Een zwangerschap is een heel avontuur, zeker wanneer het je eerste kindje wordt. Alles is nieuw en je weet niet zo goed wat je precies kan verwachten. Het is normaal om veel en vaak vragen te hebben, maar je wilt ook weer niet te vaak naar je verloskundige bellen. In dit artikel wordt per trimester voor je op een rijtje gezet wanneer het verstandig is om je verloskundige te bellen!

Het eerste trimester

De meest onzekere tijd van een zwangerschap is misschien wel het eerste trimester. De tijd tussen de eerste positieve test en de eerste echo lijkt voor sommige vrouwen wel eeuwen te duren. Je ziet nog niets, je voelt nog niets, op misschien wat kwaaltjes na. Je moet er deze weken eigenlijk maar gewoon op vertrouwen dat alles goed gaat, wachtend op de eerste echo. Een verloskundige kan bovendien ook nog weinig zien of doen in die eerste paar weken. In de volgende situaties is het slim om je verloskundige te bellen in het eerste trimester.

Een positieve test

Om te beginnen heb je natuurlijk een positieve test, je bent zwanger! Je kunt dan meteen een verloskundige uitzoeken en je aanmelden. Dit is dus vanzelfsprekend de eerste keer dat je je verloskundige belt.

Bloedverlies

Als je in je eerste trimester plotseling last krijgt van bloedverlies dan is dat schrikken. Het hoeft niet altijd slecht nieuws te betekenen, er bestaat namelijk ook iets als een innestelingsbloeding. Toch is het verstandig om je verloskundige te bellen wanneer je bloedverlies opmerkt, hoe licht het bloedverlies ook is. Soms laat je verloskundige je dan komen voor een extra (vroege) echo.

Duidelijke afname van aanwezige kwaaltjes

Heb je vanaf het begin veel last gehad van bepaalde kwaaltjes, maar lijken ze ineens als sneeuw voor de zon te verdwijnen? Ook dan kan je je verloskundige bellen. Het hoeft niets te betekenen, maar als je je er zorgen om maakt bel dan gerust.

Het tweede trimester

Na de meest onzekere weken van je zwangerschap en je eerste echo’s kun je alvast een beetje opgelucht ademhalen. Toch zal de onzekerheid nog steeds wel eens de kop op kunnen steken, soms met een directe reden, maar soms ook uit het niets. Het is niet gek als je je onzeker voelt over hoe het gaat met je zwangerschap, je kunt bovendien niet in je buik kijken. Je hoeft niet elke keer als je onzeker wordt je verloskundige te bellen, maar in de volgende gevallen doe je er wel goed aan.

Harde buiken

Harde buiken komen veel voor tijdens een zwangerschap, ze worden ook wel braxton hicks weeën genoemd. Het zijn een soort oefen weeën, je baarmoeder trekt af en toe samen en je buik voelt dan als een harde bal. Het doet meestal geen pijn, maar ze kunnen soms wel vervelend zijn. Deze harde buiken kunnen zich al vroeg in de zwangerschap voor het eerst voordoen. Ondanks dat het een soort oefen weeën zijn, betekend het zeker niet altijd dat de bevalling er aan zit te komen. Je hoeft dan ook niet meteen je verloskundige te bellen als je last hebt van harde buiken. Wanneer moet je dan wel bellen? Als je een duidelijke regelmaat opmerkt in je harde buiken en je ze weg moet zuchten, dan is het verstandig om je verloskundige te bellen. Het kan zijn dat je je gewoon wat teveel hebt ingespannen, in dat geval zal je verloskundige je dan ook aanraden om het rustiger aan te doen. Wanneer je je zorgen maakt om je harde buiken is het nooit verkeerd om je verloskundige te bellen.

Bekkeninstabiliteit en bandenpijn

Sommige vrouwen krijgen last van hun banden en of bekken. Ook dit is normaal, maar sommige vrouwen krijgen er zoveel last van dat ze niet meer helemaal normaal functioneren omdat lopen lastig wordt. Blijf hier niet mee lopen wanneer je hier last van hebt, je doet er goed aan om bij veel last je verloskundige te bellen. Je verloskundige kan dan vaststellen of het bandenpijn of bekkeninstabiliteit is, en als het nodig is zal ze je eventueel doorsturen naar een fysiotherapeut. Die kan je helpen om te gaan met je kwaal, om de rest van je zwangerschap zo comfortabel mogelijk door te komen.

