Een kraamverzorgster is er voor vrouwen die net zijn bevallen van hun baby. In het begin van de kraamtijd verzorgt ze 24 tot 80 uur moeder en baby. Ook heeft ze andere taken, zoals het ontvangen van kraamvisite, het ondersteunen van het gezin en uitvoeren van huishoudelijke taken.

Wanneer komt een kraamverzorgster en wat doet ze?

Een kraamverzorgster komt bij je thuis als je baby er net is. Ze heeft vele taken, met als belangrijkste de zorg voor jou en je baby, maar wat doet ze nog meer?

De aanvraag van kraamzorg

Een kraamverzorgster komt niet zomaar bij je langs. Je moet eerst via een kraambureau regelen dat er straks, als de baby er is, een kraamverzorgster bij je op de stoep staat. Kraamzorg regelen doe je al tijdens de zwangerschap. Het beste kun je het doen na de 12e week. Je hebt dan de termijnecho achter de rug en bent dan al iets zekerder dat je kleintje het gaat redden. Via een aanvullende verzekering kun je kraamzorg vergoed krijgen. Ook kun je via sommige aanvullende verzekeringen een kraampakket aanvragen. Dit pakket kun je tegelijkertijd aanvragen met je kraamzorg. In een kraampakket zit van alles dat nodig is bij een thuisbevalling en tijdens de kraamtijd, zoals een kraammatras, matrasbeschermer, kraamverband, een koortsthermometer en luiertape. Kun je niet via je aanvullende verzekering een kraampakket aanvragen? Geen probleem, dan koop je het gewoon bij een babywinkel of andere aanbieder. Zoek maar eens op google; er zijn vele kraampakket aanbieders.

Welke kraamzorg kies je?

Je kiest kraamzorg die bij jou in de buurt zit. Kijk welke kraamcentra er allemaal bij jou in de omgeving zijn en kies degene die jou het meeste aanspreekt. Bekijk de websites en lees eventuele reviews over de kraambureaus. Vind je het lastig om goede kraamzorg te kiezen, vraag dan je verloskundige of moeders uit je omgeving om raad. Blijf je het lastig vinden, bedenk je dan dat je nooit met zekerheid weet welk kraambureau je het beste vindt. Je kraamzorg heeft op de eerste plaats te maken met wie je kraamverzorgster is en dat weet je pas als zij bij jou binnen is. Welke kraamzorg je ook kiest, je hebt altijd recht op 24 tot 80 uur kraamzorg, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Deze wordt met je besproken in de intake.

Wat doet een kraamverzorgster?

Een kraamverzorgster is er niet alleen op het moment dat de baby er net is; ze komt soms ook al bij de bevalling. Wat doet een verzorgster?

  • Ze assisteert de verloskundige als er sprake is van een thuisbevalling.
  • Ze controleert jouw gezondheid en die van jouw baby.
  • Ze verzorgt jou en je baby.
  • Ze geeft voorlichting, tips en adviezen.
  • Ze helpt jouw eventuele partner en andere kinderen.
  • Ze ontvangt kraamvisite.
  • Ze voert huishoudelijke taken uit.

 

Assistentie bij een thuisbevalling

Als je thuis bevalt, dan wordt je kraamverzorgster al gebeld als je aan het bevallen bent. Je kraamverzorgster wordt dan gebeld door je verloskundige of door je huisarts. Ze komt dan zo snel mogelijk langs om te assisteren bij jouw bevalling. Daarna blijft ze bij je thuis om jou, je baby en je eventuele gezin te helpen bij de aanvang van de kraamtijd.

Controle van jouw gezondheid en die van jouw baby

Een kraamverzorgster weet alles over het meten van de gezondheid van een pasgeboren baby en haar moeder. Ze controleert dagelijks of de temperatuur van beiden goed is. Ze checkt of jouw eventuele hechtingen of keizersnedewond goed hersteld. Ook vraagt ze je elke dag hoe het met je gaat en kun je hier, als je wilt, met haar over in gesprek gaan. Je kraamverzorgster meet en weegt samen met jou dagelijks jouw baby. Zo weten jullie of je kind goed genoeg groeit. Ze weet veel over pasgeboren baby’s en kan zien of je baby het goed doet of als er iets aan de hand is.

De verzorging van jou en je baby

De kraamverzorgster controleert niet alleen jullie gezondheid, ze zorgt ook voor jou en je baby. Dat doet ze door samen met jou luiers te verschonen, je baby te baden, wassen en voeden. Ook jou verzorgt de kraamverzorgster waar nodig. Na een keizersnede ben je slecht ter been en moet je misschien door je kraamverzorgster worden gewassen. Je kraamverzorgster maakt je maaltijden klaar en zorgt ervoor dat je deze op de juiste momenten krijgt. Ze zorgt ervoor dat je voldoende gevarieerd en gezond eet en dat je, ondanks de komst van de baby, ook goed voor jezelf blijft zorgen. Zo geeft ze aan, wanneer je het even rustiger aan moet doen of wanneer je rust moet nemen. Voel je je niet lekker en heb je last van kraamtranen, ook dan is je kraamverzorgster er voor je.

