Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Sommigen zijn al zwanger voor ze er erg in hebben. Weer anderen hebben al heel lang een kinderwens maar moeten jaren hun best doen voor het dan eindelijk zover is. Geduld is bij het krijgen van kinderen een schone zaak. Soms gaat het snel en probleemloos, maar soms wordt het geduld van de toekomstige mama en papa enorm op de proef gesteld. Na alle voorpret en na jouw kindje negen maanden bij je te hebben gedragen is het dan eindelijk tijd om te bevallen. Maar hoelang duurt een bevalling eigenlijk? Wordt jullie geduld hier ook nog eens op de proef gesteld?
Hoe lang duurt een bevalling?
Er is natuurlijk geen vastgestelde tijd voor de duur van een bevalling. Of je nou een eenling of een meerling verwacht, bij een natuurlijke bevalling kan men niet voorspellen hoe lang de bevalling zal gaan duren. Iedereen hoopt op een snelle bevalling waarbij binnen een uur na het begin van de weeën de jongste telg ter wereld komt, maar helaas is dat lang niet altijd het geval. Belangrijk om te weten is dat de bevalling begint bij de eerste weeën. Als we kijken naar de ‘gemiddelde’ duur van een bevalling dan valt meteen op dat ook daarover de meningen verschillen. Artsen en verloskundigen zeggen dat een gemiddelde bevalling tussen de 12 en 16 uur kan duren. Jawel dames, het kan dus inderdaad zijn dat je geduld, maar ook je uithoudingsvermogen nog eens een behoorlijke beproeving moeten doorstaan. Laat je niet ontmoedigen door deze cijfers want als het gemiddelde van de bevallingsduur tussen de 12 en 16 uren ligt dan betekent dat ook dat er veel moeders zijn die er een stuk korter over doen.
De duur van de verschillende fases
De eerste fase van de bevalling is het begin van de eerste weeën. Die zullen in het begin nog niet al te hevig zijn en de tijd tussen twee weeën ligt dan meestal nog ver uit elkaar. Meestal zit er dan nog vijf of meer minuten tussen elke wee. In deze fase valt de pijn meestal nog mee. Gelukkig is dit de ook langste fase namelijk 12 tot 14 uur. Tijdens dit deel van de bevalling krijgt de moeder zo’n vier tot vijf centimeter ontsluiting. Tussen de eerste weeën door kunnen de meeste moeders nog relatief goed omgaan met de pijn.
In de volgende fase wordt de ontsluiting hopelijk tussen de zes en acht centimeter. De weeën volgen elkaar nu op met een drie tot vier minuten tussenpauze. Ze zijn vaak ook al heviger. Meestal duurt deze tweede fase korter dan de eerste, maar helaas kan dit in minder gunstige gevallen ook enkele uren duren.
Tijdens de derde fase ontwikkelt de ontsluiting zich van acht tot tien centimeter. De weeën zijn in fase drie al een stuk heviger en helaas ook pijnlijker. De weeën duren ongeveer één tot anderhalve minuut met tussen elke wee ongeveer twee tot drie minuten om op adem te komen.
De vierde fase is de meest intense fase. Hier heb je als moeder tien centimeter ontsluiting ontwikkeld en dat betekent dat je mag beginnen met persen. Deze fase is volledig onvoorspelbaar! Sommige vrouwen persen enkele minuten tot een half uur om hun kindje ter wereld te brengen maar het komt ook geregeld voor dat een half uur tot twee uren duurt.
Kan de bevallingsduur worden verkort door arts of verloskundige?
Wanneer de bevalling al is begonnen, dan zijn er een paar manieren om de bevallingsduur te verkorten. Artsen en verloskundigen zijn het eens dat de bevalling van een moeder die haar eerste kindje verwacht vaak iets langer kan duren. Als je al een bent bevallen houdt dat vaak in dat je beter weet hoe je moet omgaan met de weeën, het persen en de instructies van de arts of verloskundige. Ook is het geboortekanaal flexibeler bij een vrouw die al eerder een kindje heeft gekregen.
Tijdens de bevalling kan er ook worden ingegrepen om de bevalling sneller te laten verlopen. Dat kan onder andere door de baby te draaien wanneer deze in een stuitligging ligt. Meestal ziet men een aantal weken voor de bevalling al dat het kindje in een stuitligging ligt. Wanneer dat het geval is zal een verloskundige of gynaecoloog proberen om jouw kindje ver voor de bevalling in de juiste positie te draaien. Wanneer het kindje kort voor de bevalling in een stuitligging blijkt te liggen, dan wordt een enorm lang durende bevalling vaak voorkomen door de natuurlijke bevalling te vervangen door een keizersnede. Zo weet men zeker dat de bevalling niet te lang zal gaan duren en dat moeder en kind zo min mogelijk hinder hebben. Misschien minder leuk, maar de risico’s voor moeder en baby worden dan wel beperkt.
Wanneer een moeder tijdens het bevallen uitgeput raakt en het echt niet op eigen kracht lijkt te lukken kan de arts besluiten om de bevalling te versnellen door een handje te helpen. Dat helpen gebeurt door een verlostang of een vacuümpomp te gebruiken. De verlostang wordt in de schede om het hoofdje van de baby geplaatst waardoor de arts zachtjes mee kan trekken terwijl de moeder perst. De vacuümpomp wordt op het hoofdje van de baby geplaatst, vervolgens wordt deze vacuüm gezogen en trekt de arts zachtjes om de moeder te helpen. In beide gevallen kan het zijn dat de baby een lichte vervorming heeft op zijn of haar hoofdje. Maak je in dat geval geen zorgen, dit komt doordat de schedel van de baby nog erg flexibel is. Voor je het weet verdwijnen de vervormingen weer!
Inleiden?
Je hebt vast al eens van ‘inleiden’ gehoord. Voor alle duidelijkheid: Het inleiden verkort de duur van de bevalling zelden. Inleiden wordt alleen gedaan bij moeders die ver over tijd zijn. Met het inleiden brengt de arts alleen de bevalling op gang omdat de zwangerschap 10 tot 14 dagen langer duurt dat verwacht. Ook bij medische complicaties bij de moeder of het kindje kan een arts de bevalling inleiden. Het inleiden verandert dus niets aan de duur van een bevalling.
Er zijn een paar gevallen waarbij het inleiden wel kan bijdragen aan een kortere duur van de bevalling en dat is wanneer je vliezen al zijn gebroken, maar er desondanks geen weeën op gang komen. Ook wanneer je weeën in een ver stadium plotseling wegblijven kan inleiden de bevalling weer sneller laten verlopen. Het inleiden kan door een hormoongel of crème aan te brengen op de baarmoedermond. Een andere manier is het toedienen van hormonen via een infuus.
Conclusie over de bevallingsduur
Hopelijk is het duidelijk? Er zijn enorm veel zaken die de duur van de bevalling kunnen beïnvloeden. Het zijn er zelfs zoveel dat het bijna niet te voorspellen is hoe lang je bevalling zal gaan duren. Daarnaast is het ook beslist niet handig om aan de bevallingsduur een gemiddelde, een minimum en maximum tijd te verbinden. Het zou moeders onnodig ongerust maken. Er zit niets anders op dan te vertrouwen op de vakkundigheid en expertise van je arts of verloskundige. Hoe lang duurt een bevalling? We kunnen er geen peil op trekken!