Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Wiegendood zorgt voor grote ongerustheid bij elke ouder. Je baby levenloos terugvinden in het wiegje is meer dan een onuitwisbare nachtmerrie. Gelukkig komt wiegendood nog maar uiterst zelden voor. De oorzaak van het plotse overlijden van een baby is nog steeds niet helemaal bekend. In deze blog ‘Wiegendood: hoe kan je het voorkomen?’ krijg je praktische informatie hoe je het risico op wiegendood drastisch kan vermijden door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. De belangrijkste handelswijze is om je nakomeling op zijn of haar rug te laten slapen.
Wat is wiegendood en komt het vaak voor?
Wiegendood is de term die in de hele wereld word gebruikt om de abrupte dood van een baby in zijn slaap te omschrijven, waarbij geen reden of oorzaak kan worden gevonden. Een wiegendood komt zelden voor. Plusminus één op de drieduizend baby’s sterft als gevolg van een wiegendood wereldwijd.Het merendeel van de gevallen komt voor bij baby’s die jonger dan zes maanden zijn. De leeftijdsgroep waar wiegendood het meeste wordt vastgesteld is tussen de twee en vier maanden oud. Uit recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de baby op de buik laten slapen, het risico van wiegendood verhoogt.
Hoe kan je het risico verminderen?
Uit verder onderzoek blijkt dat vier factoren bepalend zijn om wiegendood te voorkomen. De oorzaken worden opgedeeld in vier hoofdcategorieën:
- Slapen
- Roken
- Ziektesymptomen
- Het geven van borstvoeding overwegen
Slapen
Het is heel belangrijk dat je de babysit of gastouders uitgebreid tekst en uitleg geeft op welke manier ze je baby in de wieg moeten laten slapen.
De baby op de rug leggen om te slapen
Een gouden verbodsregel: leg nooit je baby op de zij- of voorkant. Laten slapen op de buik is absoluut verboden. Het is immers op grote schaal bewezen dat wiegendood nauwelijks voorkomt bij een baby die op de rug slaapt. Ook tijdens de dutjes overdag zal je als ouder er zorg voor moeten dragen dat de baby op de rug ligt en slaapt. Door die rughouding wordt het stikken van baby’s sterk verminderd. Wanneer je oogappel plus minus vijf-zes maanden oud is, begint je baby te rollen. Als je ziet dat je baby naar voor is gerold, moet je meteen alert reageren en opnieuw op de rug draaien. Je hoeft niet ’s nachts de hele tijd na te checken of je baby in de juiste houding ligt. Binnen een paar weken kan je baby zelfstandig heen en weer in het bedje rollen. Wanneer ze dit goed kunnen, gaat de nakomeling op zoek naar de juiste slaaphouding. Op die leeftijd neemt meteen ook de kans op wiegendood heel sterk af.
Beddengoed
Kussens kan je best vermijden.Het gebruik van een matras die stevig is, wordt aangeraden. Maak vooral gebruik van dunne dekens om je baby tegen de koude te bedekken. Het gebruik van losse hoezen of dekbedden kan je de eerste twaalf maanden best links laten liggen. Het gevaar bij dekbedden is immers dat het gezicht van de baby wordt bedekt. Hou ook speelgoed of knuffels voorlopig uit het bed van je baby.
Draag zorg dat het hoofd van je baby onbedekt gaat blijven
Het hoofdje van de baby moet sowieso onbedekt blijven. Lakens en dekens zal je stevig onder de matras moeten stoppen om te verhinderen dat het laken op het gezicht van je kleintje terechtkomt. Belangrijk is ook dat de voeten van de baby de onderkant van het bedje raken zodat ze tijdens de slaap niet onder de dekens of lakens schuiven.
Hou de temperatuur in de gaten
Wanneer baby’s een te grote temperatuur hebben, verhoogt dit de kans op wiegendood. Zorg dat de kamertemperatuur niet te warm aanvoelt. Als je baby zweet, is de temperatuur duidelijk te hoog. Tip: plaats het bedje van de baby nooit in de directe zon of naast een verwarming. Elektrische warmtedekens zijn absoluut verboden.
Slaap niet met je baby in hetzelfde bed
Deel nooit het bed met je baby als je in slaap valt. De kans is reëel dat je tijdens het slapen op je baby terechtkomt of dat je kleintje verstrikt geraakt onder het beddengoed. Het is heel gewoon als je in bed ligt dat je je baby knuffelt of voeding geeft onder één voorwaarde: blijf wakker! De beste plaats voor je baby om te slapen is naast je bed, tot hij of zij de leeftijd van zes maanden heeft bereikt.
Roken
De belangrijkste oorzaak van wiegendood is sigarettenrook. Het is heel belangrijk dat je als ouder niemand laat roken in dezelfde kamer waar je baby zich bevindt. Ook tijdens de zwangerschap roken, kan een nefaste invloed hebben op een latere wiegendood. Hoe meer sigaretten dat dagelijks wordt gerookt, hoe meer het risico op wiegendood wordt gelopen. Overweeg met roken te stoppen tijdens de zwangerschap.
Ontdek enkele symptomen van ziekte bij je baby
Een wiegendood is onvoorspelbaar. Er zijn geen ziektebeelden aanwezig die een aanwijzing geven voor een plotse wiegendood. Hieronder een kleine opsomming voor de symptomen die je eventueel wel zelf kan ontdekken:
- Minder moeten plassen dan normaal
- Veel minder drinken
- Vooral (groene) gal braken
- Moeilijke of snelle ademhaling
- Minder alert reageren
- Overmatig zweten en koorts
- Huiduitslag
- Het gelaat slaat blauw uit of is heel bleek
- De luier heeft bloedsporen
Borstvoeding
Studies over wiegendood bevestigen dat baby’s die borstvoeding krijgen, minder risico lopen op wiegendood dan nakomelingen die flesvoeding ontvangen. De verklaring hiervoor ligt in het feit dat kinderen die borstvoeding krijgen minder ziektes ontwikkelen dan baby’s met flesvoeding. Uiteraard kunnen er ook andere factoren wiegendood veroorzaken.