Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Besparen op je boodschappen? Heel bewust was ik daar niet echt bezig. En dat bleek toen ik onlangs even met de neus op de feiten werd gedrukt. Door mezelf weliswaar, want ik dook voor de gein eens in mijn financiën en schrok van het totaalbedrag dat ik maandelijks aan boodschappen kwijt ben. Ik verzamelde tips waarvan ik denk dat ze mij kunnen helpen, en wellicht jou ook:
1. Maak een weekmenu
Doe je nog altijd elke paar dagen boodschappen? Of moet je elke dag opnieuw verzinnen wat je wil gaan eten en dan nog boodschappen doen? Begin met jezelf aan te wennen om een weekmenu te maken. Niet heel spannend, maar het scheelt niet alleen tijd, ook geld. Je hoeft dan maar één keer (of soms nog een keertje voor verse producten) boodschappen te doen.
Een weekmenu maken heeft meerdere voordelen: je hoeft maar op één moment in de week na te denken over wat je wil gaan eten, je hoeft maar één keer boodschappen te doen (of hooguit twee keer, om later in de week verse producten te kopen) en je bent je bewuster van wat je wekelijks uitgeeft. En niet alleen bewuster, je gaat daadwerkelijk minder uitgeven. Je hebt meer overzicht en je komt niet meerdere keren per week in de verleiding om die ene aanbieding/chocola/zak chips/etcetera mee te nemen.
2. Besparen op je boodschappen én het milieu: gebruik alles
Wist je dat we bijna 10 procent van ons eten weggooien? Dat komt neer op ongeveer 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Slik. Hoe kun je dat verminderen? Bijvoorbeeld door een kliekjesdag aan het eind van de week. Maak op die dag alle restjes van de voorgaande dagen op. Dat scheelt het kopen van boodschappen voor een complete maaltijd en zo spaar je ook nog eens het milieu. Soms moet je wat creatief zijn met bedenken wat je met alle restjes kunt doen. De ene week heb je misschien genoeg om iedereen nog een keer een portie van haar of zijn lievelingskostje van die week te geven, een andere week draai je iets in elkaar van overgebleven groente.
Een fijn kliekjesdagrecept is bijvoorbeeld een groentelasagne met leftovers: snijd alle groente die je over hebt in stukjes en voeg deze toe aan de saus, eventueel met extra (vega)gehakt, maar dat is vaak niet eens nodig. Ook lekker met overgebleven groente en aardappel: een tray bake. Snijd alle groente en aardappelen in grove stukken, verspreid over een bakplaat en besprenkel met olie en kruiden naar keuze. Even garen in de oven en klaar!
3. Maak een boodschappenlijstje met een route
Dooddoener eerste klas, maar nummer 1 tip als je wilt besparen op je boodschappen: maak een boodschappenlijstje. Next level: maak het boodschappenlijstje op volgorde van je route in de supermarkt. Mijn ouders deden dat vroeger al: een boodschappenlijstje maken met in gedachten de route die ze in de supermarkt lopen. Dat scheelt tijd, maar voorkomt ook dat je meerdere keren langs ‘bepaalde’ schappen loopt die verleidelijk zijn voor je portemonnee. Bijvoorbeeld de *kuch* chips- en snoepafdeling *kuch*.
Doe je online boodschappen? Maak dan een lijstje aan met ‘favorieten: producten die je wekelijks of regelmatig koopt. Zo hoef je niet onnodig te zoeken en het voorkomt scrollen langs producten die je niet nodig hebt, maar wel verleidelijk zijn om in je mandje te klikken.
4. Seizoensgroente en -fruit
Een van de beste tips als je wil besparen op je boodschappen: eet seizoensproducten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Fruit en groente buiten het seizoen moet vaak van ver komen of worden in een kas geteeld. Niet heel milieuvriendelijk, die druiven uit Zuid Amerika, blauwe bessen uit Afrika en aardbeien in de winter. Hetzelfde geldt voor exotische vruchten.