Minder beweging

Vrijwel alle vrouwen voelen hun baby vanaf ongeveer 20 weken regelmatig goed bewegen, sommigen zelfs eerder. Het kan er soms druk aan toe gaan daar binnen! Wanneer je baby normaal altijd veel beweegt, maar ineens erg rustig is, hoeft dat niets te betekenen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je baby een groeispurt doormaakt en meer slaapt. Als je echter je baby een hele dag amper gevoeld hebt terwijl hij of zij normaal een feestje bouwt daar binnen, dan is het niet verkeerd om toch even je verloskundige te bellen. Je zult dan op zijn minst advies krijgen, maar het kan ook zo zijn dat je verloskundige dan toch even een extra check wil doen.

Bloedverlies

Wederom bloedverlies, niet alleen in het eerste trimester is dit een reden om contact op te nemen met je verloskundige. Wanneer je ineens last krijgt van een aanzienlijke hoeveelheid bloedverlies kun je altijd je verloskundige bellen. Meestal is het onschuldig, de baarmoedermond is namelijk extra doorbloed door de zwangerschap. Er kan dus ook makkelijk een bloedvaatje springen waardoor je wat bloedverlies kunt hebben. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na seks, maar sommige vrouwen krijgen het al na een keer hard niezen. Het hoeft dus niets te betekenen, maar als je er niet gerust op bent, bel dan altijd even je verloskundige.

Het derde trimester

Vanaf 28 weken zit je in het derde trimester, je gaat langzamerhand richting de bevalling. “De laatste loodjes wegen het zwaarst” is een veel gehoorde uitspraak die veel zwangere vrouwen beamen. In principe is je baby af, hij of zij hoeft alleen nog te groeien en vet op te slaan. Je buik groeit gestaag en er is minder ruimte voor je baby. Het is alleen nog afwachten tot de bevalling zich aandient. In het derde trimester kun je je verloskundige ook om verschillende redenen bellen.

Minder beweging

Zoals je in het tweede trimester je verloskundige kan bellen wanneer er minder beweging is, zo ook in het derde trimester. Er is echter een verschil, in het tweede trimester zijn het allerlei bewegingen die je kunt voelen, van schoppen tot stompen en draaien. De baby heeft dan nog veel bewegingsruimte, in tegenstelling tot de ruimte die je baby heeft in het derde trimester. Het wordt in het derde trimester steeds krapper en je baby kan eigenlijk alleen nog schuiven en draaien. Wanneer je een duidelijke afname opmerkt in de beweeglijkheid van je baby, bel dan even je verloskundige.

Ligging

Ook wanneer je het idee hebt dat je baby van ligging is verandert kun je zeker je verloskundige even bellen. Sommige baby’s vinden het een goed idee om van hoofdligging naar stuit of dwarsligging te gaan, dus als je denkt dat jouw baby dit heeft gedaan bel dan even voor de zekerheid.

Bloedverlies

Bloedverlies in het derde trimester kan verschillende redenen hebben, meestal onschuldig, een gesprongen bloedvaatje of het verliezen van de slijmprop bijvoorbeeld. Maar wanneer je er niet gerust op bent of het is erg veel bloedverlies, bel dan zeker even je verloskundige.

Weeën

In de weken richting je bevalling kun je veel last krijgen van oefen weeën, soms zo erg dat ze je het valse idee geven dat de bevalling is begonnen. Je hoeft dan ook niet altijd je verloskundige te bellen wanneer je denkt dat je weeën hebt, maar wanneer dan wel?
Houdt wanneer je harde buiken hebt of als je weeën denkt te hebben altijd de tijd bij. Wanneer er duidelijke regelmaat in zit en de intensiteit niet afneemt, kun je je verloskundige bellen. Meestal hoef je pas te bellen wanneer er 5 minuten of minder tussen de weeën zit, maar wanneer je twijfels hebt kun je ook eerder bellen.

Verlies van vruchtwater

Niet elke bevalling begint met weeën, soms breken eerst de vliezen. In de films zie je vaak dat een vrouw plotseling in een plas water staat, en hoewel dit echt kan gebeuren, hoeft dit niet zo te zijn. Vaak begint het juist met kleine beetjes vruchtwater, je zou zelfs kunnen twijfelen of het wel vruchtwater is omdat het zo weinig is. Bel bij waterige afscheiding die je niet eerder hebt gehad altijd je verloskundige, zij kan bepalen of het vruchtwater is. Wanneer de vliezen zijn gebroken moet je binnen 72 uur bevallen, omdat er nu een open verbinding is met de buitenwereld.

Bellen kan altijd

Je kunt dus om allerlei redenen je verloskundige bellen. Hoewel het begrijpelijk is dat je niet te vaak of voor niks wil bellen, hoef je je nooit bezwaard te voelen om te bellen. Verloskundigen hebben namelijk liever dat je eens te vaak belt dan een keer te weinig. Dus, maak je je zorgen, bel dan gerust je verloskundige.