8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! Een gezellige bezigheid, of je nu op zoek bent naar iets om binnen te doen op regenachtige dagen of naar een leuke activiteit om buiten van te genieten, hier zijn 10 knutseltips om je lente nog leuker te maken:

1. Bloemenkrans maken

Wat heb je nodig? Verzamel echte bloemen in je achtertuin of in de berm, maar kies bij dat laatste dan wel voor kleinere bloemen en pluk geen narcissen of tulpen, maar bijvoorbeeld paardenbloemen, boterbloemen of madeliefjes. Je kunt ook zelf bloemen van papier knutselen. Met de verzamelde of geknutselde bloemen kun je prachtige bloemenkransen maken.

lente knutselen - meisje met bloemenkrans in het haar

Je kunt een echte bloemenkrans in je haar doen, de bloemetjes maak je aan elkaar door aan het eind van elk steeltje met je nagel een ‘sneetje’ te maken en daar het volgende bloemetje door te rijgen. Een bloemenkrans maken voor op je deur of om op tafel te zetten kun je maken met een basiskrans van riet bijvoorbeeld, die je ook gebruikt voor kerstkransen. Steek of plak hier bloemen, takjes en steeltjes met bladeren op. Een zelfgemaakte bloemenkrans is leuk om te maken en het brengt gelijk de lente in huis!

2. Vogelhuisjes versieren

In de lente een vogelhuisje maken, maar natuurlijk! Je kunt zelf een vogelhuisje timmeren (er bestaan speciale vogelhuisje bouwpakketten voor), maar je kunt ook simpelweg een kant-en-klaar vogelhuisje kopen bij een tuinwinkel. Of misschien vind je er wel eentje in een kringloopzaak of via een tweedehands website.

Vervolgens kun je aan de slag met het opknappen van het vogelpaleisje: geef het huisje een mooie kleur, versier het met verf, beplak het dakje met riet of maak er een mooi patroon op met mozaïek. Hang het vogelhuisje op in de tuin of op het balkon en nu maar hopen dat de nieuwe bewoners zich thuis gaan voelen.

Een vogelhuisje maken is niet alleen een leuke knutselactiviteit in de lente, maar ook heel leuk en leerzaam om naar de vogels te kijken die komen en gaan. Bovendien ondersteun je de vogels in je buurt ermee. Vergeet niet om in het begin van de lente en natuurlijk ook in de winter te denken aan het voeren van de vogels in je tuin en maak zelf een vetbol.

lente knutselen vogelhuisje schilderen

3. Insectenhotel maken

Nog zo’n leuk en tegelijkertijd nuttig lenteprojectje: maak zelf een insectenhotel! Deze kun je in de tuin hangen of zetten, maar ook op het balkon hebben insectenhotels veel nut. Help de insecten in jullie tuin en buurt door een insectenhotel te bouwen van natuurlijke materialen. Heb je nog een oud houten (wijn)kistje, houten bakje of een leeg blik? Dan kun je dit gebruiken. Ook een oud vogelhuisje kun je ombouwen tot insectenhotel, maar je kunt er natuurlijk ook eentje zelf timmeren van een paar houten (rest)plankjes.

Voor de ‘inrichting’ kun je bamboe gebruiken, dennenappels, stro, boomschors, stukjes hout of dikke takken en klei of modder. Je kunt in het hotel vakjes maken met verschillende materialen. Begin bijvoorbeeld met een laagje modder of klei, daarbovenop kun je van riet(buisjes) of bamboe een bosje maken door het samen te binden met een touwtje. Ook kun je stukjes hout of takken op maat zagen en voorzien van gaten. Maak de delen met boomschors of dennenappels dicht met een stukje gaas. Zie de foto’s voor enkele voorbeelden.

Het is een leuke en educatieve activiteit voor het hele gezin. Bovendien zorgt het ervoor dat je tuin vol zit met nuttige bestuivers (wilde bijen, vlinders, zweefvliegen en hommels onder andere) en andere kleine beestjes die je planten gezond houden.

