Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Kinderen en waterpret, dat is een gouden combinatie. Vanaf jonge leeftijd kunnen kinderen al plezier hebben van zwemmen in een zwembad. Zo kun je met je baby gaan babyzwemmen om hem of haar te laten wennen aan het water, daarna kan je peuterzwemmen volgen en als ze eenmaal vier of vijf jaar oud zijn mogen ze zwemles gaan volgen. Maar welke zwemles kies je nu?
Vaak heb je de keuze uit verschillende organisaties die zwemlessen aanbieden, elke organisatie heeft vaak zijn eigen zwemmethode en -diploma. Een bekende zwemmethode die door veel verenigen in Nederland wordt gehanteerd is SuperSpetters. Superspetters is een zwemmethode van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, bij deze zwemmethode besteden ze veel aandacht aan de borst- en rugcrawl. Wat houdt deze methode in en wat zijn de voor- en nadelen van de zwemmethode SuperSpetters?
Wat is SuperSpetters?
Voordat de voor- en nadelen van de zwemmethode SuperSpetters te gaan bekijken is het goed om te weten wat voor zwemmethode SuperSpetters is. Deze methode is door de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) ontwikkelt en bij deze zwemmethode wordt er veel aandacht besteed aan de borst- en de rugcrawl.
Daarnaast is het een methode waarbij er veel aandacht is voor het contact met de kinderen en ouders, de kinderen zwemmen in kleine groepen en de ouders worden regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang. Bij deze zwemmethode hoef je niet drie keer naar het afzwemmen, in tegenstelling tot andere zwemmethodes krijgen de kinderen maar één zwemdiploma. Dit zwemdiploma telt voor het driedelige ABC-diploma.
De zwemlessen worden gegeven door gediplomeerde lesgevers die over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) beschikken. De lessen starten met de kinderen te laten wennen aan het water. Hierna leren ze om crawlslagen te maken en daarna volgt de schoolslag en de enkelvoudige rugslag. Bij de lesmethode SuperSpetters gebruiken ze geen drijfmiddelen zoals een plankje, iets wat andere lesmethodes vaak wel gebruiken.
Wel krijgen de kinderen allemaal hun eigen zwembril en badmuts. Zo kunnen de kinderen tijdens het onder water zwemmen kijken waar ze zich bevinden en zich beter oriënteren. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van zoomers, kleine slippers tijdens het zwemmen. Als je kind een echte waterrat is en twee keer per week zwemles volgt, kan hij of zij in 10 maanden het SuperSpetters diploma behalen. Natuurlijk verschilt dit per kind, iedereen kind heeft zijn eigen tempo van leren en eigen tempo om het zwemmen onder de knie te krijgen.
De voordelen van SuperSpetters
Zwemles volgen via de SuperSpetters methode heeft een aantal voordelen. Dit zijn de volgende:
- Maximale aandacht voor de kinderen doordat er maximaal 8 kinderen in 1 zwemgroep zitten
- Er wordt lesgegeven door gediplomeerde lesgevers die beschikken over een VOG
- De borstcrawl en de rugcrawl worden als uitgangspunt uitgenomen, waardoor je kind een sterke basis legt voor goed leren zwemmen
- De vorderingen worden door de lesgevers bijgehouden en ze communiceren dit regelmatig naar de ouders toe
- Kinderen sparen stickers, deze kunnen ze verdienen als ze bepaalde oefeningen onder de knie hebben. Hierdoor zijn er regelmatig beloningsmomenten voor de kinderen
- Kinderen hoeven maar 1 keer af te zwemmen en behalen daarmee een zwemdiploma wat gelijk staat aan het ABC-diploma.
Nadelen van de SuperSpetters zwemmethode
Hoewel de SuperSpetters zwemmethode veel voordelen kent, zijn er ook wel een aantal nadelen te noemen. Een van deze nadelen zijn bijvoorbeeld de extra kosten die je voor je kind hebt omdat je een verplichte badmuts en zwembril moet aanschaffen. Ook is een veelgestelde vraag over SuperSpetters hoe lang je kind zwemles nodig heeft.
Omdat het SuperSpetters diploma gelijk staat aan een ABC-diploma is het ook een vrij lang traject. Waar je bij een ABC-diploma soms nog een pauze kan inlassen tussen de verschillende zwemdiploma’s is dit 1 lang traject achtereenvolgens. Ook de kosten van deze zwemlessen zijn hoger dan als je alleen gaat voor het behalen van een A-diploma.
Het traject
De zwemlessen van SuperSpetters zijn altijd op dezelfde manier opgebouwd. Alle kinderen beginnen eerst met het wennen aan het water om te voorkomen dat ze watervrees hebben of krijgen. Daarna gaat de aandacht uit naar de rug- en borstcrawl. Voor jonge kinderen zijn dit vaak natuurlijke zwemslagen, waardoor hij of zij deze gemakkelijk kan aanleren. De zoomers geven hierbij ondersteuning, zij zorgen er namelijk voor dat je kind iets hoger op het water ligt waardoor hij de rug- en borstcrawl makkelijk kan aanleren.
De kinderen beginnen in een ondiep bad, hebben ze eenmaal de slag een beetje onder de knie, dan verhuizen ze naar het diepe bad. Nadat ze de rug- en borstcrawl beheersen wordt er aandacht besteed aan de enkelvoudige rug- en schoolslag. Ook leren de kinderen om met een hurksprong in het water te springen, met kleren aan te zwemmen en te draaien in het water.
