Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je je kind helpen bij een scheiding? Sommige kinderen voelen de bui al hangen vóórdat jij en je partner het besluit namen om te gaan scheiden. Een kind kan perfect aanvoelen of de relatie tussen mama en papa goed zit of niet, ook al doen jij en je partner je uiterste best om de kinderen buiten jullie woordenwisselingen te houden. Een scheiding is een moeilijke periode voor iedereen in jullie gezin. Zo help je jouw kind om deze verdrietige periode door te komen.
Ouders en vaste rituelen als veilige haven
Niet alleen voor jullie als ouders verandert er een hoop bij een scheiding maar ook voor je kinderen. Een scheiding is voor een kind heel ingrijpend. Jullie zijn de veilige haven voor een kind en daarom is het ontzettend belangrijk dat jullie vaste gewoonten niet of nauwelijks veranderen. De basis moet voor een kind nog steeds veilig voelen. Er gaat al zo veel veranderen, dat het fijn is dat een kind houvast heeft aan jullie vaste dagelijkse rituelen.
Je kind helpen bij een scheiding kan al door veel van jullie dagelijkse rituelen vast te houden. Denk aan jullie vaste patroon voor het slapen gaan (tandenpoetsen en verhaaltje voorlezen), het samen tafel dekken en aan tafel eten en bijvoorbeeld gezellige badmomenten. Deze ‘gewone’ dagelijks terugkerende dingen zijn voor een kind een heel belangrijke houvast. Je doet er goed aan om samen met je partner te bespreken hoe die momenten het best voortgezet kunnen worden in de toekomst. Ook de vertrouwde school of dagopvang draagt bij aan het veiligheidsgevoel van een kind. Verander op dit vlak ook zo weinig mogelijk.
Laat alle gevoelens er zijn
Er komen een heleboel emoties los tijdens zo’n ingrijpende gebeurtenis als een scheiding. Voor jou als ouder is het al moeilijk, laat staan voor een kind. Je kind zal op momenten verdrietig zijn omdat zijn ouders niet meer in hetzelfde huis wonen en omdat alles gaat veranderen. Maar ook woede, frustratie en onverschilligheid kunnen voorbijkomen. Blijf met elkaar in gesprek, vertel je kind wat er komen gaat en stel het gerust als dat nodig is. Oordeel niet als een kind een woedeuitbarsting krijgt, probeer begripvol te zijn. En geef je kind de ruimte om gefrustreerd te zijn of om juist even niet te willen praten. Alle gevoelens mogen er zijn en deze gevoelens uiten is belangrijk.
Mama en papa zijn nog altijd even lief
Bij een scheiding zijn er een aantal valkuilen waar je beter niet in trapt. Het kan verleidelijk zijn om de frustraties die je tegenover je ex-partner hebt, te uiten in het bijzijn van de kinderen. Wees hier heel bewust van en voordat je dat doet moet je jezelf de volgende vragen stellen: Wie kwets ik hiermee? Heeft mijn kind hier baat bij? En wat probeer ik er mee te bereiken?
Een kind heeft het tijdens een scheiding al heel moeilijk en loyaliteit naar beide ouders is daar een groot onderdeel van. Jouw frustraties bij je kind neerleggen, zorgt voor nog meer zorgen, stress en verdriet. Wat je ook voelt ten opzichte van je ex, hoe boos of verdrietig je ook bent, richt dit naar de persoon die jou boos of verdrietig maakt maar vooral niét naar jullie kind. Of neem een vriendin, een coach of therapeut in vertrouwen.
Betrek je kind bij het nieuwe huis
Welke ouder ook van woning verandert, kinderen worden vanaf de scheiding geconfronteerd met een ‘extra thuis’ en woont voortaan op twee plekken. Een kind hierop voorbereiden is noodzakelijk en betrekken bij de inrichting is dan ook erg belangrijk. Neem je kind mee naar het nieuwe huis om te bespreken hoe jullie het gaan inrichten, wie welke kamer krijgt en wat de wensen zijn voor je kind voor wat betreft het eigen kamertje.
Als kinderen kunnen mee beslissen over bijvoorbeeld het behang, de kleur op de muur en eventueel nieuwe meubels voor hun nieuwe kamer, voelen ze zich betrokken en verbonden met hun ouders. Ook helpt het om te kunnen wennen aan de situatie én de locatie. Ook het heen en weer reizen tussen mama en papa zal gevolgen hebben. Denk hierbij altijd aan het belang van jullie kind en praat er zoveel mogelijk samen over. Heeft je kleintje last van deze nieuwe situatie, verzamel dan al je geduld en moed om het zo goed mogelijk hierin te begeleiden.
Compensatiegedrag
Hoe goed je ook je best doet om een scheiding zo netjes mogelijk te laten verlopen, toch zijn er vaak momenten waarop schuldgevoelens de kop opsteken. Je beleeft een hectische tijd waarbij al jouw aandacht opgeëist wordt door inpakken, je zaakjes regelen enz. Je zou die aandacht veel liever aan je kind spenderen maar, door de omstandigheden en de rollercoaster aan emoties waar je doorheen gaat, is dit niet altijd evident. Blijf op deze momenten zoveel mogelijk de moeder of vader die je altijd was en overstelp de kinderen niet met cadeautjes ter compensatie van jouw gevoelens.
Papa en mama houden van je
Kinderen die midden in een echtscheiding belanden hebben vaak ook last van schuldgevoelens. Vooral wanneer ze nog klein zijn en hun emoties en angsten nog niet goed onder woorden kunnen brengen. Vertel hen dan ook vaak dat er niets veranderd is aan de liefde die je voelt voor je kind en overtuig hen vooral dat haar of zijn gedrag niet de reden is voor jullie scheiding. Vele pluimpjes geven sterke vleugels en die kunnen ze best gebruiken op het moment dat de grond onder hun voetjes wordt weggeslagen.
Organisaties die een kind helpen bij een scheiding
Wil je meer weten over hoe je je kind kunt helpen bij een scheiding? Er zijn verschillende organisaties die jou, je kinderen of jou en je kinderen samen kunnen helpen in deze moeilijke periode. Zo is Villa Pinedo een organisatie voor kinderen van gescheiden ouders die bij deze organisatie hun verhaal kunnen doen. Op het forum op hun website of bij een buddy. Ze hebben veel vrijwilligers die ervaringsdeskundige zijn en die ze in vertrouwen kunnen nemen. Er zijn ook hulpprogramma’s voor kinderen of kinderen samen met ouders, zoals KIES, Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden.