Het is belangrijk je goed voor te bereiden op de bevalling van je meerling. Door je goed voor te bereiden, weet je namelijk precies waar je aan toe bent. Hierdoor ga je toch wat relaxter de bevalling in. Bovendien kun je je beter voorbereiden op je zware bevalling als je weet wat er gaat gebeuren. Ook dit is belangrijk. Een goede voorbereiding vergroot namelijk de kans op een vlekkeloze bevalling.

Wanneer vindt een bevalling meerling plaats?

Voor we je meer vertellen over de bevalling van jouw meerling, is het misschien handig om te weten wanneer de gemiddelde moeder met een meerling klaar is om te bevallen. De meeste vrouwen die zwanger zijn van een meerling, bevallen in de 37e week van de zwangerschap. Bij jou kan dit natuurlijk anders zijn. Zo kun je eerder bevallen, maar is het ook mogelijk dat je iets later bevalt. Wel kun je een beetje rekening houden met het moment waarop de gemiddelde moeder van haar meerling bevalt.

Bevallen in het ziekenhuis

De meeste vrouwen die één kindje op de wereld moeten zetten, doen dit thuis. Wil je in het ziekenhuis bevallen zonder medische noodzaak, dan moet je hier namelijk geld voor betalen. Misschien beval je liever thuis van je meerling, maar het is goed om te weten dat dit er absoluut niet in zit. Dit komt omdat de risico’s van een bevalling meerling groter zijn dan de risico’s van een standaard bevalling. Beval je van een meerling, dan moet je altijd in het ziekenhuis zijn.

Voor je gaat bevallen, kies je in welk ziekenhuis je dit wil doen. Wij raden je aan om een ziekenhuis in de buurt te kiezen, waar je je prettig voelt en waar je goede verhalen over hebt gehoord. Het is belangrijk dat je binnen 30 minuten in het ziekenhuis kunt zijn als je eenmaal gaat bevallen. Je moet namelijk wel snel terecht kunnen bij de medische specialisten die jou met je bevalling gaan helpen.

Zo gaat een meelingbevalling  in zijn werk

De bevalling van een meerling begint hetzelfde als van een eenling. Wel verloopt de bevalling hierna iets anders. Dit komt omdat je na de geboorte van je eerste kindje nog niet klaar bent. Nu moet het tweede kindje nog geboren worden en als je zwanger bent van een drieling, hierna nog het derde kindje.

In onderstaande alinea’s worden twee bevallingen beschreven. Het gaat om de bevalling van de eerste baby en de bevalling van de tweede (en eventueel derde) baby.

De bevalling van de eerste baby

Je hebt al een tijdje last van weeën. Langzaam maar zeker worden je weeën erger. Uiteindelijk breken je vliezen en kan de bevalling dan eindelijk beginnen. Het begin van de bevalling is, zoals al eerder vermeld, hetzelfde als het begin van een ‘gewone’ bevalling. Eerst doorloop je de ontsluitingsfase, om vervolgens over te gaan in de overgangsfase. Je hebt negen centimeter ontsluiting en mag bijna beginnen met persen. Als de gynaecoloog of verloskundige aangeeft dat het goed is, begint het persen echt.

Na een paar keer persen wordt je eerste kindje geboren. Nu ben je echter nog niet klaar. Er zit namelijk nog een kindje in je buik en ook deze baby wil graag naar buiten. De tweede bevalling begint.

De bevalling van de tweede baby

Als je eerste kindje geboren is, kun je nog niet achterover leunen. Nu begint vrijwel direct de geboorte van je tweede kindje. Dit komt omdat je baarmoeder direct krimpt als je eerste kindje geboren wordt. Hierdoor krijgt de placenta minder bloed. Het directe gevolg? Je kindje krijgt minder zuurstof en moet zo snel mogelijk naar buiten, direct jouw armen in.

Doorgaans wordt het tweede kindje acht tot tien minuten na de geboorte van het eerste kindje geboren. Met een beetje pech is de bevalling van je tweede kindje wel iets gecompliceerder. Is je tweede kindje in een stuit gaan liggen, dan moet de gynaecoloog of verloskundige zijn of haar best doen om je baby goed, veilig en snel naar buiten te krijgen. Het kan dan ook voorkomen dat de bevalling van je tweede kindje er iets anders uit ziet dan de bevalling van je eerste kindje.

