8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Een ovulatietest geeft je een seintje als je eisprong eraan komt. Zo weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent. Een bijkomend voordeel is dat je ook weet wanneer je je volgende menstruatie kunt verwachten. Al wil je waarschijnlijk het liefst dat die uitblijft…

Als je graag zwanger wilt worden, wil je dat dat het liefst zo snel mogelijk lukt. Helaas is het niet voor alle vrouwen even duidelijk wanneer hun eisprong plaatsvindt. Vooral bij een onregelmatige cyclus is dit moeilijk te bepalen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om heel regelmatig te vrijen, gezond te leven en zo de natuur zijn gang te laten gaan. Maar met een beetje voorbereiding wordt de kans om snel zwanger te zijn net een beetje groter.

In dit artikel leggen we uit hoe ovulatietesten werken en wat ze voor je kunnen doen. Lees dus vooral verder zodat jij hopelijk snel een klein wondertje op de wereld kunt zetten!

Wat is je ovulatie?

Iedere maand maakt het lichaam van een vrouw zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens de eisprong of ovulatie komt een rijpe eicel vrij, vanuit de eierstok. Soms zelfs twee tegelijk. Om zwanger te worden moet deze eicel bevrucht worden met een spermacel. Ook wordt de wand van de baarmoeder dikker, zodat een bevruchte eicel zich daar kan nestelen om uit te groeien tot een baby. Als dit niet gelukt is, volgt de menstruatie. Daarna begint de hele cyclus opnieuw.

Sommige vrouwen kunnen hun eisprong voelen. Ze voelen een licht krampend gevoel links of rechts onder in hun buik. Helaas geldt dit niet voor alle vrouwen. Toch geeft je lichaam signalen af rond de eisprong, zodat je weet wanneer je het meest vruchtbaar bent. Je lichaamstemperatuur stijgt een beetje. Ook wordt je afscheiding doorzichtiger, het lijkt dan een beetje op eiwit. Je zintuigen verbeteren en je borsten worden gevoeliger. Daarnaast hebben vrouwen in hun vruchtbare periode vaak meer zin in seks. De natuur probeert door middel van deze vruchtbaarheidssymptomen duidelijk aan te geven dat het tijd is om onder de lakens te duiken.

Ovulatietest gebruiken op de wc

Wat is een ovulatietest?

Een ovulatietest is een test die aangeeft wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. De test meet de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) in je urine. Ongeveer twee dagen voor je eisprong begint je lichaam veel van dit hormoon aan te maken. Het hormoon stimuleert de eisprong en zorgt dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder.

Hoewel er altijd een kleine hoeveelheid LH aanwezig is in je urine, stijgt dit gehalte enorm in de periode vlak voor de eisprong. Zodra er een stijging te zien is, weet je dat jouw eisprong binnen twee dagen plaats zal vinden. Dit zijn de twee dagen waarop jij het meest vruchtbaar bent. De stijging van de LH duurt enkele dagen. Heel handig om te weten toch?

Hoe doe je een ovulatietest?

Een ovulatietest doe je ongeveer op dezelfde manier als een zwangerschapstest. Het grote verschil is, dat je meerdere dagen achter elkaar moet testen. Je begint met testen op de zeventiende dag, voordat je je volgende menstruatie verwacht. Het is dus belangrijk om te weten hoe lang jouw menstruatiecyclus duurt. Daarna test je iedere dag totdat hij positief is.

Doe de test iedere dag rond hetzelfde tijdstip, het liefst in de middag. De hoeveelheid LH is dan goed meetbaar in je urine. Gebruik geen ochtendurine want daar zit weinig LH in. Zorg dat je niet teveel drinkt voor de test. Je urine is dan namelijk verdund en de test kan daardoor mislukken.

Hoe de test uitgevoerd moet worden, hangt af van het merk van de test. Lees daarom goed de bijsluiter. Om te kunnen testen is jouw urine nodig. De gemakkelijkste methode is om urine op te vangen in een schoon bekertje en daar het teststaafje even in te houden. Je kunt de test ook rechtstreeks in de urinestraal houden, maar dat zorgt soms voor geknoei.

Lees in de bijsluiter van de ovulatietest hoe en wanneer je de test moet aflezen. Meestal moet je enkele minuten wachten. Vervolgens is er, bij een positieve test, een streepje, smiley of een plusje te zien. De meeste tests hebben ook een extra streepje ter controle. Hierdoor zie je of de test goed uitgevoerd is. Na een positieve test ben je vruchtbaar. Het is niet zo dat je je partner aan zijn stropdas uit zijn kantoor moet slepen (seks in de avond is ook prima), maar voor een zwangerschap zijn zaadcellen toch echt nodig. Probeer er samen een fijn moment van te maken, ook als je al meerdere teleurstellende zwangerschapstesten achter de rug hebt.

