Als een baby 9 weken oud is dan probeert hij dingen gericht vast te pakken. Een moeder geniet van deze nieuwe fase, maar blijft ook moe. Als moeder is het belangrijk dat je soms even iets doet zonder jouw baby om weer tot nieuwe energie te komen. Ook is het belangrijk dat je oog houdt voor je partner. Je bent tenslotte naast moeder ook nog gewoon een vrouw en geliefde.

Baby 9 weken: Al 2 maanden samen

Er wordt waarschijnlijk weleens tegen je gezegd: ‘Geniet er maar van, voor je het weet is hij groot.’ In de eerste jaren ontwikkelt je kind zich in razend tempo. En jij groeit daar als moeder in mee. Steeds weer ontstaan er nieuwe fases en andere situaties, waar je telkens weer opnieuw mee om leert gaan. Als je nu terugblikt, nu je baby 9 weken oud is, dan zie je vast en zeker dat dit bij jou ook het geval was. Ben jij ook nog steeds zo moe? Dat hoort helaas bij het moederschap; wen er maar aan, of lees onze tips voor meer energie!

wat groeit je baby toch snel

Ontwikkeling als je baby 9 weken oud is: kan jouw baby al gericht iets vastpakken?

Nu je baby 9 weken oud is, besef je hoeveel je baby is gegroeid in de afgelopen maanden. Als je je baby vergelijkt met het moment vlak na de geboorte, dan is dat echt een wereld van verschil. Je merkt aan alles dat de hersenen van je baby zich volop ontwikkelen. Jouw baby van 9 weken oud, leert in razend tempo bij. Elke keer als er bezoek is , dan ben jij apetrots op jouw kleine schat, die alweer zoveel heeft bijgeleerd.

Motorische ontwikkeling

Als je baby 9 weken oud is, is hij enorm gegroeid in zijn lengte en gewicht. Hij is al 7 tot 8 centimeter groter dan toen hij net was geboren. Hij weegt al ongeveer 2 kilo meer dan bij zijn geboorte. Gemiddeld heeft een baby van 9 weken een lengte van 57 centimeter en een gewicht van 5,4 kilogram. Niet alleen de omvang van het lijfje groeit; ook de bewegingen groeien: je baby beweegt steeds meer en de bewegingen worden krachtiger.

Als je baby 9 weken oud is, kan hij waarschijnlijk al trappelen met zijn benen, zijn hoofd omhoog houden als hij op zijn buik ligt en grijpen met zijn handen. Het lukt je baby ook soms om gericht naar dingen te grijpen. Soms lukt het hem al om die dingen vast te pakken. Leg je baby geregeld even op zijn buik, zodat hij zijn nekspieren blijft trainen en zijn hoofd steeds soepeler en krachtiger overeind kan houden. Tips nodig om beweging te stimuleren, lees dan het artikel ‘ Beweging baby stimuleren’.

baby-week-9-motorische-ontwikkeling

Zintuigelijke ontwikkeling

Je baby van 9 weken kan steeds gerichter kijken. Hij heeft sinds kort zijn eigen handen ontdekt en kan zijn blik er niet van afhouden. Ook andere voorwerpen kan je baby steeds beter en scherper bekijken. Het gehoor en de andere zintuigen van je baby worden steeds scherper.

Cognitieve ontwikkeling

Toen je baby 1 maand was, reageerde je baby nog op de wereld met reflexen. Dat doet je baby van 2 maanden ook nog, maar hij gaat ook meer en meer gericht op de wereld reageren; daarbij worden zijn hersenen ingezet. Zo heeft je baby al geleerd om met een lach en bepaalde geluiden te reageren op herkenbare dingen. Ook heeft je baby al een voorkeur voor ingewikkelde vormen en patronen en kan hij steeds gerichter kijken en grijpen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Je baby heeft zich in de afgelopen maand sterk ontwikkeld op het sociaal emotionele vlak. Zeer waarschijnlijk kan jouw baby van 9 weken al glimlachen, imiteren en ‘kletsen’. Je hebt steeds meer binding en contact met je baby.