Omdat het tweede kindje snel na het eerste kindje geboren wordt, duurt een bevalling meerling doorgaans niet veel langer dan een bevalling van één kind. Je hoeft je over het algemeen dan ook geen zorgen te maken dat je uren langer moet persen dan andere moeders.

Na de bevalling: samen in de couveuse

Veel meerlingen worden te vroeg geboren. Daarom mogen ze na de bevalling niet direct bij jou in bed, maar moeten ze eerst naar de couveuse. Kinderen die voor de 37e week van de zwangerschap geboren worden, moeten altijd even in het ziekenhuis blijven. Kinderen die later geboren worden, mogen over het algemeen snel naar huis.

Of jouw kinderen in de couveuse moeten, is afhankelijk van hun gezondheid. Zijn ze goed volgroeid? Dan is het wellicht niet nodig ze tijdelijk in de couveuse te laten liggen. Zijn ze niet helemaal volgroeid en/of gezond? Dan moet je er wel rekening mee houden dat ze even in de couveuse moeten liggen. Hoe lang dit precies is, verschilt weer per kind. De gynaecoloog of verloskundige kan je hier meer over vertellen na de bevalling.

Herstellen van je bevalling: 5 tips

Iedere bevalling is heftig, zo ook de bevalling meerling. Je lichaam krijgt een flinke klap door de bevalling en daarom is het belangrijk om goed te herstellen. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande tips.

Tip 1: neem veel rust

Natuurlijk wil en moet je veel met je kinderen bezig zijn. Echter, het is ook belangrijk veel rust te nemen. Zoals al eerder vermeld, krijgt je lichaam een flinke klap bij de bevalling van je meerling. Alleen door voldoende rust te nemen, kun je lichamelijk van deze klap herstellen. De kraamverzorgster in huis helpt je voor je kinderen te zorgen, net zoals je partner. Probeer niet alles zelf te doen, maar geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Tip 2: eet gezond, gevarieerd en voldoende

Geef je jouw kindjes borstvoeding? Dan is het absoluut belangrijk om goed te eten. Borstvoeding vraagt namelijk veel van een moeder, zeker als je twee kinderen moet voeden. Eet daarom voldoende, gevarieerd en gezond. Eventueel kun je bepaalde vitaminesupplementen gebruiken naast je gewone voeding, zoals een multivitamine preparaat.

Tip 3: negeer extreme vermoeidheid niet

Het is logisch dat je moe bent na de bevalling. Daar komt nog bij dat die twee (of zelfs drie!) kinderen nog niet de hele nacht braaf doorslapen. Ben je echter langere tijd extreem moe? Dan is er wellicht meer aan de hand.

Als je langere tijd extreem moe bent, heb je wellicht bloedarmoede door de bevalling. Het is belangrijk dit direct te onderzoeken, aangezien bloedarmoede gevaarlijk kan zijn. Dit doe je door naar de huisarts te gaan. De dokter zal je bloed testen en als je inderdaad bloedarmoede hebt, worden er stappen ondernomen om je bloedwaarden weer op peil te krijgen. Heb je geen bloedarmoede? Dan kan de dokter je mogelijk bepaalde vitamines of mineralen voorschrijven, waardoor je vermoeidheidsklachten verminderen.

Tip 4: ga op een harde stoel zitten

Vroeger kregen vrouwen een zwemband mee, waar ze op gingen zitten om de wond na de bevalling te ontlasten. Tegenwoordig wordt dit eigenlijk nooit meer gedaan.

Sterker nog, je kunt beter op een harde ondergrond gaan zitten, zoals een harde stoel zonder kussentje. Door op een harde ondergrond te gaan zitten, wordt het vocht namelijk uit je wond van de bevalling meerling gedrukt. Hierdoor heb je minder kans op vochtophopingen.

Tip 5: wacht even met sporten

Zeker als je sportief bent, kan het lastig zijn om langere tijd stil te zitten. Je wil die kilo’s van de zwangerschap gewoon weer kwijt. Toch is het niet verstandig om direct weer te starten met sporten, ook niet als je een vlotte bevalling meerling hebt gehad.

Geef je lichaam de tijd om terug in balans te komen. Pas als je bijna weer de oude bent, begin je rustig met sporten. Overleg eventueel met een expert wanneer het voor jou het juiste moment is om je sportschoenen weer aan te trekken.