Seks om zwanger te worden bij ovulatie

Wanneer doe je een ovulatietest?

Ovulatietesten worden veel gebruikt door vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben. Voor deze vrouwen is het namelijk heel moeilijk om via de kalender te berekenen wanneer hun vruchtbare dagen zijn. Ook koppels waarbij een zwangerschap niet binnen een paar maanden lukt, kiezen vaak voor het gebruik van deze testen. Dit zorgt ervoor dat verplichte vrijpartijen tot het minimum beperkt kunnen worden.

Natuurlijk kan het ook een keuze zijn om heel regelmatig te vrijen, zonder het gebruik van de testen. Dan is de kans op een zwangerschap zeker ook groot. Dit is helaas voor veel koppels moeilijk vol te houden binnen onze drukke maatschappij. Je hoeft je niet schuldig te voelen als dat niet lukt. De testen kunnen dan een uitkomst zijn. Een andere mogelijkheid is om via de kalender te berekenen wanneer jouw vruchtbare dagen zijn. Zo kun je gedurende een deel van de maand toch ongegeneerd, zonder vrijpartij, in slaap vallen.

Bedenk dat ovulatietesten geen middel zijn om een zwangerschap te voorkomen! Daar bestaan andere middelen voor. Zaadcellen kunnen enkele dagen in leven blijven in een vrouw. Bij seks, vlak voordat de ovulatietest een positief resultaat geeft, kan er een zwangerschap ontstaan. Het is dus geen anticonceptiemiddel.

De betrouwbaarheid

Als je ovulatietesten gebruikt op de manier zoals het in de bijsluiter beschreven staat, zijn ze betrouwbaar. Bij een positief resultaat heb je voor 99% zeker een LH piek. Helaas hangt het van meer factoren af of je ook daadwerkelijk zwanger wordt. Je weet door de test enkel dat jouw lichaam zich voorbereid op de eisprong. Er kan helaas nog vanalles mis gaan. De eicel of de zaadcel kunnen een slechte kwaliteit hebben. De bevruchting kan mislukken. De innesteling kan mis gaan. Enzovoort. Gelukkig is bij de meerderheid van de koppels niks mis met de vruchtbaarheid. 85% Van de koppels zijn binnen een jaar in verwachting.

Waar kun je een ovulatietest kopen?

Er zijn verschillende merken ovulatietesten te koop. Je kunt ze kopen bij de drogist, apotheek of online bestellen. Kies de testen van het merk waar jij een goed gevoel over hebt. Hieronder vind je twee merken van testen die vaak gekocht worden.

Bekend en vaak gekocht is ovulatietest van Clearblue, die ken je vast wel van de zwangerschapstesten. Ze verkopen normale testen, maar ook geavanceerde digitale testen. Deze testen niet enkel de LH toename maar ook de toename van oestrogeen. Oestrogeen is ook een hormoon en de piek hiervan ontstaat al iets eerder dan de LH piek. Zo weet je dat je vruchtbare dagen eraan komen. Omdat zaadcellen enkele dagen blijven leven in een vrouw kun je dus bij een oestrogeen stijging alvast een gokje wagen.

Als je graag een goedkoper merk kiest, dan kun je de ovulatietesten van Sensitest gebruiken. Deze zijn eenvoudig, maar doen wat ze moeten doen, namelijk aangeven wanneer jouw LH niveau stijgt.

Bedenk dat de testen een houdbaarheidsdatum hebben. Koop dus liever vaker kleine hoeveelheden. Als je zwanger bent en je hebt er toch nog over, dan kun je een vriendin of kennis er misschien gelukkig mee maken. Weggooien is zonde van je geld. Zoals je verderop in dit artikel kunt lezen is niet iedereen zo slim.

Zwangerschapstest

Tips bij het gebruik van de testen

Het gebruik de testen is helemaal niet moeilijk. Tegenwoordig hebben we allemaal wel eens een zelftest voor Covid gedaan en die worden doorgaans als vervelender ervaren dan deze testen. Het aflezen van het resultaat werkt overigens op dezelfde manier. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je het gelijk goed doet:

  • Volg de gebruiksaanwijzing van de testen die je hebt gekocht nauwkeurig op.
  • Doe de test in de middag, iedere dag op hetzelfde tijdstip.
  • Drink niet teveel voordat je gaat testen.
  • Als je een onregelmatige cyclus hebt, begin dan liever te vroeg met testen dan te laat. Anders heb je de kans dat je je ovulatie misloopt.
  • Let op de houdbaarheidsdatum van een ovulatietest.

Hoe lang na positieve test seks?