Voorlichting, tips en adviezen

Een kraamverzorger geeft de kersverse ouders voorlichting, tips en adviezen. Zeker als je voor de eerste keer ouders wordt, zal dit welkom zijn. Je leert van je kraamverzorgster alles over luiers verschonen, het baden van je baby, kruiken opwarmen, je baby in bed stoppen en over voeding. Zeker als je voor de eerste keer borstvoeding geeft, kun je wel wat voorlichting, tips en adviezen gebruiken. Hoe leg je een baby aan, wat zijn goede borstvoeding houdingen, hoeveel moet je baby drinken en hoe zorg je ervoor dat je geen pijnlijke tepels krijgt. Ook over slaaptijden, eettijden en andere patronen valt veel te leren van de kraamverzorgster. Heb je al een of meerder kinderen naast je baby? Dan zijn tips en adviezen over hoe om te gaan met het drukkere gezinsleven erg handig om te krijgen. Hoe ga je om met een jaloerse broer of zus? Hoe verdeel je de aandacht over al je kinderen? Hoe zorg je in alle drukte toch ook genoeg voor jezelf? Stel je kraamverzorgster zoveel mogelijk vragen in de korte tijd dat ze er is, zo ben jij straks zo goed mogelijk voorbereid op jouw komende drukke leventje.

Het helpen van je partner en de andere kinderen

Niet alleen jij krijgt een drukker leven door de komst van je baby, ook je partner kan het er druk mee hebben tijdens zijn vader- of partnerschapsverlof. Jij kunt nog minder dan je partner van je gewend is en hierdoor komt er veel op zijn schouders neer. Zo moet hij geboorteaangifte doen, koken, het huishouden op zich nemen, de baby verzorgen, kraamvisite ontvangen en andere dingen regelen. Ondertussen is ook hij in een rollercoaster beland van emoties door de komst van de kleine. Je kraamverzorgster besteedt ook aandacht aan de man (of andere vrouw) des huizes. Ze zal hem helpen bij regeldingen en uiteraard bij het huishouden. Ook gaat ze gesprekken met hem over hoe hij zich voelt. Het kan zijn dat hij de aandacht van zijn vrouw mist of dat hij moeite heeft met zijn vaderrol. Een kraamverzorgster kan een vader helpen bij de zorg voor de eventuele andere kinderen. Zo kan ze hem bijvoorbeeld ontlasten door het andere kind of de andere kinderen uit school te halen, ze even mee te nemen voor een uitstapje of een andere activiteit met ze te doen. Ook kan ze hen uit bed halen of eten geven. Toch is het belangrijk dat de ouders voldoende betrokken blijven bij de andere kinderen, zodat ze niet het gevoel krijgen dat ze er niet meer toedoen, door de komst van de kleine. Daarom is het belangrijk dat zij vader adviezen geeft over hoe hij zijn aandacht over zijn kinderen en zijn vrouw het beste kan verdelen.

Het ontvangen van kraamvisite

Je bepaalt zelf wie de kraamvisite ontvangt. Als jij of je man dit wil doen, dan is dat prima. Vind je het fijn dat je kraamverzorgster de kraamvisite ontvangt en de koffie, thee en beschuit met muisjes verzorgt, dan kan dat ook. Geef duidelijk aan wat jullie wensen, dan kan hierover geen verwarring ontstaan.

Het uitvoeren van huishoudelijke taken

Een kraamverzorgster is niet verplicht om alle huishoudelijke taken op zich te nemen. Een aantal dingen moet ze wel doen, zoals je beddengoed verschonen, de was verzorgen en het sanitair dagelijks schoonmaken. De meeste kraamverzorgster doen veel meer dan dit. Ze pakken regelmatig de stofzuiger, verzorgen de vaatwasser en koken bijvoorbeeld voor je. Dit doen ze echter alleen als ze de andere taken hebben vervuld en tijd (en zin) over hebben. Ga er dus van te voren niet vanuit.

Je wilt het liever zelf doen en vindt een kraamverzorgster overbodig

Vind je het lastig om je over te laten aan een ander, vind je je kraamverzorgster een bemoeial en wil je liever voor jezelf blijven zorgen? Probeer dit gevoel van irritatie los te laten. Bedenk je dat jouw kraamverzorgster de juiste opleiding en ervaring heeft om jou en je baby in de kraamtijd te helpen. Je denkt misschien dat je alles zelf wel kunt en weet, maar het kan goed zijn dat jij je daarin vergist. Zwangerschap en bevalling zijn belastend voor elke vrouw; iedere vrouw moet hiervan bijkomen. Jij bent misschien al expert in het moederschap, maar jouw kraamverzorgster is gespecialiseerd in hele jonge baby’s en de zorg voor moeders die net zijn bevallen. Vertrouw op haar kennis en kunde. Ben je het echt niet met haar eens en wil je bepaalde dingen echt anders. Praat hier dan op een rustige toon over met haar. Heel waarschijnlijk heeft ze er begrip voor en vindt ze het alleen maar goed dat jij zelf wilt bepalen over jou en je baby.