Op een gegeven moment gaat je kind richting puberteit en zullen behalve gedragskenmerken ook lichamelijke kenmerken te merken zijn, zoals zweten. Zweetgeur bij kinderen is heel normaal, maar kan wel vervelend ruiken. Je wilt als ouder je kind daarbij helpen natuurlijk en gelukkig zijn er genoeg oplossingen die kunnen helpen. Wellicht kunnen deze tips tegen zweetgeur bij kinderen op weg helpen:

1. Elke dag wassen

Aan te raden is om je kind te stimuleren om zich in de ochtend te wassen, te douchen of in bad te gaan. Hygiëne op dit gebied is de basis om te voorkomen dat er een zweetgeur ontstaat. In het begin zal je kind begeleiding nodig hebben om dit elke dag op een vast moment te herhalen zodat er structuur in de wasmomenten komt. Door steeds te helpen (herinneren) om het wassen te herhalen slijt de routine er vanzelf in en wordt het wassen/douchen een ingebakken gewoonte.

2. Laat je zoon/dochter deodorant gebruiken

Naast wassen is het aan te raden om je kind deodorant te laten gebruiken. Deodorant moet aangebracht worden na het wassen, dan is het het meest effectief. Belangrijk is wel dat je een deodorant kiest die veilig is voor kinderhuidjes. Kies een deodorant zonder alcohol en parfum die zweetproductie vermindert en bactiegroei tegen gaat. Het beste is een deo die lang, minstens 12 uur, voor verfrissing zorgt. Vraag een goede drogisterij om advies bij je keuze, als je er zelf niet uitkomt.

3. Regelmatig schone kleding

Regelmatig schone en goed gewassen kleding aandoen helpt ook tegen nare zweetgeur bij kinderen. Een dag flink zweten zorgt ervoor dat de kleren muffig gaan ruiken. Laat je kind elke dag een schoon shirt of trui aantrekken als het overmatig zweet. Frisgewassen kleding voorkomt dat er nare zweetgeurtjes ontstaan en kan ook voorkomen dat die geur in kleding blijft ‘hangen’. Als je kleding met zweetgeur te lang laat dragen of liggen, kan het zijn dat de geur niet meer uit de kleding gaat. Zorg dus dat je kleding regelmatig wast en niet te lang in de wasmand laat liggen.

4. Vermijd synthetische kledingstukken

Bepaalde kledingstoffen houden zweet meer vast dan andere stoffen. Belangrijk bij het bestrijden van zweetlucht in kinderkleding is om synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) te vermijden. Natuurlijke stoffen als katoen, bamboe en linnen ventileren beter, waardoor het blijven hangen van zweetluchtjes minder wordt.

5. Pas jullie voedingspatroon aan

Eten jullie thuis regelmatig pittig en gekruid eten, dan kan dit de zweetproductie bevorderen. Met name kruiden als curry, komijn en knoflook, maar ook ui en bepaalde koolsoorten kunnen zorgen voor meer zweetgeur bij kinderen. Ook overmatig vlees eten kan zorgen voor zweetgeur. Als dit mogelijk is voor jullie, is een aanpassing in jullie voedingspatroon aan te raden. Hetzelfde geldt (wellicht is dit een issue bij pubers en wat oudere kinderen) voor de consumptie van alcohol en cafeïne (cola!). Probeer dit soort voedingsmiddelen te vermijden bij kinderen.

6. Maak gebruik van talkpoeder

Een goed huis-, tuin- en keukenmiddel tegen van het zweet klotsende oksels is het gebruik van talkpoeder. Talkpoeder absorbeert vocht en houdt de huid een stuk droger en frisser. Verder kan dit poeder prima in combinatie met deodorant gebruikt worden. Je kind moet eerst de talkpoeder gebruiken. De deodorant kan gewoon op het talkpoeder gebruikt worden.

7. Okselpads tegen zweetgeur bij kinderen

Heeft je zoon of dochter veel last van zweetlucht en daarnaast ook vaak echt natte oksels, dan is een bijkomend probleem natte zweetplekken in de kleding. Gelukkig bestaat hiervoor een oplossing, namelijk zogenoemde okselpads. Dit zijn speciale pads die aan de binnenzijde van t-shirts, bloesjes en dergelijke gebruikt kan worden om het zweetvocht op te vangen. De pads absorberen het vocht, zodat er geen zweetplekken in de kleding te zien zijn. Fijn is verder dat de pads eenmaal per dag (of vaker) vervangen kunnen worden en er zo sprake is van minder zweetlucht.

9. Aluminium hydroxide via de huisarts

Als je alles hebt geprobeerd en er is weinig vooruitgang, dan kun met je zoon of dochter bij de huisarts langsgaan. Huisartsen en dermatologen kunnen het middel aluminium hydroxide voorschrijven, dat onder de oksels wordt aangebracht wordt. Aluminium hydroxide kan echter pijnlijk zijn en huidirritaties veroorzaken. Dus enige voorzichtigheid is wel geboden.

10. Voorkom stress bij kinderen

Veel mensen realiseren zich niet dat stress een van de grote boosdoeners kan zijn bij overmatige zweetproductie. Dit geldt ook bij zweetgeur bij kinderen. Probeer er daarom achter te komen of er sprake is van stress bij je kind. Nog mooier is natuurlijk als de oorzaak of bron van de stress kan worden weggenomen. Daarmee zal waarschijnlijk ook de zweetproductie onder de oksels minder worden.