Tijdens de kraamtijd is seks toch wel het laatste waar je aan denkt. Je bent op een roze wolk met jouw kleine wonder. Naast dat je mentaal hier helemaal niet mee bezig bent, is het daaronder ook veel te beurs om van bil te gaan. Hoe werkt seks na de zwangerschap? Het is toch spannend wanneer je voor het eerst seks hebt na de bevalling. Dingen voelen anders en jouw libido kan ook veranderd zijn. Hoe ziet een seksleven eruit na de bevalling en hoe ga je er mee om?

Wanneer weer seks na de bevalling?

Het is logisch dat je direct na de bevalling geen seks kunt, en zeker ook niet wilt, hebben. Jouw lichaam is nog aan het herstellen en de private sectie is nog erg pijnlijk. Artsen en verloskundige raden aan om minimaal zes weken na de bevalling te wachten met seks. Jouw lichaam moet nog herstellen en seks bevordert jouw herstel niet. Wanneer je ingeknipt bent of hechtingen hebt, kan het wat langer duren voordat je seks kunt hebben. Het is namelijk belangrijk dat het helemaal herstelt is. Ook is het belangrijk dat je gestopt bent met vloeien. Veel vrouwen hebben een lange tijd na de bevalling last van bloedverlies. Om infecties te voorkomen is het belangrijk dat je niet meer vloeit wanneer je seks hebt. Het belangrijkste is dat jij er zowel fysiek als lichamelijk klaar voor bent. Het is normaal dat je na de bevalling minder snel zin hebt in seks. Jouw leven is compleet anders en de gebroken nachten helpen ook niet mee. Jouw libido kan erg afnemen na de bevalling. Zorg dat je pas seks hebt wanneer jij er weer klaar voor bent. Het wordt door deskundige aangeraden om minimaal zes weken te wachten tot je weer seks hebt. Dit is geen graadmeter. Veel stellen wachten langer met seks hebben. Een onderzoek uit Groot-Brittanië wijst uit dat 41% seks heeft na zes weken. Tussen zes weken en zes maanden heeft 94% van de stellen al weer geslachtsgemeenschap.

Mogelijke obstakels bij seks na de bevalling

Het is best spannend wanneer je weer voor het eerst seks hebt na de zwangerschap. Er zijn mogelijke obstakels die in de weg kunnen staan. Wij lichten een aantal veelvoorkomende obstakels hieronder verder toe.

  • Angst voor pijn: Veel vrouwen zijn bang voor de pijn die komt kijken bij seks na de geboorte van je kind. Jouw vaginale zone heeft heel wat te verduren gehad en kan nog lang pijnlijk aanvoelen. Angst voor pijn bij de penetratie komt bij veel vrouwen voor. De enige manier om erachter te komen of en hoe erg het pijn doet, is door het te doen.
  • Oververmoeid: Een ander obstakel is de vermoeidheid. Een pasgeboren baby zorgt voor weinig nachtrust. Wanneer je dan eindelijk rust hebt, wil je vaak liever slapen dan seks hebben. Vermoeidheid is een groot obstakel voor zowel de man als de vrouw. Je moet er soms letterlijk tijd voor maken om jouw seksleven een beetje spannend te houden.
  • Geen libido: Er verandert veel in jouw lichaam tijdens en na de bevalling. Veel vrouwen hebben een verminderd libido na de bevalling. Ze zijn te druk met de baby om zich bezig te houden met seksuele gevoelens.
  • Niet ontspannen genoeg: Om goed van de seks te kunnen genieten, is het belangrijk om te ontspannen. Op deze manier is de penetratie minder pijnlijk en gaat het gemakkelijker. Met een baby komt ook veel stress kijken. Door teveel stress kan het moeilijk zijn om te ontspannen.

Zorg dat de obstakels je niet weerhouden van seks. Seks kan ook zorgen voor een vermindering van stressfactoren en je een extra energieboost geven.

