8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

De meningen zijn sterk verdeeld als het gaat om oorbellen schieten bij een baby. Mag het wel of niet? En is het wel verantwoord om te doen? Hoewel veel bekende Nederlanders ervoor kiezen om hun baby’s te voorzien van de meest dure en schitterende oorbellen, zijn het vaak de gewone Nederlanders die hun twijfels hebben. Er bestaan veel misvattingen over oorbellen schieten bij een baby. Daarom is het belangrijk dat je als ouder goed geïnformeerd wordt over alles wat erbij komt kijken zodra je overweegt oorbellen te schieten bij je baby.

Waar kan ik oorbellen laten schieten?

Hoewel de meningen erg verschillen of het verantwoord is of niet, is het in Nederland zeker niet verboden om oorbellen te laten schieten bij baby’s. Er is geen minimumleeftijd waarop er oorbellen geschoten mogen worden. Toch kiezen veel juweliers er wel voor om een leeftijdsgrens in te stellen. Kijk dus goed of jouw gekozen juwelier een leeftijdsgrens heeft of niet. Grote juweliers, zoals Lucardi en Siebel, hebben vaak een lage leeftijdsgrens: zodra jouw kind ouders is dan drie maanden, mag je langskomen om gaatjes te laten schieten. Omdat deze juweliers door het land verspreid zijn, is de kans groot dat er ook één te vinden is in jouw directe omgeving.

Overigens is het oorbellen schieten bij een baby niet duur. Hoewel iedere juwelier andere tarieven rekent, beginnen de prijzen vaak bij 10,00 Euro. Bij deze prijs is het eerste setje oorbellen inbegrepen. Kijk altijd bij jouw juwelier wat de precieze prijzen zijn.

baby zit op schoot bij moeder - oorbellen schieten bij een baby

Hoe werkt het oorbellen schieten bij een baby?

De manier van oorbellen schieten bij een baby is bij de meeste juweliers hetzelfde. Eerst worden de oorlellen ontsmet. Daarna wordt er met een jodiumstift een stipje gemaakt om de plek van de oorbel te markeren. Als de aangebrachte stip op de juiste plek zit, wordt de oorbel in het apparaat geplaatst, waarna deze in het oor wordt geschoten. Het is een snelle handeling en vaak vrij pijnloos. Houd er wel rekening mee dat het oor vlak na het schieten vaak rood wordt en branderig kan aanvoelen.

Hoe bereid ik mijn baby voor?

Oorbellen schieten bij een baby is vaak erg spannend. Bereid je baby en jezelf daarom goed voor en doe het alleen als je jezelf er goed bij voelt. Om de spanning te verlichten, kan je op je gemak alvast eens kijken naar welke oorbellen je voor je kind gaat aanschaffen. Vaak zijn er veel leuke oorbellen te vinden voor je baby.

peuter was handen in badkamer

Hoe verzorg ik de oorbellen van mijn baby?

Het is erg belangrijk dat je de juiste stappen volgt als het gaat om de verzorging van de pas gezette oorbellen. Niets is namelijk zo vervelend als een ontstoken oorlel na het oorbellen schieten bij een baby. Volg de volgende stappen om de oorbellen van je baby goed te verzorgen en te laten genezen:

  • Was eerst je handen met zeep, voordat je de oorbellen aanraakt. Aangezien de gaatjes eigenlijk kleine wondjes zijn, is het belangrijk dat hier géén bacteriën en/of ziektekiemen inkomen. Door je handen te wassen met zeep, zijn je handen schoon en is het veilig om de oorbellen aan te raken zonder nadelige effecten.
  • Maak de oren van je baby schoon, het liefst twee keer per dag. Wrijf met zeep tussen je vingers totdat deze begint te schuimen. Breng vervolgens de zeep rondom de oorbellen aan. Eventuele zeepresten kan je weghalen met een schone, natte doek.
  • Breng twee tot drie dagen lang ontsmettingsalcohol aan. Vaak krijg je deze flesjes alcohol bij de juwelier. Breng de alcohol niet aan met je handen, maar maak gebruik van een doekje of wattenstaafje. Doe deze handeling niet langer dan drie dagen: hoe langer je gebruik maakt van ontsmettingsalcohol, hoe droger de gaatjes in de oren van jouw baby worden en hoe kleiner de kans is op volledige genezing.
  • Draai de oorbellen rond wanneer de oren nog nat zijn. Doe dit uiteraard voorzichtig. Door de oorbellen te draaien, zorg je ervoor dat de gaatjes in de oren op een normale manier om de oorbel heen groeien en de oorbellen niet vast komt te zitten. Draai de oorbellen dus niet bij droge oren: de huid kan hierdoor barsten en gaan bloeden, waardoor de kans op volledige genezing alleen maar langer zal duren.

Tips voor een goede genezing na het oorbellen schieten bij een baby

Mocht je geïnteresseerd zijn in het oorbellen schieten bij een baby, dan is het belangrijk om de volgende tips op te volgen, om het genezingsproces zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen:

  • Laat de oorbellen vier tot zes weken in het oor zitten. Bij het schieten van gaatjes wordt er gebruik gemaakt van zweerknopjes. Deze oorbellen zijn gemaakt van materialen die hypoallergeen zijn en dus geen allergische reacties veroorzaken. Daarom is het veilig om deze gedurende de periode in de oren van je baby te laten zitten. Wanneer je de zweerknopjes er eerder uithaalt, dan is de kans groot dat de oorbellen scheef gaan groeien of dat de gaatjes dicht komen te zitten.
  • Raak de oorbellen zo min mogelijk aan na het oorbellen schieten bij een baby. Door de oorbellen onnodig vaak aan te raken, verstoor je het genezingsproces. Vooral wanneer je dit doet zonder eerst je handen te wassen. Raak dus alleen de oorbellen van jouw baby aan wanneer dit echt nodig is, of wanneer je de oorbellen gaat verzorgen.
  • Ga nog even niet zwemmen met je baby. Water in zwembaden worden vaak goed schoongemaakt, maar er drijven nog genoeg bacteriën rond die in de gaatjes kunnen komen en zo een infectie kunnen veroorzaken. Vermijd dus alle zwembaden tijdens het genezingsproces.
  • Ga naar de huisarts wanneer je het vermoeden hebt dat er een infectie is opgetreden na het oorbellen schieten bij een baby. Een infectie kenmerkt zich door pijnlijke en opgezwollen oorlellen. Ze zijn vaak erg rood en soms kan er pus uit de gaatjes komen. Vertrouw je het dus niet en zijn de symptomen langer dan één week aanwezig, neem je kind dan mee naar de huisarts. In ernstige gevallen kan de huisarts antibiotica voorschrijven om de infectie te laten verdwijnen.

oorbellen schieten bij een baby - oor van pasgeboren baby met oorbel