Taalontwikkeling

Natuurlijk kent jouw baby van 9 weken nog niet alle klanken, maar hij heeft er al wel een aantal geleerd in de afgelopen maand. Waarschijnlijk kan jouw baby al brabbelen, zoals ‘oh’, ‘uh’ en ‘ah’. Ook de medeklinkers ‘p’, ‘m’, ‘b’, ‘j’ en ‘k’ kunnen al worden uitgesproken als een baby 9 weken is. Het ene kind is de andere niet. Met name bij de taalontwikkeling van je baby verschilt het sterk per kind wanneer ze eraan beginnen en hoe snel ze zich erin verdiepen.

Moeder van een baby 9 weken oud: houdt ook oog voor je partner

Toen jullie baby nog niet was geboren, hadden jij en je partner zeeën van tijd om met en aan elkaar te besteden. Dat is nu wel anders. Altijd is de baby er en vaak eist hij alle aandacht op. Als je baby even slaapt, dan zijn jullie allebei moe en hebben jullie maar weinig oog voor elkaar. Ook als je moeder bent van meerdere kinderen, is de komst van een nieuw kind, een periode waarin er nog minder tijd en energie over is. Dat is ook niet erg. Het hoort nou eenmaal bij het ouderschap dat de aandacht zich voor even verlegt naar het kind of de kinderen.

Kinderen hebben heel veel van jullie tijd en energie nodig om een goede start te maken in het leven. Daar willen jij en je partner natuurlijk niet in tekort schieten. Toch is het belangrijk dat jullie ook tijdens al deze drukte oog houden voor elkaar. Dat doe je bijvoorbeeld zo.

  • Blijf elkaar aanraken: geef elkaar een kus, aai over de bol of knuffel terwijl je bezig bent met jullie kind(eren).
  • Laat op een non-verbale manier zien dat je om elkaar geeft, bijvoorbeeld door middel van een glimlach, knipoog of een complimentje.
  • Vraag de ander of je wat voor hem kunt doen: een kopje koffie maken, bad vol laten lopen of iets meebrengen uit de supermarkt bijvoorbeeld.
  • Ga op hetzelfde moment naar bed. Dat kan ook ’s middags zijn als je baby nog tot laat wakker is. Daar kun je lekker nog even met elkaar kletsen, tv kijken of knuffelen. Heb je alweer zin in seks? Maak je niet druk als je er nog even geen zin in hebt. De zin in seks na de bevalling komt vanzelf weer terug, wanneer dat verschilt per persoon.
  • Regel oppas voor je baby en ga er samen op uit. Dat kan zijn voor een etentje of voor een complete dag. In dat laatste geval moet je bij borstvoeding natuurlijk wel eerst moedermelk afkolven. Oma zal een gat in de lucht springen als ze de hele dag bij haar kleine schat mag zijn en voor jullie is het goed om even zonder jullie kleine aandachtvrager te zijn en te genieten van de rust, vrijheid en van elkaar.

baby-week-9-oog-voor-partner

Wat moet je doen als je baby 9 weken is?

Het kan zijn dat je als je baby 9 weken is naar het consultatiebureau moet voor de eerste vaccinaties van je baby; het kan ook zijn dat je dit bezoek al bracht toen je baby 8 weken oud was.

Tip van de week: Geef je baby doekjes, knuffels en rammelaars

Als je baby 9 weken oud is, dan is hij waarschijnlijk gericht naar voorwerpen kijken en probeert hij ze vast te pakken. Met vastpakken kun je je baby laten oefenen door hem veel zachte doekjes en knuffels te geven. Die kan hij gemakkelijker te pakken krijgen als je baby 9 weken oud is. Ook een rammelaar is aantrekkelijk om naar te graaien, omdat hier geluid uit komt als het hem lukt om hem te pakken. Leg hem in de box of op een speelkleed omringt door doekjes, knuffels en rammelaars en kijk wat er gebeurt.