De baby wordt steeds actiever als je baby 3 weken oud is. De moeder, daarentegen, raakt steeds vermoeider. Zij heeft het druk met haar baby, eventuele andere kinderen en het huishouden.

Baby 3 weken: Je baby wordt actiever

Een drie weken oude baby slaapt, net als toen je baby 1 week oud en je baby 2 weken oud was, nog veel. Gemiddeld slaapt een baby van 3 weken zestien uur per dag. Helaas voor jou pakt je baby deze slaap nog niet grotendeels in de nacht, zodat ook jij ’s nachts niet door kunt slapen. Als je geluk hebt, dan slaapt je baby weer, nadat je hem hebt gevoed. Heb je pech, dan heeft hij midden in de nacht zijn wakkere moment(en). Of vind je dat helemaal niet erg en geniet jij ook dan volop van je pasgeboren baby?

Als je baby 3 weken oud is, wordt hij steeds actiever als hij wakker is. Krijg jij ook alweer wat meer zin in activiteit nu je zwangerschap en bevalling al wat langer geleden zijn? Of ben je nu juist bekaf door de gebrekkige nachtrust? Hoe je je ook voelt, een wandeling in de buitenlucht zal jullie allebei goed doen.

baby-week-3-actiever

Ontwikkeling als je baby 3 weken oud is: de eerste babykwaaltjes

Je baby komt langzaam bij van de bevalling en raakt geleidelijk gewend aan de wereld om hem heen. Hij begint wat meer te ontspannen en wordt steeds nieuwsgieriger naar alles wat er om hem heen is en gebeurd. Dat merk je, als je baby 3 weken oud is, aan zijn toename in activiteit. Hij draait nu waarschijnlijk zijn hoofd in de richting van geluiden en probeert gezichtsuitdrukkingen en gebaren te imiteren. Als jij je tong uitsteekt, doet je baby dat misschien na.

Als je baby 3 weken oud is, kan hij nog niet lachen, dat ontdekt hij iets later. Wel kan hij misschien al zijn hoofd even optillen als je hem op zijn buik legt. Het is goed om je 3 weken oude baby geregeld even op zijn buik te leggen, zodat hij zijn nekspieren traint en leert om zijn hoofd op te tillen. Kan jouw kindje dit nog niet als je baby 3 weken oud is? Maak je geen zorgen. Elke baby ontwikkelt zich op zijn eigen unieke manier. De ene baby kan het een sneller en/of beter, de andere baby kan andere dingen weer sneller en/of beter.

Zo krijgt ieder kind langzaam een eigen, uniek karakter. De een is een observeerder, de ander een actieveling, weer een ander kind vindt taal boeiender. Het mooie aan ontwikkeling is dat je steeds iets meer te zien krijgt wie jouw kleintje is. Heeft jouw baby ook last van babykwaaltjes? Hier staan de twee meest voorkomende kwalen op een rij.

  • Je baby heeft darmkrampjes. Op het moment dat je baby hier last van heeft, begint hij plotseling te huilen. Vervolgens trekt hij zijn benen op, strekt hij ze weer en trekt ze opnieuw op. Na een tijdje stopt je baby met huilen, maar even later begint hij opnieuw te huilen en zijn benen afwisselend op te trekken en te strekken.
  • Je baby heeft ontstoken ogen. Je baby heeft vuil bij zijn ogen, dit komt eruit of blijft eraan plakken. Vooral als je baby net heeft geslapen zie je het zitten. Dit wordt veroorzaakt door verstopte traanbuisjes. Het kan geen kwaad; wel is het goed om de oogjes goed schoon te maken. Hoe je dat doet, lees je in het artikel over ontstoken ogen.

