Heeft jouw kindje nog moeite om zijn of haar speelgoed, hapjes of aandacht te delen? Dan kun je als ouders met de handen in het haar zitten. Het kan behoorlijk lastig zijn om jouw kindje te leren delen. Gelukkig ben je niet deze ouder die hier last van heeft. Het is een lastige fase waar je goed mee om moet gaan. Wil je weten hoe je jouw kindje kunt leren delen? Lees dan gauw verder. Wij hebben de 5 beste tips op een rijtje gezet.

1. Goed voorbeeld doet goed volgen

Een kind kopieert het gedrag van de mensen om zich heen. Als ouder heb je daardoor de grootste invloed. Door zelf het goede voorbeeld te geven en bijvoorbeeld een boterham te delen of te delen tijdens het spelen kan het kwartje vanzelf vallen. Door zelf het goede voorbeeld te geven, kan jouw kindje het gedrag kopiëren.

2. Spelenderwijs

Een kind leert het meeste door te spelen. Zowel sociale als emotionele ontwikkelingen vinden plaats tijdens het speeluurtje. Laat jouw kind daarom veel spelen en het liefst samen met anderen. Door samen te spelen, moet er worden gedeeld en kunnen ze vaak dit gedrag zelf aanpassen. Schroom ook niet om zelf in de speelhoek te zitten met jouw kind en mee te spelen. Je kunt als ouder dan vooral de nadruk leggen op het delen.

3. Goed gedrag belonen

Goed gedrag, dat mag worden beloond. Deelt jouw kindje voor het eerst iets uit zichzelf? Dan mag dit zeker worden beloond. Je kunt natuurlijk ook altijd een bijzonder cadeau klaar hebben staan in huis waar alleen mee mag worden gespeeld, als er gedeeld kan worden. Dit een een perfecte manier om jouw kleine spruit toch te laten delen.

4. Time-out

Ook heb je als ouder de verantwoordelijkheid om slecht gedrag af te keuren en hier consequenties voor te hebben. Deelt jouw kindje niet en is de gezellige sfeer hierdoor weg uit huis? Dan kun je hier ook altijd een consequentie zoals een time-out voor instellen. Er mag alleen samen worden gespeeld, als er gedeeld kan worden, zo niet? Dan even vijf minuten op de trap. Zo leert jouw kindje dat het veel leuker is om gewoon samen te blijven spelen en dat delen hier onderdeel van uitmaakt.

5. Het is een fase

Hoe lastig het ook is als ouder wanneer jouw kindje niet wilt delen, bedenk dat dit slechts een fase is. Het kan even duren voordat jouw kindje doorheeft dat delen er nu eenmaal bijhoort. Verwacht daarom ook niet dat het gedrag in een keer weg is, maar blijf consequent om te zorgen dat jouw kindje snel leert dat dit gedrag niet door de beugel kan.

Samen leren delen is een van de eerste lessen die je jouw kindje bij mag brengen. Probeer uit te leggen waarom delen belangrijk is en waarom het leuk is om te delen. Dankzij bovenstaande tips kun je jouw kindje binnen no-time leren delen. En berust jezelf met de gedachte dat het slechts een fase is waar jouw kindje doorheen gaat.