Fruit en groente van het seizoen kopen – bijvoorbeeld appels en peren in het najaar – is goedkoper in vergelijking met groente en fruit buiten het seizoen zoals aardbeien in de winter. Nóg goedkoper is het om je groente en fruit op de markt te kopen. En vaak mag je daar ook proeven voordat je koopt. Dat scheelt waterige mandarijntjes wegmikken of smakeloze aardbeien.
5. Houd je voorraadkast netjes
Dit is echt the story of my life: potje pesto nummer zes bij de overige potjes zetten, een levensvoorraad aan tandpasta, handzeep waarvan ik altijd denk dat het op is, maar waar we doorgaans een uitgebreide voorraad van hebben… Ik merk dat het iets beter gaat nu ik de keukenkasten en voorraadkast heb opgeruimd en georganiseerd. Nu kan ik in een oogopslag zien wat we hebben als ik het boodschappenlijstje maak. Dus trek die kastjes leeg, gooi weg wat over de datum is en ruim het daarna weer logisch en netjes in.
6. Vries porties in
Als je een ruime vriezer hebt, kun je ervoor kiezen om porties eten in te vriezen. Maak extra porties als je bijvoorbeeld soep, pasta of rijst kookt en vries het overgebleven eten in porties voor één persoon in. Zo bespaar je geld en voorkom je ook onnodig weggooien. Bijkomend pluspunt: als je eens geen zin hebt om te koken, kun je gewoon een kant-en-klare maaltijd uit je vriezer opwarmen. Fijn!
7. Besparen op je boodschappen: gebruik de folderapp
Het vergt soms een beetje plannen, besparen op je boodschappen. Papieren folders zijn passé: onhandig, rommelig en slecht voor het milieu. Dus plak die nee-nee sticker op je brievenbus en download de folderapp op je tablet of telefoon. Wat heeft dat met geld besparen te maken? Check voordat je je boodschappenlijstje of zelfs je weekmenu gaat maken wat er bij jouw supermarkt in de aanbieding is. Op basis van goede aanbiedingen kun je je weekmenu en boodschappenlijstje maken.
Let wel op: ga voor aanbiedingen als 1+1 gratis en koop alleen wat je echt nodig hebt die week of producten die je altijd gebruikt. Zijn de vegaproducten 1+1 gratis? Maak een stamppotje met een vegetarische burger of worst. Is het wasmiddel dat je altijd hebt met flinke korting? Koop dan hooguit twee extra flessen. Heb je nog genoeg, laat het dan lekker staan. Je voorraadkast hoef niet uit te puilen en die aanbieding komt om de zoveel tijd toch wel terug.
Het kan ook nuttig zijn om folders van andere supermarkten en drogisten te bekijken voor als je wél bijna door je voorraad wasmiddel of tandpasta heen bent. Een bulkactie bij de ‘concurrent’ kan dan interessant zijn.
8. Verzamel je favoriete recepten
Verzamel recepten die in jullie gezin altijd een succes zijn en niet veel geld en moeite kosten. Vaak zijn dat recepten met niet al te veel ingrediënten. Dat scheelt tijd met bedenken en het zorgt dat je altijd weet wat je ongeveer kwijt bent per gerecht, dat helpt bij het budgetteren. Zoek je inspiratie? Ik vind de 5 or less recepten van Chickslovefood.com altijd fijn: lekkere gerechten die je makkelijk maakt met maximaal vijf ingrediënten.
9. Vervang a-merken voor huismerken
Besparen op je boodschappen door huismerken te kiezen in plaats van de a-merken. Het sluipt erin vind ik, de gewoonte om voor bepaalde merken te kiezen. Simpelweg omdat we iets lekker vinden of fijn in gebruik. Maar veel a-merken zijn wel enorm prijzig en hebben een equivalent van dezelfde kwaliteit en/of smaak dat veel goedkoper is. Kijk eens of je van de producten die je vaak gebruikt eenzelfde product kunt vinden van het huismerk van je supermarkt. Vaak merk je het verschil niet eens, maar kan het op lange termijn veel schelen in je portemonnee.