Ook leuk om te maken is een insectenhotel voor oorwurmen, deze kun je maken met een bloempotje, zie verderop in dit blog bij ‘bloempot beschilderen’

insectenhotel lente knutselen

lente knutselen bijenhotel insectenhotel

4. Zaadbommen maken

Straks een weelderige tuin vol bloemen of wil je je buurt of berm opvrolijken? Maak dan zaadbommetjes! Leuk om te maken en uiteraard ook goed voor alle insecten. Wat heb je nodig?  Een beetje (bentoniet)klei, tuinaarde of compost, bloemenzaden (een theelepeltje per bommetje) en eventueel chilipoeder (om te voorkomen dat er dieren de zaadjes gaan opeten). Rol een mengsel van deze ingrediënten tot balletjes en laat ze drogen. Vervolgens kun je ze overal verspreiden waar je wat extra kleur en leven wilt toevoegen aan je omgeving. Zaadbommen zijn een eenvoudige en effectieve manier om guerilla-gardening toe te passen en de natuur een handje te helpen.

5. Lente-schilderij maken

Pak je schildersspullen erbij en maak een kleurrijk lente-schilderij. Denk aan bloeiende bomen, dansende vlinders en stralende zonnestralen om voor een vrolijk knutselwerkje. Gebruik vingerverf, maak zelf stempels van wc-rollen of gebruik verschillende materialen voor je schilderij. Scheur bijvoorbeeld stukjes gekleurd papier en plak dit in bloemvorm op.

lente knutselen lenteschilderij maken vingerverven.

6. Lente knutselen: grashoofden maken

Vul oude panty’s met potgrond en graszaad, bind ze dicht en versier ze met wiebelogen en pijpreinigers om grappige gezichten te maken. Binnen de kortste keren groeit er haar op en heb je je eigen grappige grasvriendjes. Dit is een leuke en interactieve manier om kinderen te leren over plantengroei en verzorging.

7. Maak een lente-mobiel

Verzamel takken en bind ze samen om een basis te maken voor je mobiel. Maak van papier en ander knutselmateriaal zoals bijvoorbeeld pijpragers ‘lentedieren’: rupsjes, lieveheersbeestjes vlinders, bijen, vogels en ook bloemen. Hang deze als versiering aan de takkenbos (en plak de ruspjes en lieveheersbeestjes op de takken) en laat het zachtjes wiegen in de lentebries. Of hang het in de woonkamer, meteen lentesfeer! Een lente-mobiel is heel leuk om samen te maken en fleurt je woonkamer vrolijk op.

8. Bloempot beschilderen

Geef oude bloempotten een nieuw leven door ze te beschilderen met vrolijke kleuren en patronen. Heel leuk en laagdrempelig knutselproject: beschilder een bloempot. Zoek een oude bloempot in de schuur, een terracotta potje is het fijnst om op te schilderen. Je kunt hiervoor gewoon acrylverf voor gebruiken en eventueel ‘sealen’ met naturel vernis. Schilder bloemen, bijtjes, vrolijke kleuren, wat je wil!

Plant of zaai er na het schilderen je favoriete lentebloemen in. Ook heel leuk: maak van het potje een insectenhotel voor oorwurmen. Oorwurmen zijn ontzettend nuttige diertjes: zo eten ze luizen en motjes die schadelijk kunnen zijn voor je planten. Maak een bosje van een handje vol stro en bind het samen met een touwtje. Trek het touwtje door het gaatje onder de bloempot en hang het potje ondersteboven in een boom of struik. Je kunt het potje ook op een bamboestok zetten.

bloempot schilderen insectenhotel voor oorwurmen lente knutselen

9. Natuurlijke verf maken

Wist je dat je zelf verf kunt maken van natuurlijke materialen zoals bloemblaadjes? Heel leuk om te doen! Wat heb je nodig? Zout, 150 gram bloem, koud en warm water, verschillende bakjes voor de verschillende kleuren verf, een bakje met vijzel, kommetje om te mengen en iets om mee te roeren (lepel of een stok oid). En natuurlijk bloemen! De zonnebloem kun je gebruiken voor gele verf, de bloem van de oostindische kers voor rood, hypericum (hertshooi) voor een mooie paarse klerde echinecea (rode zonnehoed) voor

Meng de bloem met het warme en koude water tot een papje. Verdeel het papje over verschillende bakjes en voeg bij elk bakje een aantal bloemen, elk van een andere kleur. Meng alles met een vijzel en goed roeren!

Verzamel bloemblaadjes, bladeren en andere natuurlijke materialen en maak je eigen verf door ze te koken en te pureren. Gebruik ze vervolgens om een kunstwerk te maken dat de pracht van de lente vastlegt. Dit is niet alleen een leuke manier om creatief bezig te zijn, maar ook een geweldige manier om kinderen te leren over de natuur en duurzaamheid.

Kijk voor nog meer inspiratie voor lente knutselen op ons Pinterestbord met lenteknutselideeën