Op het moment dat ze examen doen voor het SuperSpetters diploma moeten ze zowel gekleed als zonder kleren kunnen zwemmen. Ook moeten de kinderen in staat zijn om alle vaardigheden waarbij de oriëntatie onder water centraal staat, zonder zwembril uit te voeren. Beheersen ze dit? Dan mogen ze afzwemmen. Eigenlijk is het afzwemmen niet echt meer een examen, want op het moment dat je kind mag afzwemmen heeft hij zijn diploma al behaald. Het afzwemmen bij SuperSpetters is dus eigenlijk meer een formaliteit.
Tijdens het afzwemmen moeten ze een aantal oefeningen laten zien, dit kan per keer verschillend zijn. Dat kan de ene keer gekleed 500 meter moeten zwemmen, een halve minuut watertrappelen of onder en over een mat heen zwemmen en de andere keer 25 meter borstcrawl, een aantal banen enkelvoudig rugslag, een hurksprong of een koprol te water. Hebben ze hun diploma behaald, dan hebben ze een diploma wat gelijk staat aan het C-diploma (en A en B diploma). Met het C-diploma wordt aangeven dat je kind het zwemmen goed beheerst en veilig kunt zwemmen in een zwembad, open water of een waterpark.
Wanneer start je met zwemles?
Nadat je hebt gekozen om voor de zwemmethode Superspetters te gaan is de volgende vraag, wanneer start je met zwemles? Kinderen mogen met deze zwemmethode beginnen als ze vijf jaar oud zijn en voldoen aan de instapeisen. De volgende instapeisen worden gehanteerd bij SuperSpetters:
- Kinderen moet zelfstandig kunnen douchen
- Ze moeten zelfstandig in het diep water durven springen. Dit mag eventueel met hulpmaterialen of door de hand van een ander vast te houden
- Met het gezicht onder water durven
- Ze moeten zich kunnen voortbewegen in het diepe water. Dit mag eventueel ook met een hulpmiddel
Als je kind voldoet aan deze instapeisen mag hij of zij gelijk starten met volgen van zwemlessen volgens de methode SuperSpetters. Op het moment dat je kind nog niet aan alle eisen voldoet kan je ervoor kiezen om ook eerst het SpetterHelden traject te volgen. Het SpetterHelden traject is de voorloper van het SuperSpetters traject en met dit traject kunnen kinderen spelenderwijze voor het eerst kennis maken met zwemles.
Bij SpetterHelden leren de kinderen de acht belangrijkste vaardigheden zoals hoe ze voor het eerst het water in gaan, hoe ze moeten adem halen en hoe ze zich voortbewegen in het water. Deze vaardigheden zijn van belang als ze later de zwemslag onder de knie willen krijgen. Voldoet jouw kind nog niet aan de instapeisen voor SuperSpetters, dan is SpetterHelden ook een goede en leuke voorbereidingen op de zwemlessen van SuperSpetters.
Extra benodigdheden bij de zwemmethode SuperSpetters
Ga je kind zwemles volgen volgens de methode van SuperSpettters dan is het ook nodig dat je een aantal accessoires aanschaft voor tijdens de zwemlessen. Dit zijn de volgende accessoires:
- Zwembril: Tijdens de borstcrawl kunnen kinderen gemakkelijk met hun hoofd onder water raken, waardoor ze water in hun ogen krijgen. Het is daarom verplicht om een zwembril aan te schaffen, zo krijgen ze geen water hun ogen en kunnen ze zich concentreren op het leren van de rug- en borstcrawl.
- Badmuts: Ook het dragen van een badmuts is verplicht, zo raken kinderen met lang haar ook niet afgeleid als hun haar in de weg zit tijdens het zwemmen
- Zoomers: Dit zijn een soort kleine flippers die zorgen dat de kinderen wat hoger op het water liggen waardoor ze beter de borst en rugcrawl kunnen aanleren.
- Stickerboekje/Zwemboek: In het stickerboekje/zwemboek wordt de voortgang van de zwemlessen bijgehouden. Naast handige informatie en zwem verhalen kunnen de kinderen hier beloningsstickers plakken. Elke keer als de kinderen een bepaald onderdeel hebben behaald wordt er een sticker geplakt in het stickerboekje. Is het stickerboekje vol? Dan is het tijd voor het afzwemmen.
Tijd voor een duik in het diepe
De zwemmethode SuperSpetters heeft dus zijn voor- en nadelen. De voordelen van een kleine lesgroep, veel aandacht en het behalen van een diploma wat gelijk staat aan een ABC-diploma geven voor veel ouders vaak de doorslag. Daar tegenover staat wel dat het een langdurig traject is en soms duurder is dan enkel een A-diploma en B-diploma halen.
Wil je eerst rustig aan beginnen en het in stappen doen? Dan is de ABC-zwemmethode geschikt voor jouw kind. Wil je dat je kind in een kleine groep leert zwemmen en heb je de tijd om een langer periode wekelijks zwemles te volgen? Dan is de SuperSpetters zwemmethode een goede optie. Wat je ook kiest, je kan ervan op aan dat je kind na het behalen van zijn zwemdiploma gerust een duik in het diepe kan nemen.