Wat is kraamzorg? Wat doet een kraamhulp? Wat kan ik verwachten? Hoe kan ik kraamzorg regelen? Wanneer moet ik kraamhulp aanvragen? Op hoeveel uren kraamzorg heb je recht? Hoe meld ik mij aan? Een aantal vragen die je wellicht hebt? We geven er antwoord op in dit artikel.

Wat is kraamzorg en wat doet een kraamverzorgende?

Een kraamverzorgster heeft een medische achtergrond en weet alles over pasgeboren baby’tjes. Ze verleent jou en je kindje (medische) zorg in de eerste dagen na de bevalling. Ze controleert jullie gezondheid en verricht licht huishoudelijke werkzaamheden. Ze draagt zoveel mogelijk kennis over met betrekking tot voeding, verzorging en het gedrag van je baby’tje. Je krijgt informatie over veiligheid in huis, ontzwangeren, veilig slapen of allergieën.

Zeker bij een eerste kindje zul je veel vragen hebben. Bij haar kun je met al je vragen terecht. Ontzwangeren gaat meestal met een hoop tranen gepaard, je hormonen vliegen namelijk alle kanten op. Ze biedt een luisterend oor.

Waarom maak je van kraamzorg gebruik?

Allereerst heb je gewoon recht op kraamzorg. Een bevalling heeft nogal wat lichamelijke en geestelijke impact. De eerste dagen na de bevalling heb je dan ook hoogstwaarschijnlijk ondersteuning en controle nodig. De kraamverzorgster helpt je met douchen en aankleden. Ze controleert eventuele hechtingen, je temperatuur en bloedverlies. Maar ze houdt ook je baby’tje goed in de gaten. Poept en plast je kindje goed? Hoeveel drinkt je kindje? Wat is zijn temperatuur? Ze houdt het gewicht in de gaten. Alle gegevens noteert ze in een dossier. Ze zal, mocht er iets aan de hand met jou of je kindje lijken te zijn, de verloskundige of de huisarts inschakelen.

Wanneer kun je het beste kraamzorg regelen?

Geadviseerd wordt om je tussen de twaalfde en de twintigste week van de zwangerschap aan te melden. Zo krijg je het benodigde aantal uren kraamzorg. Als je je later aanmeldt, bestaat de kans dat er minder uren beschikbaar zijn, bijvoorbeeld vanwege een vakantieperiode of bij geboortepieken.

Hoe vraag je kraamzorg aan?

Je mag zelf een kraambureau uitkiezen. Dat moet wel binnen je postcodegebied vallen. Neem in elk geval even contact met je zorgverzekering op. Mogelijk zijn er door je zorgverzekeraar en het kraambureau samen afspraken gemaakt. Zo weet je ook zeker dat de kraamzorg wordt vergoed. Informeer vooral ook bij familie, vriendinnen of collega’s over hun ervaringen met kraamzorg. Bezoek verschillende websites en kijk wat je aanspreekt of welke visie men heeft. Ook je verloskundige heeft waarschijnlijk goede tips voor je.

Als je een kraambureau hebt gevonden, kun je de kraamhulp telefonisch aanvragen. Soms moet de aanvraag via een website worden ingediend. Omdat de kraamhulp normaal gesproken ook de verloskundige bij de bevalling assisteert, is het belangrijk om ook aan te geven waar je wilt bevallen.

Vergeet niet, als je bent ingeschreven, om eventuele veranderingen in je zwangerschap direct aan het kraambureau door te geven. Als je om andere redenen geen gebruik meer van de zorg wilt maken, krijg je het inschrijfgeld niet of slechts gedeeltelijk terug.

Op hoeveel uren heb je recht?

