De kraamverpleegkundige heeft afscheid genomen. Als de baby 2 weken oud is, moeten ouders zich alleen redden met hun baby. Alles draait om de baby; hij eist alle aandacht en tijd van de ouders op.

Baby 2 weken: De overgang naar het moederschap is groot

Waarschijnlijk dacht je toen je kraamverzorgster je verliet: oh jee, ga ik het wel redden als mijn baby 2 weken oud is? Het valt niet mee om een huishouden met een baby erbij te runnen, maar het moet en dus lukt het je. Je voelt je waarschijnlijk nog onzeker over de zorg voor je baby. Doe je het allemaal wel goed? Hoe moet je alles plannen en organiseren? Niet alleen als je voor de eerste keer moeder bent geworden, komen er vele vragen in je hoofd op. Ook als je al moeder was van een of meerdere kinderen, is de overgang groot.

Een gezin met twee, drie of nog meer kinderen is toch echt weer anders dan een gezin met maar een kind minder. En je hebt er niet zomaar een kind bij, nee het is nog maar een pasgeboren baby, die heel wat tijd een aandacht vraagt. Hoe zorg je ervoor dat al je kinderen genoeg aandacht krijgen? Wat doe je als twee of meer kinderen tegelijkertijd iets van je willen? Wanneer ga je douchen als je continu bij je kind(eren) moet zijn? En wanneer doe je het huishouden en andere dingen?

Het leven van een moeder is niet gemakkelijk. Je moet erin groeien en telkens als er weer een kleintje bij komt, dan ligt er weer een compleet nieuwe puzzel, die opgelost moet worden. Het mooie is dat het altijd, hoe dan ook lukt. Je kunt niet anders. Je bent moeder en moet er zijn voor je kleintje(s). Je zult er, nu je (opnieuw) moeder bent geworden, verstelt van staan, hoeveel je aankunt.

baby-week-2-ogen

Ontwikkeling als je baby 2 weken oud is: je baby’s ogen staren je aan

Toen je baby 1 week oud was, moest hij nog erg wennen aan de overgang van de buik naar de echte wereld. Als je baby 2 weken oud is, is hij daar ook nog volop mee bezig, maar hij heeft toch ook al iets meer gerichte aandacht voor jou. Dat merk je vooral aan zijn blik, die nu erg intensief op jou is gericht. Daarnaast zijn er nog een paar dingen die al gebeuren als je baby 2 weken oud is.

  • Je baby kijkt naar je gezicht. Baby’s hebben een aangeboren voorkeur om naar gezichten te kijken. Tot 20 a 25 centimeter ziet je baby redelijk goed. Dit is precies de afstand die zit tussen zijn gezicht en die van jou als je hem voedt, verschoont of vasthoudt. Hij staart vooral naar je haargrens en/of naar je mond. Weet je waarom dit zo is? Dat komt doordat je baby als hij 2 weken oud is contrasten al duidelijk kan zien: het contrast met je huid is het grootst bij de haargrens en de mond. De hersenen van je baby zijn nog niet zo goed in de verwerking van visuele informatie. Je baby ziet daarom alles nog in een waas. Het kan zijn dat je baby soms scheel kijkt. Dat is niks om je zorgen over te maken. Dit komt doordat je baby nog niet zo goed zijn ogen kan focussen. Dat kan hij beter als zijn hersenen zich verder ontwikkelen.
  • Je baby imiteert jouw gezichtsuitdrukking. Dit doet hij nog onbewust.
  • Je baby krijgt echte tranen. Hoewel je baby al direct na de geboorte kon huilen, komen de tranen vaak pas later. Dat kan als je baby 2 weken oud is, maar ook pas later. Dit komt doordat zijn traanbuisjes zich pas later gaan openen.

Moeder van een baby 2 weken oud: de start van de zoektocht naar een ritme

Het liefst zou je willen dat als je baby 2 weken oud is, dat hij direct in een goed dag- en nachtritme zit, maar dat is helaas niet het geval. Je baby zal de eerste weken en zelfs vaak in de eerste maanden van zijn leven op onregelmatige tijden gaan slapen en om voeding vragen. Tegenwoordig wordt aangeraden om een pasgeboren baby te voeden naar behoefte, zodat je baby vanzelf in een borstvoeding- of flesvoeding schema valt.

Dat je nu elke keer moet achterhalen wanneer je baby honger heeft of toe is aan slaap, is best lastig. Het maakt je misschien onzeker en/of moe. Je loopt misschien urenlang met je huilende baby op de arm, omdat je baby wel moe is, maar niet in slaap valt. Of je legt je baby aan de borst voor het geven van borstvoeding, omdat je denkt dat hij honger heeft, maar vervolgens weigert hij te drinken. Het leven met een pasgeboren baby is een grote zoektocht naar wat je kleintje precies wil. Het kan goed zijn dat jouw baby zelf niet eens weet wat hij wil; dat maakt het voor jou nog lastiger.

baby-week-2-ritme

Wat moet je doen als je baby 2 weken is?

Probeer vooral van hem te genieten, al valt dat soms niet mee, doordat je het zo druk hebt en ook nog te maken hebt met eigen lichamelijke kwalen, zoals een beurs gevoel, aambeien, vloeien en urineverlies na de bevalling. Laat de boel even de boel en kijk naar je kleintje. Wat er verder gebeurd of moet gebeuren als je baby 2 weken oud is?

  • Je eventuele hechtingen worden verwijderd. Of is dit bij jou al gedaan?
  • Je organiseert een kraamfeest. Of ontvang jij je kraamvisite in kleine groepjes?
  • Er komt een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau bij je langs in de tweede week van je baby’s leven. Dit is ter kennismaking. Er wordt verteld over het consultatiebureau en je krijgt een groeiboekje. Deze neem je mee als je straks naar het consultatiebureau gaat. Je baby wordt op zijn gezondheid gecontroleerd en met jou wordt gepraat over je zwangerschap, je bevalling en over eventuele afwijkingen in jullie families. Deze informatie is belangrijk om te kunnen achterhalen of er risico’s zijn voor de ontwikkeling van je kind.

Tip van de week: Neem je baby vaak op de arm en kijk elkaar aan

Als je baby 2 weken oud is, dan doet hij op zijn wakkere momenten niks liever dan naar jou kijken. Jij doet waarschijnlijk ook niks liever dan naar je baby kijken. Geniet hier maar van nu het nog kan. In no time is je baby groter en wil hij de wereld gaan ontdekken. Zijn oogjes vliegen dan van het een naar het andere. Ga lekker vaak op de dag even zitten met je baby op de arm en kijk elkaar aan. Je ziet dat je baby jouw gezichtsuitdrukking imiteert en jij voelt waarschijnlijk vlinders in je buik, omdat je onwijs verliefd bent op je kleintje.

Kijk niet alleen naar je kleintje, maar praat ook met hem. Je baby luistert aandachtig naar jouw stem en wordt er rustig van. Een band met je baby opbouwen is zeer belangrijk als je baby pas geboren is. Zo gaat hij je vertrouwen en raakt hij veilig aan je gehecht, wat cruciaal is voor de rest van zijn leven. Natuurlijk is het belangrijk ook je partner hierin te betrekken.

moeder praat met baby