Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als je voor het eerst zwanger bent, kan een ziekenhuisbevalling of de bevalling in het algemeen je afschrikken. Maak je echter geen zorgen! In dit artikel leggen we je uit wat je mag verwachten van je bevalling in het ziekenhuis.
Wanneer naar het ziekenhuis gaan?
Als je denkt dat je gaat bevallen, bel dan je ziekenhuis en praat met een verloskundige. De verloskundige laat je weten wanneer je binnen moet komen. Meestal is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan wanneer een of meer van de volgende dingen gebeuren:
- Je weeën liggen ongeveer vijf minuten uit elkaar
- Je voelt je niet meer comfortabel om thuis te zijn
- Je hebt vaginale bloedingen
Bevallingsproces in het ziekenhuis in een notendop
Tijdens de bevalling zullen een paar verschillende verloskundigen voor je zorgen. Er is ook een arts aanwezig voor als je complicaties hebt. De vroedvrouwen van het ziekenhuis zorgen zowel tijdens als na je bevalling voor je. Meestal is het mogelijk om minstens twee mensen bij je te hebben om je te ondersteunen in de geboortekamer. Sommige ziekenhuizen vinden dat de kamers niet groot genoeg zijn om de mensen die jou ondersteunen comfortabel op te vangen. Ontdek wat je ziekenhuis aanbeveelt voordat je gaat bevallen. Als je een keizersnede hebt, kan er meestal maar één naaste bij jou in de operatiekamer zijn. Heb je echter een algehele verdoving gekregen, dan is jouw partner of een familielid vaak niet toegestaan __in de operatiekamer.
Direct na de geboorte
Direct na de geboorte, als alles goed is gegaan, is huid-op-huid contact met je baby mogelijk en kun je je baby borstvoeding geven. De arts of verloskundige zal controleren of jij en de baby in orde zijn. Ze geven je baby ook een Apgar-score die na enkele minuten herhaald wordt, snijden de navelstreng door, wegen de baby en geven je baby vitamine K en hepatitis B-injecties (met jouw toestemming). Je wordt hoogstwaarschijnlijk 1 tot 2 uur na de geboorte overgebracht naar de postnatale afdeling van het ziekenhuis.
Je tijd op de postnatale afdeling
De tijd die je na je ziekenhuisbevalling op de postnatale afdeling doorbrengt, hangt af van wat voor soort bevalling je hebt gehad en hoe het met jou en de baby gaat. Je partner of het familielid dat jou ondersteund, kan mogelijk overnachten. Vroedvrouwen zullen voor het grootste deel van je postnatale zorg zorgen – inclusief je helpen meer te weten te komen over borstvoeding en de zorg voor je baby. Je baby zal de screeningstests voor pasgeboren baby’s ondergaan in het ziekenhuis. Tijdens je verblijf op de postnatale afdeling kun je ook andere gezondheidswerkers tegenkomen, bijvoorbeeld een kinderarts of een lactatiekundige. De meeste vrouwen blijven 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis na een vaginale geboorte en ongeveer 3 to 4 dagen na een keizersnede. Maar als jij en je baby gezond zijn en je liever zo snel mogelijk naar huis gaat, kan je verblijf in het ziekenhuis ook slechts 6 tot 24 uur duren. In dit geval kun je ervoor kiezen om een vroedvrouw één of twee keer bij je thuis te ontvangen.
Omgaan met pijn tijdens de ziekenhuisbevalling
Pijn bij de bevalling is normaal. Sommige vrouwen kunnen gemakkelijk met de pijn tijdens de bevalling omgaan, maar anderen hebben niet-medische en/ of medische pijnverlichting nodig. De meeste opties voor pijnverlichting zijn beschikbaar in openbare ziekenhuizen. Sommige soorten pijnverlichting moeten nauwkeurig worden gecontroleerd en opgevolgd door het medisch personeel om ervoor te zorgen dat jij en de baby in orde zijn. Sommige opties kunnen leiden tot mogelijke complicaties. Praat tijdens de zwangerschap met je vroedvrouw of arts over welke pijnverlichting je kunt krijgen. Lees meer over de voordelen, bijwerkingen en mogelijke complicaties, zodat je weet wat je kunt verwachten en kunt zeggen wat je wilt bij je ziekenhuisopname. Je kunt ook vragen stellen en meer informatie krijgen over pijnverlichting als je geboorteklassen volgt.