Zodra je baby’tje is geboren, kun je van kraamzorg gebruik maken. Hier heb je recht op. Het wordt vanuit de basisverzekering vergoed. Let op, er is wel een wettelijke eigen bijdrage verschuldigd voor zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen. Soms biedt een aanvullende verzekering hier dekking voor. Hoeveel uren kraamzorg je krijgt, is situatieafhankelijk. Het wettelijk minimum is vierentwintig uur, het maximum is tachtig uur.

Er wordt standaard uitgegaan van negenenveertig uur zorg, verdeeld over 8 dagen. Samen met de kraamverzorgende maak je een verdeling van de uren. In de eerste dagen worden vaak meer dan 8 uur per dag ingepland, de laatste dagen juist minder uren. Zo kun je er alvast aan wennen dat je je kindje straks alleen moet kunnen verzorgen. Bij een ziekenhuisbevalling en een daaropvolgende ziekenhuisverblijf, krijg je minder uren zorg. In sommige gevallen (en in overleg met de verloskundige en het kraambureau) kun je ook méér uren kraamzorg krijgen. Bijvoorbeeld als:

  • er complicaties bij de bevalling waren
  • je kindje opstartproblemen heeft
  • je van een tweeling of meerling bent bevallen
  • je niet voldoende snel herstelt
  • je een alleenstaande moeder bent
  • de borstvoeding niet goed op gang komt

Wanneer je zeven maanden in verwachting bent, vindt er bij jou thuis een intakegesprek plaats met de kraaminstelling waar je bent aangemeld. Het kraambureau informeert naar de gezinsomstandigen, bijvoorbeeld of je partner aanwezig is. Moet er met bepaalde dieëten rekening gehouden worden.? Meestal wordt er ook gekeken hoe de babykamer eruit ziet, waar de slaapkamer zich bevind en of het huisnummer goed zichtbaar is.

In dit intakegesprek worden nog veel meer zaken besproken zoals:

  • Wat verwacht je van kraamzorg.
  • Waar wil je bevallen.
  • Wil je fles- of borstvoeding geven.
  • Wat zijn de taken van de kraamverzorgster.
  • De eisen die aan de hoogte van het kraambed en de commode worden gesteld.
  • Wat het kraampakket en de babyuitzet moet bevatten.
  • Wanneer je de kraamverzorgster moet bellen.

Ook wordt in dit gesprek het aantal(voorlopige) uren kraamzorg bepaald. Na de bevalling kan dit aantal uren nog worden bijgesteld. Uiteraard worden jullie eventuele vragen dan ook beantwoord. Schrijf ze van te voren op!

Wanneer komt de kraamverzorgster?

Zodra je thuisbevalling begint, komt de kraamverzorgster. Ze is aanwezig bij de geboorte van je kindje en assisteert de verloskundige. Zodra je baby´tje is geboren begeleidt ze jou. Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen, bel je het kraambureau zodra je weet wanneer jullie naar huis mogen. De kraamverzorgster komt dan zo snel mogelijk naar je toe.

Help, het klikt niet met de kraamverzorgster

Als je net bent bevallen, breekt een heftige periode aan. Je moet herstellen van de bevalling. Alles rondom je kindje is nieuw. Vaak ben je dan ook heel emotioneel. Dat komt door al die hormonen die door je lijf gieren. Daarom is het belangrijk dat je je bij de kraamverzorgster op je gemak voelt. Als je je onprettig voelt en het klikt niet, maak dat dan direct kenbaar. Er komt dan gewoon iemand anders. Het komt wel vaker voor, voel je daarover vooral niet onprettig of schuldig.

Na de kraamtijd

Zodra de kraamzorg is afgelopen, wordt het dossier dat de kraamverzorgster heeft aangelegd, aan het consultatiebureau overgedragen. Het consultatiebureau is vanaf dat moment het aanspreekpunt voor al je vragen die je het over de ontwikkeling of opvoeding van je kindje. De verloskundige draagt dan ook de gegevens over de medische zorg aan de huisarts over. Bij hem of haar kun je voortaan terecht over alles wat de gezondheid van je kindje betreft.