Moeder van een baby 3 weken oud: je hebt het druk met je kleintje

Waarschijnlijk kreeg je van andere moeders weleens te horen: ‘Het moederschap is zwaar.’ Nu je zelf moeder bent geworden, begrijp je wat ze bedoelen. Of je wist het al, omdat je al moeder was, maar is het voor jou nog een stukje zwaarder geworden nu je er een kleintje bij hebt gekregen. Hoewel je baby nog veel slaapt, heb je het druk met je kleintje. Als je baby wakker is, geef je borstvoeding of flesvoeding, wat nog best lang duurt als je baby 3 weken oud is. Daarna zit je nog een tijdje met hem te spelen en/of te knuffelen.

Je merkt dat je baby weer moe begint te raken, maar als je hem in zijn wieg of bed legt, gaat hij niet slapen, maar huilen. Of heb jij geluk en is je baby een gemakkelijke inslaper? Je loopt nog even met hem rond in een draagdoek of babydraagzak. Als je hem vervolgens neerlegt, is hij weer klaarwakker en begint weer te huilen. Als je baby eindelijk slaapt, is het tijd voor de was, de schoonmaak en/of aandacht geven aan je andere kind(eren). Je baby gaat ook dagelijks in bad, moet verschoond worden, gemeten, gewogen en omgekleed.

Wil je even eropuit, dan gaat je baby mee… en een luiertas vol met babyspullen. Hoewel een wandeling met je baby jou en de baby goed doet, blijf je erg moe. Hier is helaas geen medicijn tegen. Wel kan het volgende je misschien een beetje helpen.

  • Eet en drink voldoende. Dat kan er weleens bij inschieten nu je zo druk bezig bent met het flesvoeding schema van je baby. Begin je dag goed met een ontbijt.
  • Neem wat extra vitamines in.
  • Ga dagelijks even op bed liggen tijdens een slaapje van je baby.
  • Ga op tijd naar bed in plaats van voor de tv hangen.

baby-week-3-voedingsschema

Wat moet je doen als je baby 3 weken is?

Als je baby 3 weken oud is pak je langzaam de oude draad weer op. De kraamverzorgster is er niet meer, de meeste kraamvisite is al langs geweest en je hebt nu minder lichamelijke klachten, omdat de zwangerschap erop zit. Of had jij een keizersnede en duurt het herstel bij jou nog wat langer? Gelukkig hoef je voorlopig nog even niet te werken; daar moet je waarschijnlijk ook nog even niet aan denken. Je bent daarvoor waarschijnlijk nog veel te moe, door al het slaapgebrek dat je in de afgelopen weken hebt opgelopen.

Probeer vooral te genieten als je baby 3 weken oud is. Dat doe je het beste in rust. Boek bijvoorbeeld eens een weekendje weg naar een hotel om daar lekker met z’n drietjes in rust te genieten van jullie gezinnetje. Is je gezin groter dan drie? Ook dan is een weekendje weg een goed idee, zodat jullie even stilstaan bij jullie nieuwe gezinssamenstelling en er aandacht en rust is voor elk. Dat lukt beter ergens anders, dan thuis, waar het huishouden steeds maar doordraait.

Tip van de week: Houd je borsten goed schoon en voorkom pijnlijke tepels

Als je baby 3 weken oud is en jij borstvoeding geeft, dan hebben je tepels veel te verduren. Door het zuigen van je baby kun je last krijgen van tepelkloven en pijnlijke borsten. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Het is belangrijk dat je je baby op de juiste manier aanlegt, maar het is ook goed om je borsten goed schoon te houden.

Trek dagelijks een schone bh aan, vervang regelmatig eventuele zoogkompressen en maak je borsten dagelijks schoon. Dat doe je als volgt: Was je borsten met een washand met lauwwarm water, trek nog even geen bh aan, maar laat je borsten aan de lucht drogen.

Heb je al last van pijnlijke borsten? Leg dan washandjes met daarin ijsblokjes of koude kompressen tegen je borsten. Als je gaat voeden, moeten je borsten juist warm zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld warm maken met warme kompressen.

baby 3 weken voeding geven