Rondreis door Toscane met kinderen

Na twee 'relaxvakanties' en na een drukke tijd met werk en verhuizing hadden we wel weer zin om wat meer te doen en te zien van de omgeving waar we zouden verblijven. Na wat overleg over de bestemming - Weer een eiland? Ibiza misschien? Of Sicilië? - hakten we de...

Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2025

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Reisblog: vakantie Denemarken met een gezin

Op vakantie naar Denemarken met een gezin? Ik kan het aanraden! In de meivakantie mocht ik met mijn gezin - mijn man en onze zoon van bijna 5 jaar - op vakantie in Zuid Denemarken. Op uitnodiging van Dansk.nl, specialist in vakanties naar Denemarken, verbleven we een...

Handige tips voor het opbergen van spullen

Creëer meer rust in je leven met slimme opbergoplossingen. Of het nu gaat om een opgeruimde kledingkast, een overzichtelijke speelkamer of een georganiseerde garage, met de juiste opbergboxen wordt alles opbergen een stuk eenvoudiger. HEMA biedt een uitgebreid...

Het is het meest populaire social medium van dit moment: TikTok. Met name onder kinderen en jongeren is TikTok favoriet. In de app kun je zelf korte video’s maken en posten en je kunt eindeloos scrollen door video’s van anderen. TikTok is bekend geworden door de video’s met dansjes, maar inmiddels is het platform door zo’n beetje alle niches gevonden. Je kunt er grappige video’s vinden, video’s met tips, how to’s, oneindig veel unboxings, informatieve video’s en nog veel meer. Waar je ook maar interesse in hebt: je vindt het op TikTok.

Hoewel het als een vrij onschuldig platform oogt, zitten er op TikTok – net als op alle online platforms – ook mensen op die minder goede bedoelingen hebben. Bovendien is er content te vinden die mogelijk niet geschikt is voor jouw kind. Als ouders is het daarom goed om te weten hoe TikTok in elkaar zit zodat je weet waar je kinderen zich mee bezig houden.

TikTok - jongen maakt content met mobiele telefoon en ringlight

1. Wat is TikTok?

TikTok staat vol met korte video’s. Er is een grote diversiteit aan onderwerpen zoals dansvideo’s, playbacken of hoe je iets moet doen. De video’s kunnen worden geliked, gedeeld en er kan op worden gereageerd. Op dit moment is TikTok een van de grootste social media apps ter wereld met dagelijks meer dan 100 miljoen kijkers.

2. De leeftijdgrens

Er is officieel een leeftijdsgrens voor TikTok: vanaf 13 jaar mag je gebruik maken van het platform. Toch zijn er ook jongere kinderen te vinden op TikTok. Veel ouders weten niet dat deze leeftijdsgrens er is en bovendien is deze makkelijk te omzeilen door simpelweg een andere geboortedatum in te vullen. De leeftijd wordt niet gecontroleerd door TikTok zelf en daardoor is het ook makkelijker voor jongeren om een account aan te maken.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat TikTok enige tijd geleden beboet is omdat de app persoonlijke gegevens verzamelde van zijn gebruikers. Dit dus ook van kinderen onder de 13 jaar die geen toestemming van hun ouders hadden. Vraag je goed af of je wil dat je kind van dit platform gebruik gaat maken en zo ja, welke gegevens volgens jou okee zijn om te delen en welke niet. Praat hierover met je kind.

3. Tiktok en cyberpesten

Vroeger werd er op school gepest en in de buurt, wat al erg genoeg is, maar nu breidt het pesten zich ook uit naar de online wereld. Online pestgedrag – ofwel cyberpesten – is geniepiger en anoniemer en maakt het moeilijker voor ouders en leraren om hier goed grip op te hebben.

Op TikTok kan het voorkomen dat er nare video’s worden rondgestuurd, maar ook nare comments onder een video of priveberichten op je account vallen onder dit gedrag. Het is belangrijk om goed te weten hoe je als ouder met cyberpesten om kan gaan.

tiktok - telefoon met apps

4. Privacy

TikTok is een razend populair social media platform en kinderen zijn er helemaal weg van. Maar waar kinderen online zijn, zijn helaas ook mensen die minder goede bedoelingen hebben. Als je kind een profiel wil aanmaken, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de privacy instellingen. Maak het account privé zodat het alleen zichtbaar is voor mensen die je kind toelaat. Bespreek met je kind welke mensen je wel (mensen die je persoonlijk kent) en niet toelaat (mensen die je niet kent, mensen zonder profielfoto, bijvoorbeeld).

Een extra stap op TikTok die zorgt dat je kind veilig online kan zijn: je kunt de functie ’toestaan dat mensen me vinden’ uitschakelen. Dit zorgt gelijk voor wat meer rust voor jou en privacy voor je kind.

5. Zicht hebben op je kind

Het is belangrijk om in de gaten te houden wat jouw kind bekijkt en ook wat je kind voor video’s op TikTok zet. Zorg dat er getiktokt wordt onder jouw toezicht en kijk regelmatig mee om te zien wat jouw kind voor filmpjes kijkt en maakt. Zo heb je er goed zicht op wat er voorbij komt op TikTok en of je kind dat ook mag zien.

Ben je er niet altijd bij als jouw kind TikTok filmpjes maakt of kijkt? Bespreek dan samen wat okee is om te posten en te kijken en als je kind ergens over twijfelt, dat het naar jou toe komt om te checken of iets akkoord is. Laat je kind ook altijd naar je toe komen als het benaderd wordt door een vreemde.

6. Blijf met elkaar bespreken en praten

Het allerbelangrijkste bij alle bovenstaande punten is: blijf praten. Communiceer goed met elkaar over wat je kind bekijkt. Zijn er ook dingen die ze gek of raar vinden? Zorg dat ook het negatieve besproken wordt. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat er gesproken kan worden over ook de negatieve aspecten van social media. Bespreek daarnaast ook wat voor video’s je kind zelf uploadt en bekijk deze ook samen. Open blijven en praten over wat je kind ziet en doet is heel belangrijk zodat jij weet waar je kind mee bezig is. En het kan ook nog eens heel leuk zijn om samen video’s te kijken!

tiktok - meisje filmt zichzelf

7. Begeleid het kind

Kijk met je kind mee, maar begeleid hem of haar ook actief in de online wereld. Leg uit waarom privacy belangrijk is en wat de gevolgen kunnen zijn van het delen van persoonlijke informatie. Bespreek ook omgangsvormen online en dat deze hetzelfde zijn als in de echte wereld. Zodoende leert jouw kind op een leuke en veilige manier gebruik maken van apps zoals TikTok. Het begeleiden van kind op social media is niet altijd even makkelijk. Houd dus veel contact met je kind en zorg dat je weet wat er gebeurt online.