Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Stoppen met de speen, dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Een kind hecht veel waarde aan de comfort en het gevoel van een speentje. Het kan onderdeel uitmaken van het slapen, een moment van rust overdag of als troost. Wanneer is een goed moment om te stoppen met de speen en pak je dat aan? Als je van de ene op de andere dag de speen wegneemt van je kind, kan dit voor verdriet en moeilijke nachten of slaapjes overdag zorgen. Wij hebben 5 tips op een rij gezet die kunnen helpen bij het stoppen met de speen.
1. Stap voor stap
Cold turkey stoppen met de speen? Dat is voor veel kinderen echt niet mogelijk en als ouder is het ook niet altijd pretje. Je doet er goed aan om stap voor stap het gebruik van de speen te stoppen. Heeft je kind alleen de speen bij het slapen? Start dan bijvoorbeeld met de middagdutjes zonder speen en laat de eerste dagen en weken de speen wel ’s nachts gebruiken. Dit bespaart jezelf een hoop slapeloze nachten. Als dat een tijdje goed gaat kun je afspreken met je kind dat ook de nacht.
Heeft je kind ook wel eens overdag de speen, bijvoorbeeld bij het voorlezen, in de auto of ‘zomaar’, dan gaat er een extra stap aan vooraf. Begin dan eerst met die momenten overdag. Bespreek met je kind dat de speen nu alleen nog maar voor tijdens het slapen is. Als dat goed gaat, stop je met de speen tijdens slaapjes overdag en daarna in de nacht.
2. Leg uit waarom je kind gaat stoppen met de speen
Belangrijk is – hoe klein je kind ook is – dat je uitlegt waarom je kind moet stoppen met de speen. En ook dat de speen niet zomaar ineens weg is, maar dat op den duur de speen wel weg gaat. Vertel dat een speen iets is voor baby’s en kleine kindjes. Dat je kind nu al groot is en heel goed zonder speen kan. Veel kinderen pakken dit snel op en willen natuurlijk een grote jongen of meid zijn.
3. Cadeau om naartoe te werken
Om de periode met speen af te sluiten, kun je ervoor kiezen om je kind te belonen met een kleinigheidje. Bespreek ook hier dat de voorwaarde is dat de speen echt niet meer gebruikt wordt. Als dat lukt, gaan jullie iets leuks uitzoeken. Of kies in plaats van een cadeau voor een leuk dagje uit of een activiteit.
Wat ook werkt om succesvol afscheid te nemen van de speen is om samen een speciaal doosje te maken waar de speen in gaat (en natuurlijk niet meer uitgehaald wordt!). Laat je kind een doosje uitzoeken (bij een knutselwinkel bijvoorbeeld) en laat deze versieren met verf, stiften en stickers. Als de laatste stap is geweest kan je kind afscheid nemen van de speen en deze in het doosje doen. Een soort ritueel.
4. Consequent blijven
Niet onbelangrijk voor de kinderen die echt heel veel moeite hebben met het stoppen met de speen: wees consequent. Als de ene keer de speen wel mag en de andere keer niet, dan is het lastig voor jouw kind om te begrijpen wat er gaande is. Wees consequent en duidelijk wanneer het wel mag en wanneer niet. En houd jezelf daar ook aan, dan duurt de hele oefenperiode minder lang en heeft het de meeste kans op succes.
5. Vervanger na het stoppen met de speen
Een goede manier om van de speen af te komen, is door gebruik te maken van een vervanging voor het speentje. Koop bijvoorbeeld een mooie knuffel om mee te slapen of een zachte doek. Dit kan dezelfde geruststellende werking hebben als het speentje. Wanneer jouw kind een speen nodig heeft om goed te kunnen slapen, kun je ook meer aandacht besteden aan de inrichting van de kinderkamer. Zorg voor fijne geluiden, geuren en belichting. Zo wordt de kamer een fijne haven en is het speentje op en duur helemaal niet meer nodig!
Stoppen met de speen? Het is in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Voorkom dat het een strijd wordt dankzij de bovenstaande tips. Blijf consequent in jouw acties en doe het stap voor stap. Zo weet je zeker dat het een succes wordt.