastje niet bij het raam, zodat je kind er niet op (en uit!) kan klimmen. Installeer een raambeveiliger, daarmee kan een raam niet verder open dan 10 centimeter. Er zijn ook raamhekjes en raamsloten te koop.
Tip 8: Traphekje
Installeer zowel boven als onderaan de trap een traphekje en sluit deze altijd, ook als je kind slaapt. Mocht je kind zelf uit bed kunnen of je vergeet ’s ochtends even dat het traphekje open staat.
Tip 9: Balkon
Zorg ervoor dat de spijlen van het balkon niet breder zijn dan 10 centimeter. Als de openingen breder zijn, dan kun je hier bijvoorbeeld een speciaal veiligheidsnet voor spannen. Zet ook geen opstapjes, stoelen of andere objecten op balkon waar je kind op kan klimmen.
Tip 10: Haard/verwarming
Plaats een hekje of een scherm om de (open) haard om je kind weg te houden van de hete vlammen of het hete glas. Een vonkenscherm of haardscherm zorgt ook dat eventuele vonken worden tegengehouden.
Wat kun je nog meer doen aan het kindveilig maken van je huis?
Naast bovenstaande tips voor het kindveilig maken van je huis, is het ook goed om te letten op de volgende punten:
- Zorg voor goede hoekbeschermers op de punten van je tafel;
- Zet breekbare spullen buiten handbereik;
- Berg kleine spullen op die je kind kan doorslikken;
- Draai de stelen van de pannen tijdens het koken naar achteren zodat grijpgrage handjes er niet bij kunnen;
- Heb je een oven die laag staat? Zorg ervoor dat je kind er niet bij kan als ie aan is;
- Zet box of bed niet dichtbij een verwarming of open raam;
- Installeer rookmelders, ook in de kinderkamer;
- Laat je kind nooit alleen in de badkamer tijdens het badderen, ook niet in een badzitje;
- Heb je de hete kraan gebruikt? Spoel dan even na met koud water;
- Zorg ook dat je kind niet bij bestek, aansteker of lucifers kan;
- Zet speelgoed en boekjes vooral wél binnen handbereik, zodat de verleiding om te klimmen kleiner wordt;
- Volg een cursus EHBO voor baby’s en kinderen zodat je weet wat je moet doen bij ongelukjes in en om huis.
Update: Deze blog met de checklist voor het kindveilig maken van je huis verscheen voor het eerst in november 2017 en werd op 2 december 2020 geactualiseerd met nieuwe informatie.