Als je een positieve test hebt, zijn jouw meest vruchtbare dagen al aangebroken. Enkele dagen voor een positieve test ben je overigens ook al vruchtbaar. In totaal heb je maximaal zes vruchtbare dagen per maand. Vijf dagen voor de ovulatie en de dag van de ovulatie. Dit is wel heel ruim gerekend. Alle factoren voor een zwangerschap moeten hiervoor optimaal zijn. Bij de meeste vrouwen duurt de vruchtbare periode dus helaas iets korter.

Vanaf ongeveer drie dagen na een positieve ovulatietest is jouw vruchtbare periode voorbij. Dit wil uiteraard niet zeggen dat seks dan verboden is.

Je ovulatie berekenen

Je kunt je ovulatie en vruchtbare dagen ook berekenen. Dit werkt enkel goed als je een regelmatige cyclus hebt. Je moet daarvoor eerst weten hoe lang jouw cyclus duurt. Houd hiervoor, gedurende zeker een half jaar, de eerste dag van je menstruatie bij. Noteer deze bijvoorbeeld in je agenda. Kijk vervolgens hoeveel dagen ertussen zitten. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar die van jou kan korter of langer zijn. Iedereen is anders.

Vervolgens trek je van het aantal dagen van jouw (kortste) cyclus 14 dagen af. Dit is de dag waarop jouw ovulatie ongeveer zal plaatsvinden. Vanaf een dag of drie hiervoor ben je vruchtbaar. De eicel leeft nog maximaal een dag zonder bevruchting, dus na de ovulatie is je vruchtbaarheid al snel voorbij. Je hebt dus meer kans op een zwangerschap door vóór de eisprong te vrijen dan tijdens of erna!

Als je de eerste dag van je laatste menstruatie weet en je weet hoe lang je cyclus duurt, kun je via onze website je ovulatie berekenen. Dat scheelt gepuzzel!

Tijd voor een ervaringsverhaal

Na al deze informatie over ovulatietesten wil je misschien weten of ze nodig zijn. Misschien schaam je je voor het bestellen van een ovulatietest. Iedereen zegt namelijk dat zwanger worden geen obsessie moet zijn. Mijn advies: laat je niet gek maken en doe waar je je goed bij voelt! Hierbij mijn eigen verhaal:

Zodra mijn eierstokken begonnen te rammelen zei de vader van mijn kinderen dat hij geen kinderen wilde. Omdat ik steeds het gevoel had dat hij wel bij zou draaien, bleef ik bij hem. Ik slikte braaf de pil en wachtte af.

Op een dag zei hij dat hij er toch voor wilde gaan. Je kunt je vast wel voorstellen hoe blij ik was. Enthousiast en impulsief als ik ben schoot ik in actie.

Diezelfde avond, halverwege het stripje, belandde de pil in de vuilnisbak waardoor ik al snel ongesteld werd. Voor het eerst in mijn leven was ik daar blij mee, want daarna kon het werk beginnen. Ik zocht het internet af naar manieren om zo snel mogelijk zwanger te raken en bestelde al gelijk een grote hoeveelheid ovulatietesten en ook een paar zwangerschapstesten. Ik vond dat ik lang genoeg gewacht had. In de tweede maand was het al raak: zwanger! Mijn man was blij en teleurgesteld tegelijk. Blij met de baby in mijn buik en teleurgesteld, want hij had zich verheugd op minstens een jaar fanatieke baby-maak-seks.

Zwanger en blij

Na de geboorte van onze eerste zoon gaf ik borstvoeding en had geen menstruatie. Ook na het stoppen van de borstvoeding bleef mijn menstruatie weg. Een tweede kind was welkom maar nog niet gepland. Opeens was ik weer zwanger zonder een noemenswaardige menstruatie gehad te hebben. Een jaar en elf maanden na de eerste zoon werd zoon nummer twee geboren. Zonder gebruik van een ovulatietest dus.

De voorraad ovulatietesten heb ik later weg moeten gooien omdat ze over de datum waren. Ik denk achteraf dat ik best zonder gekund had, maar ik heb er geen spijt van dat ik ze gekocht heb. Ik vond het vooral ontzettend leuk om op deze manier actief bezig te zijn met het zwanger worden. Ik besef wel dat ik enorm veel geluk heb gehad door zo gemakkelijk zwanger te raken. Helaas is dat niet bij alle koppels het geval. Ik gun iedereen die dat wenst hetzelfde geluk toe!

Tot slot

In dit artikel kon je informatie vinden over ovulatietesten. Hopelijk zijn je vragen over dit onderwerp beantwoord. Je kunt blijven lezen en twijfelen, maar je kunt ze ook gewoon eens proberen. Baat het niet dan schaadt het niet, behalve misschien een klein beetje voor je portemonnee. Zorg er wel voor dat zwanger willen raken geen obsessie wordt. Geniet van deze bijzondere periode uit je leven. Hopelijk ben je snel zwanger met een gezonde baby tot resultaat.