Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het is weer voorjaar en Pasen klopt aan de deur. Tijd om te gaan knutselen! Extra leuk natuurlijk als je dit met je kleintje kunt doen. Om niet bang te zijn dat het prachtige kunstwerk vloekt met jouw interieur heb ik een tweetal eenvoudige ideeën. Leuk om samen met je kind te maken, maar ook leuk voor in je interieur.
Knutseltip 1: Bloempot maken in de vorm van een eierschaal
Heel eenvoudig maak je een eierschaal van een ballon en wat muurvuller. Ik heb ervoor gekozen om er een soort bloempot van te maken, maar het is ook leuk om hem te gebruiken als decoratie neer te zetten, met bijvoorbeeld een nestje erin met paaseitjes en kuikentjes. Je hebt nodig:
-
Een afgedekte tafel;
-
Een ballon;
-
Muurvuller (tube of pot);
-
Latex handschoenen;
-
Een beker, verzwaard met water of zand.
Zo maak je het:
Voor je begint: Muurvuller ruikt echt vervelend, dus zet een raam open of zorg er op een andere manier voor dat je kan ventileren. Afhankelijk van wat je wil gaan doen met de eierschaal, bepaal je hoe groot de ballon moet worden. Zie hieronder welke formaten wij hebben gemaakt.
Blaas de ballon(nen) op en leg er een knoopje in. Doe, met de latex handschoenen aan, wat muurvuller op de ballon. Smeren maar! Het is oké om één laag te gebruiken. Maar om er zeker van te zijn dat de schaal niet gaat scheuren en brokkelen, kun je er beter voor kiezen meerdere dunne laagjes te smeren. Klaar!
Neem de tijd om alles goed te laten drogen. Als je te vlug de ballon kapot knipt heb je kans dat jullie creatie afbrokkelt. De droogtijd van de muurvuller is afhankelijk van de dikte. Na een uurtje kun je voorzichtig eens voelen. Zorg er ook voor dat de ballon langzaam leegloopt. Dat kan bijvoorbeeld door een plakbandje op de ballon te plakken en door het plakbandje de ballon kapot te prikken. Dan knalt ie niet, maar loopt ie leeg. Als de ballon is leeggelopen kijken jullie naar de vorm. Wordt het een hoge schaal of een lage? Om de rand zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien kun je er stukjes van af breken. Om een extra ’touche’ te geven aan jullie eierschaal kun je de schaal verven.
Knutseltip 2: paaseieren maken van draad
Een ‘gevuld’ paasei maken van garen. Let op: wel op tijd beginnen, na het maken moet het ei ongeveer 2 a 3 dagen drogen!
Je hebt nodig:
-
Een afgedekte tafel;
-
Garen. Breigaren is het makkelijkst;
-
Ballonnen;
-
Behanglijm;
-
Eén of twee bakjes;
-
Eierdopjes of bekers;
-
Paaseitjes. Mocht je de gemaakte paaseieren voor één jaar willen gebruiken, dan is het wellicht leuk om chocoladepaaseitjes als vulling te gebruiken, kun je de eitjes na Pasen opeten. Jammie!
Zo maak je het;
-
Aangezien de lijm vaak moet indikken raad ik aan om eerst de behanglijm aan te maken in een bakje. Op de verpakking staat wat precies de verhoudingen moeten zijn.
-
Doe de paaseitjes in de ballonnen en blaas de ballonnen op. Je kunt grote en kleine ballonnen maken.
-
Knip een lang stuk garen af en leg dit in het bakje met de behanglijm. Zorg ervoor dat het garen goed doordrenkt is met de lijm. Als dit niet het geval is zal het paasei namelijk niet stevig zijn en in elkaar zakken. (Hier spreekt een ervaringsdeskundige).
-
Ga nu het met lijm doordrenkte garen om de ballonnen heen wikkelen. Houdt rekening met de paaseitjes in de ballon. Als je de draden niet dicht genoeg bij elkaar doet valt het paaseitje tussen de draden door. Klaar met wikkelen?
-
Drogen maar!
Tip: Het is het handigste om dit te doen op een eierdopje of beker. De lijm zakt naar beneden toe en loopt dan het eierdopje of beker in. Draai de ballon ook regelmatig, anders droogt de ballon niet gelijkmatig. Houd rekening met een droogtijd van twee tot drie dagen. Om uit te testen of het ei droog is kun je, naast voelen aan het garen, de ballon iets indrukken. Als het garen goed loslaat is het paasei klaar. Test dit op meerdere plekken van de ballon! Droog? Knip de ballonnen bij het slurfje door. Succes en veel plezier… Ik ben benieuwd!