Heel verbaasd was ik niet dat ik het las, maar opvallend is het natuurlijk wel: heel veel vrouwen stoppen met borstvoeding na zwangerschapsverlof. Zodra ze weer aan het werk gaan stoppen ze ermee. Dat is niet volledig hun eigen keuze, blijkt. Bijna 1 op de 5 vrouwen geeft aan dat ze stoppen met borstvoeding na zwangerschapsverlof omdat er op hun werk geen gelegenheid is om ofwel te kolven of om borstvoeding te geven. Dat blijkt uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2021 dat uitgevoerd in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl, webshop met borstvoedingsproducten.

Opvallend en ook onnodig, want wettelijk heb je het recht om dit te doen tijdens werktijd. Je werkgever moet een geschikte kolfruimte voor je beschikbaar stellen. En als er op je werk geen geschikte ruimte is, dan moet je werkgever je de mogelijkheid geven om thuis borstvoeding te geven of te kolven.

Kolven in het toilet

borstvoeding-na-zwangerschapsverlof-kolven

Mijn terugkeer naar het werk ging niet soepel. Er was in het gebouw waar ik destijds werkte geen kolfkamer, en er werd ook geen moeite gedaan om een ruimte beschikbaar te stellen. Ik kon het invalidentoilet wel gebruiken. Het maakte mij niet uit of die ruimte wel of niet in gebruik was, ik ga mijn eigen eten ook niet op het toilet klaarmaken dus kolven ging ik daar ook echt niet doen. Provisorisch hebben we – mijn partner annex collega en ik – toen op kantoor een hoekje afgeschermd als ik ging kolven. Heel relaxed zat ik daar ook niet echt, dus het duurde niet heel lang voordat ik volledig vanuit huis ging werken.

Voorlichting over stoppen met borstvoeding na zwangerschapsverlof

borstvoeding-na-zwangerschapsverlof

Had ik er werk van kunnen maken? Misschien. Had ik daar zin in? Nee. En met mij zijn er meer vrouwen die het lastig vinden om kolven op het werk bespreekbaar te maken met hun werkgever. Terwijl een werkgever verplicht is om een kolfruimte beschikbaar te hebben of te stellen.

Veel mensen weten dit niet en daarom is voorlichting hierover voor (aanstaande) moeders en voor werkgevers zo belangrijk. We kunnen er dan hopelijk samen voor zorgen dat minder vrouwen stoppen met borstvoeding na zwangerschapsverlof. Wil je weten wat jouw rechten zijn op de werkvloer als het gaat om borstvoeding? En wat de plichten zijn van je werkgever? Lees dan ons blog over borstvoeding op je werk.

Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2021

Borstvoeding moet worden beschouwd als een volksgezondheidskwestie die op alle niveaus investeringen en ondersteuning vereist. Wereld Borstvoeding Week is een wereldwijde campagne om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. Jaarlijks wordt de Wereld Borstvoeding Week (WBW) georganiseerd van 1 t/m 7 augustus door WABA, de World Alliance for Breastfeeding Action.

In het kader van de Wereld Borstvoeding Week, wordt in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl jaarlijks het Nationaal Borstvoeding Onderzoek gehouden. Tussen 20 en 25 juli werd ook in 2021 weer onderzoek gedaan naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de invloed van corona op borstvoeding. Het is met ruim 4.200 deelnemende vrouwen het grootste onderzoek naar borstvoeding in Nederland.