Als een baby 1 maand oud is, moet hij voor de eerste keer naar het consultatiebureau. Hoewel de baby krachtiger wordt in zijn bewegingen en meer rondkijkt, blijft hij ook veel huilen. Als een baby 1 maand is, kan hij zich enkel nog uitdrukken door middel van huilen. Het is belangrijk dat de moeder de verschillende huilgeluiden leert herkennen.

Wat kun je verwachten als je baby 1 maand is?

Word jij (stiekem) een beetje gestoord van al het gehuil van je baby aan je hoofd? Niet alleen huilbaby’s huilen veel, bijna elke baby van 1 maand huilt veel. En het geluid van het huilen van je baby verdragen, is voor een moeder niet altijd gemakkelijk. Of vind jij het vooral heel zielig voor jouw kleine schat?

Je bent al moe door je gebrekkige nachten en de zorg voor je baby, het gehuil van je baby maakt je nog moeër. Het is niet alleen het geluid dat je moe maakt, ook de zoektocht naar wat er aan de hand is met jouw baby vreet energie. Soms denk je dat je hem na veel moeite eindelijk rustig hebt en dan begint hij op het moment dat je hem met zijn ogen dicht in zijn bed legt, weer opnieuw aan een hartstochtelijke huilbui.

Het is belangrijk dat je probeert te achterhalen wat jouw kleintje met een bepaald huilgeluid wil zeggen. Huilen is bij een baby van 4 weken zijn enige manier om met jou te communiceren. Het is voor hem en natuurlijk ook voor jou fijn als je hem begrijpt en al snel het juiste voor hem doet. Dus als hij huilt, omdat hij honger heeft, krijgt hij de fles en als hij huilt omdat hij moe is, wordt hij in slaap gewiegd, enzovoort.

Ontwikkeling als je baby 1 maand oud is: steeds meer rondkijken en bewegen

Naast huilen is jouw baby van 1 maand ook bezig met het verkennen van de wereld, die steeds groter voor hem wordt. Hij kan steeds beter kijken en beweegt al wat krachtiger met zijn armen en benen.

baby-maand-1-rondkijken

Motorische ontwikkeling

Als een baby 1 maand is, weegt hij gemiddeld 4500 gram en heeft hij een lengte van 54,7 centimeter. In zijn gewicht is hij gemiddeld een kilo gegroeid ten opzichte van zijn geboortegewicht en bijna 5 centimeter ten opzichte van de geboortelengte. Hij groeit dus hard. Niet alleen in zijn gewicht en lengte ontwikkelt je baby zich, ook in zijn kracht en bewegingen. Een baby van 1 maand schopt met zijn voeten, spartelt met zijn handen en grijpt misschien al dingen beet. Iets weer loslaten lukt hem nog niet.

Zintuigelijke ontwikkeling

Het zicht van een baby van 1 maand wordt steeds scherper, hoewel hij nog niet heel duidelijk ziet. Vooral contrasten kan je baby zien; details kan hij nog nauwelijks onderscheiden. Vooral gezichten vind jouw baby van 1 maand interessant. Hij zal vooral kijken naar de plekken op gezichten waar het meeste contrast zit, zoals de scheidingslijn tussen de huid en de haren.

Ook het gehoor van de baby is volop in ontwikkeling als je kleintje 1 maand oud is. Je merkt dat hij steeds meer zijn hoofd naar geluiden toedraait. Met zijn handen begint hij geleidelijk aan dingen te voelen.

Cognitieve ontwikkeling

Als een baby 1 maand oud is, reageert hij nog grotendeels reflexmatig op zijn omgeving. Zo gaat hij instinctief op jouw borst zuigen en beweegt hij ongecontroleerd met zijn armen en benen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Zodra jij in de buurt van jouw baby komt, dan merk je dat hij rustig wordt. Dat is een heel goed teken. Het wil zeggen dat je kleintje zich vertrouwd bij je voelt, dat hij een sociaal-emotionele binding met jou aan is gegaan.

baby rustig bij de moeder

Als een baby van 1 maand een band met zijn ouder(s) aangaat, dan is dat een goed teken voor de rest van zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. Hij heeft dan geleerd om zich veilig aan mensen te binden en voelt zich in zijn latere leven ook sneller vertrouwd bij andere mensen. Het is natuurlijk wel zaak dat je deze vertrouwdheid vasthoudt gedurende het hele leven van je kind, maar dat is voor jou vast geen probleem.

Taalontwikkeling

Sprake van taal is er nog niet als je baby 1 maand oud is. Je baby communiceert met name door te huilen. Misschien kirt jouw baby ook al als hij plezier heeft en geeuwt hij als hij moe is.

Moeder van een baby 1 maand oud: ook zo moe?

Nu je baby 1 maand oud is, wordt jouw vermoeidheid er nog niet minder op, helaas. Door alle gebrekkige nachten en al het harde werken wordt je alsmaar moeër en voel je je behoorlijk brak en misschien wel uitgeput. Dat je je aan het einde van je latijn voelt, hoort helaas bij het moederschap. Toch ga je je straks wel wat minder moe voelen als er een regelmatiger dag- en nachtritme is bij je baby  en hij gaat doorslapen.

Ook het huilen van je baby wordt waarschijnlijk minder als hij zich ook op andere manieren uit kan drukken. Meestal geldt dat het moederschap in de eerste drie maanden het zwaarst is, omdat de baby dan nog moet wennen aan de buitenwereld, nog zoekende is naar een vaster ritme en jij je baby nog moet leren kennen.

Het is belangrijk als je baby 1 maand is, dat je ook aan jezelf blijft denken. Neem soms even de tijd voor jezelf. Ga in plaats van schoonmaken eens iets leuks doen als je baby slaapt of laat je baby even bij jouw partner achter en ga shoppen of even langs bij je vriendinnen.

baby-maand-1-moeder-moe

Wat moet je doen als je baby 1 maand is?

Als je baby 1 maand is, ga je voor de allereerste keer met hem naar het consultatiebureau. Het is de bedoeling dat je je baby daar uitkleedt om de baby te laten baby te laten meten en wegen. Daarna roept een arts je en gaan jullie in gesprek over de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jouw baby.

De arts zal jouw baby ook nakijken op zijn gezondheid. In curves kun je zien of jouw baby goed is gegroeid in zijn lengte en gewicht en hoe jouw baby het doet ten opzichte van andere baby’s. Laat je niet teveel van slag brengen als je baby niet op het gemiddelde zit. De ene baby is de andere niet; elke baby ontwikkelt zich op zijn eigen manier.

Tip van de maand: Start met kolven

Geef je borstvoeding en word je er gek van dan je hierdoor altijd in de buurt van je baby moet zijn? Dan is het tijd voor jou om te starten met kolven als je baby 1 maand oud is. Zo kun je er eens wat langer op uit zonder je baby en kan jouw partner ook eens de fles geven, als jij weg bent of in de nacht, zodat jij een keertje door kunt slapen.

In het begin is kolven misschien even onwennig en pijnlijk, maar heb je het eenmaal onder de knie, dan geniet je vooral van de vrijheid die kolven je geeft. Ga je langer dan 3 uur ergens naartoe, dan neem je gewoon je borstkolf in plaats van je baby mee.