Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
De eerste week van een zwangerschap start op de dag dat een zwangere vrouw voor de laatste keer ongesteld raakte. Dat wil dus zeggen dat op dit moment de bevruchting nog niet heeft plaatsgevonden en er bij 1 week zwanger eigenlijk nog geen sprake is van zwangerschap. Er is dus nog geen baby in de buik en een vrouw voelt zich nog niet zwanger.
Wat gebeurt er 1 week voorafgaand aan de bevruchting?
Het is een beetje vreemd dat deze week als zwangerschapsweek wordt gerekend, aangezien je eigenlijk nog niet zwanger bent. Als je weet dat je zwanger bent, dan wordt er berekend hoe ver je in je zwangerschap bent. Dit kun je echter niet precies bepalen, aangezien je nooit helemaal zeker weet wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden. Daarom wordt de dag waarop je voor de laatste keer voor je zwangerschap ongesteld raakte, genomen als eerste dag van je zwangerschap.
Een week na deze dag ben je dus al 1 week zwanger. De bevruchting vindt meestal pas later plaats: na ongeveer 2 weken, halverwege de cyclus. Ook gedurende de andere weken kun je zwanger raken, maar deze kans is kleiner. Wat de precieze datum van de bevruchting ook is; je bent officieel al 1 week zwanger op de eerste dag van je laatste menstruatie.
1 week zwanger; hoe zorg je goed voor je aankomende baby?
Hoewel er in de eerste week na de eerste dag van je laatste menstruatie nog geen sprake is van een baby in de buik, kun je in dit stadium al wel goed zorgen voor je aankomende baby. Dat doe je als volgt.
- Het slikken van foliumzuur. Dit wordt aangeraden vanaf vier weken voor je zwangerschap. Dat wil dus zeggen dat je er al mee begint op het moment dat je het plan hebt om zwanger te raken. Je slikt foliumzuur tot week tien van je zwangerschap. Door het slikken van foliumzuur verminder je de kans op het krijgen van een baby met een open ruggetje.
- Gezond en gevarieerd eten. Let op je gewicht en eet niet teveel ongezond voedsel. Zorg dat je gevarieerd eet, van alles voldoende binnen krijgt en dat je met name voldoende fruit en groente eet. Ook veel water drinken is gezond. In principe hoef je in dit stadium voorafgaand aan je zwangerschap nog geen voedsel te laten staan, hoewel het geen kwaad kan om je cafeïnegebruik nu alvast te beperken. Je kunt in dit stadium ook voeding om zwanger te worden gaan eten.
- Alert zijn op medicijngebruik. Slik je medicijnen op het moment dat je zwanger wilt raken? Ga dan in overleg met je apotheek en eventuele behandelaar(s). Zij kunnen eventueel het medicijngebruik aanpassen in de hoeveelheid en/ of soort. Sommige soorten medicijnen mag je niet gebruiken tijdens zwangerschap, anderen wel. Ook met medische zalfjes en crèmes moet je voorzichtig zijn. Deze mag je niet zomaar in de winkel zonder recept halen, zonder te overleggen. Enkel paracetamol mag in dit stadium zonder overleg gebruikt worden. Let erop dat er ook medicijnen zijn, die schadelijk voor de zaadcellen zijn. Ook mannen moeten dus soms stoppen met bepaalde medicatie.
- Stoppen met drugs en roken. Er wordt sterk aangeraden om al geruime tijd voor de zwangerschap te stoppen met drugs en roken. Drugs en met name cannabis kunnen zeer ernstige problemen opleveren in de zwangerschap. Roken geeft een vermindering op vruchtbaarheid, verhoogd het risico dat de vrucht zal sterven en het kan ertoe leiden dat de baby een laag geboortegewicht heeft of te vroeg wordt geboren. Ook de kans op wiegendood is groter als de moeder van de baby rookte of meerookte voor en/of tijdens de zwangerschap. Ook mannen wordt afgeraden om drugs te gebruiken, alcohol te drinken en te roken tijdens zwangerschap. Dit zorgt voor een verminderde vruchtbaarheid van de man en verlaagt daarmee dus de kans op het krijgen van een baby.
- Nagaan of er erfelijke ziekten in de familie zitten. Hoewel de kans op een erfelijke ziekte niet groot is, kun je het toch alvast onderzoeken, zodat je voorbereid bent. Check of er in je familie een erfelijke ziekte aanwezig is. Dat kan bijvoorbeeld het downsyndroom, een open ruggetje, een spierziekte of een taaislijmziekte zijn. Ben je familie van je partner? Dan komt een erfelijke ziekte sneller tot uiting.
- Eventuele vaccinaties nemen. Als je als kind niet tegen de rode hond ben ingeënt, dan kun je dit het beste alsnog doen ruim voordat je zwanger bent. Ben je alsnog ingeënt tegen rode hond, dan mag je vier weken hierna niet zwanger raken. Ook een inenting tegen de waterpokken is mogelijk voordat je zwanger raakt. Dit doe je bijvoorbeeld als je zeker weet dat je geen waterpokken hebt gehad en werkt op een basisschool of kinderdagverblijf. Krijg je namelijk de waterpokken in het eindstadium van je zwangerschap dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je baby.
Hoe zorg je ervoor dat je zwanger raakt?
Ben je in de eerste week van je zwangerschap? Dan kun je het dus nog niet hebben over een baby in je buik, die is er nog niet. Sterker nog je weet op dit moment nog niet eens dat je zwanger bent of eigenlijk dat je zwanger gaat raken. Op dit moment ben je misschien wel bezig met het plannen van de zwangerschap. Het is daarvoor belangrijk dat je de dag van je laatste menstruatie noteert, want op basis hiervan kun je berekenen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je eisprong vindt vaak plaats tussen de achtste en de achttiende dag na de eerste dag van je menstruatie. Daarom kun je dit het beste doen als je wilt zwanger worden.
- Heb seks op de achtste dag na je eerste menstruatiedag.
- Heb de dagen daarna ook seks, als je wilt kun je af en toe een dag overslaan.
- Blijf seks hebben tot op de achttiende dag na je eerste menstruatiedag.
- Maak gebruik van de succesvolste seksstandjes.
Hoewel je op deze manier de grootste kans hebt om zwanger te raken, wil dat absoluut niet zeggen dat je door seks te hebben tussen dag acht en dag achttien na je eerste menstruatiedag ook daadwerkelijk zwanger raakt. Een zwangerschap hangt van meer factoren af dan enkel van de eisprong. Zelfs al heb je seks op het juiste moment, dan hoeft dit niet te betekenen dat het raak is. Wil je precies weten wanneer je een eisprong krijgt? Koop dan een ovulatietest. Deze test meet het LH-hormoon. Zie je twee strepen die donker worden, dan is het moment aangebroken dat je seks moet hebben, omdat de eisprong op komst is.
Tip van de week: zo kun je het geslacht van je kindje bepalen!
Wil je graag een jongetje of een meisje? Het is namelijk zo dat als je meer dan drie dagen voor de eisprong seks hebt, je een grotere kans maakt op een meisje. Dat komt doordat de vrouwelijke zaadcellen met het X chromosoom langer leven dan de mannelijke zaadcellen met het Y chromosoom. Zij maken dus meer kans om bevrucht te raken. Kort voor de eisprong maakt de Y chromosoom juist meer kans, omdat deze mannelijke zaadcel sneller zwemt dan de vrouwelijke. Die kunnen dan de eicel sneller bereiken