De eerste keer seks na de zwangerschap

De eerste keer seks, is haast zoals de eerste seks. Het is allemaal erg spannend. Hoe voelt het en hoe werkt het precies? Het is alsof je het allemaal voor het eerst ontdekt. Het is belangrijk om dit samen met jouw partner te ervaren. Doe het daarom de eerste keer rustig aan. Maak de eerste keer bijzonder en doe wat goed voelt. Is het erg pijnlijk? Probeer dan andere standjes. Wanneer het erg pijnlijk blijft is het aan te raden om nog even te wachten met seks. Jouw lichaam is er dan misschien nog niet klaar voor. De eerste keer seks na de zwangerschap is spannend, zowel voor jou als voor jouw partner.

Maak het bespreekbaar

Maak het daarom bespreekbaar. Praat met jouw partner over jouw gevoelens en hoe je erover denkt. Wanneer je het bespreekbaar maakt, wordt het allemaal al een stuk minder eng. Ook kan dit zorgen voor meer begrip wanneer je er nog niet klaar voor bent. Het is goed om dit samen te beleven. Het kan soms ook helpen om erover te praten met anderen. Hoe gingen vriendinnen van jou ermee om? Hoe hebben zij de eerste keer seks ervaren? Zij hebben misschien tips en tricks hoe je fijn seks kunt hebben na de bevalling. Erover praten zorgt ervoor dat de spanning ervoor afneemt.

Anticonceptie

Seks na de zwangerschap? Gebruik anticonceptie! Je bent namelijk gewoon weer vruchtbaar na de bevalling. Ben je nog niet toe aan een toevoeging aan jullie gezin? Zorg dan dat je gelijk anticonceptie gebruikt. Het is een fabel dat je niet zwanger kunt worden wanneer je borstvoeding geeft. Wil je nog even wachten met de volgende zwangerschap? Zorg dat voor de juiste bescherming tijdens seks.

Pijn tijdens seks

Veel vrouwen ervaren meer pijn tijdens seks na de zwangerschap. Het kan zijn dat het lichaam nog aan het herstellen is en nog beurs is van de bevalling. Deze pijn zal uiteindelijk verdwijnen. Seks is toch anders wanneer je bevallen bent. Het voelt allemaal net iets anders aan en kan eerder pijn gaan doen. Ook een orgasme kan zorgen voor pijnklachten. Tijdens een orgasme ontspant de baarmoedermond. De baarmoedermond heeft veel spanning gekend tijdens de bevalling. Een orgasme kan daarom aanvoelen als een wee. Niet helemaal wat je ervan verwacht had natuurlijk. Dit zal ook uiteindelijk veranderen. Jouw lichaam heeft tijd nodig om zich helemaal te herstellen. Door een verminderd libido kun je minder nat worden. De penetratie gaat dan lastiger en kan pijnlijk aanvoelen. Met glijmiddel kun je het allemaal een stuk soepeler laten verlopen.

Seks na keizersnede

Wanneer je geen vaginale bevalling hebt gehad, maar jouw baby via een keizersnede ter wereld is gekomen, wordt het ook aangeraden om te wachten met seks. Ook hier geldt de zes weken regel. Jouw buikwond moet herstellen en vrijwel alle bewegingen doen zeer. Seks is daarom iets te veel lichamelijke inspanning voor de eerste weken. Om ervoor te zorgen dat de wond goed herstelt, moet je genoeg rust nemen. Wacht daarom ook met seks wanneer je een keizersnede hebt gehad.

Alternatieve handelingen

Blijft seks pijnlijk of moet je nog niet denken aan geslachtsgemeenschap? Er zijn natuurlijk ook alternatieven waarmee je jouw seksleven spannend kunt houden. Een goede beurt kan natuurlijk ook op andere manieren. Houd jouw seksleven spannend en speels en doe wat goed voelt voor jou en jouw partner. Seks na de zwangerschap? Hoe werkt dat? Niet alleen staat jouw leven op zijn kop met een baby, ook jouw seksleven verandert. De eerste keer seks na de geboorte van je kind is erg spannend. Alles voelt anders aan en het is alsof je voor de eerste keer seks hebt. Overkom de obstakels en maak jouw angsten bespreekbaar. Blijf samen genieten en heb seks wanneer je er helemaal klaar voor bent.