Niet-medische of ‘natuurlijke’ pijnbestrijdingsopties
- Meditatie, ademhalings- en ontspanningstechnieken
- Warmtedekens
- Massage
- Water (warme douche of bad)
- Wandelen
- Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS)
- Hypnotherapie, reiki of acupressuur
Medische pijnverlichting
Pijnverlichting keizersnede
Het middel of de manier waarop je je pijn wilt verlichten, hangt af van wat je wilt, wat je nodig hebt, je arbeidsfase tijdens de bevalling en andere gezondheidsoverwegingen voor jou en je baby. Mogelijk moet je openstaan __voor suggesties van de mensen die voor je zorgen. Als je een keizersnede hebt, krijg je een van de volgende soorten verdoving, zodat je geen pijn voelt tijdens de operatie:
- Een spinale verdoving komt het meest voor bij een geplande keizersnede. Je bent wakker tijdens de operatie. Hierbij wordt het middel toegediend via een prik in de rug. Je bent wakker tijdens de operatie
- Een algemene verdoving wordt gebruikt als je geen spinale of epidurale verdoving kunt hebben, of in sommige gevallen als je baby heel snel moet worden geboren. Met een algehele narcose slaap je tijdens de operatie
Pijnverlichting na de bevalling
Na de geboorte zullen de opties voor pijnverlichting variëren. Veel vrouwen met een vaginale bevalling hebben na de bevalling geen sterke pijnverlichting nodig. Als je van plan bent borstvoeding te geven, neem dan contact op met je arts of verloskundige om teweten of de pijnstillers die je gebruikt ook veilig zijn voor je baby.
Zwangerschapscomplicaties en problemen bij geboorte
Zwangerschapscomplicaties zijn gezondheidsproblemen die tijdens de zwangerschap optreden. Dit kunnen problemen zijn met jou, je baby of beide. Door op de juiste momenten naar je zwangerschapsafspraak te gaan, geen afspraken te missen en je verloskundige of arts te informeren over eventuele symptomen – bijvoorbeeld vaginaal bloedverlies, zwelling of ernstige hoofdpijn – helpt hen problemen vroeg aan te pakken en te bepalen wat er moet gebeuren. Vertel je arts of verloskundige ook alles wat van invloed kan zijn op je zorg of gezondheid – bijvoorbeeld depressie. Afhankelijk van het soort zorg dat je nodig hebt, je gezondheid en de gezondheid van je baby, kan een vroedvrouw in het ziekenhuis je van tijd tot tijd zien tijdens je ziekenhuisbevalling en nazorg. Als je een risicovolle zwangerschap hebt, zul je vaker een verloskundige zien.
Geboorte complicaties
Vroedvrouwen zorgen voor je tijdens de ziekenhuisbevalling en na de geboorte. Als jij, je baby,of beide, extra medische controle of zorg nodig hebben, kan een verloskundige bij de bevalling aanwezig zijn. De vroedvrouw zal eventuele problemen oplossen en alle procedures uitvoeren die je nodig hebt. Vroedvrouwen zijn opgeleid om met complicaties en noodsituaties om te gaan. De meeste grote openbare ziekenhuizen zijn opgezet om met ernstige complicaties zoals vroegtijdige bevalling om te gaan, maar als je baby erg prematuur is (minder dan 32 weken) heb je waarschijnlijk een gespecialiseerde kraamkliniek nodig met een neonatale intensieve zorg.
De geboorteomgeving in het ziekenhuis
De geboorteomgeving kan je ervaring van een ziekenhuisbevalling beïnvloeden. De ideale werkomgeving is een omgeving waarin je je veilig voelt, toegang hebt tot pijnverlichting, privacy hebt en goed wordt ondersteund. Veel ziekenhuizen hebben geboortekamers met airconditioning, meestal met eigen badkamer en douche en vaak een bad. De geboortepakketten in een ziekenhuis kunnen ook geboorteballen, warmtedekens, zitzakken, elektrische oliebranders en andere apparatuur omvatten. Er zijn ook ziekenhuizen die ook geboortepools in hun geboortekamers hebben. Praat vóór de ziekenhuisbevalling met je verloskundige over hoe je je werkomgeving voor de geboorte wilt hebben. Je kunt ook dingen meenemen van thuis, zoals bijvoorbeeld:
- Muziek
- Etherische oliën of aromatherapie
- Een TENS-machine
- Zwangerschapskussens
- Infra rood dekens
- Speciaal eten of drinken
Veel vrouwen geven de voorkeur aan een zachte verlichting tijdens de bevalling en geboorte. Mogelijk kun je dimmers of lampen gebruiken om de verlichting in de kamer aan te passen. Het is ook prima om te vragen of je deuren of gordijnen kunt sluiten voor een optimaal gevoel van privacy. Muziek kan je helpen focussen tijdens de bevalling. Daarnaast kan het bedekken van zichtbare klokken je ook helpen om ‘in het moment’ te blijven. Neem contact op met het ziekenhuis over steun van derden bij de geboorte als dat is wat je wilt. De vroedvrouw kan mensen laten weten hoe zij je kunnen helpen tijdens de ziekenhuisbevalling.
Postnatale afdelingen hebben vaak dubbele, enkele of dubbele gedeelde accommodatie, met ensuites of gedeelde badkamers. Mogelijk kun je een privékamer krijgen, afhankelijk van de beschikbaarheid. Vervolgens kun je kiezen voor televisie of telefoon op de kamer, maar mogelijk moet je extra betalen om deze toestellen te gebruiken. Heel wat ziekenhuizen hebben ook kleine keukens op hun postnatale afdeling.