Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Voor je het weet is het zover, jouw kind is oud genoeg voor een e-mailadres. Wie weet heeft jouw zoon het wel nodig om te kunnen aanmelden voor een online game of wilt jouw dochter via mail contact houden met vakantie vriendinnetjes. Het is een behoorlijke stap in de richting van meer vrijheid en onafhankelijkheid. Het is belangrijk om als ouder jouw kind te ondersteunen en te informeren over hoe e-mail nu precies werkt. In dit artikel lees je daarom alles over hoe je als ouder jouw kind leert omgaan met e-mail.

Een veilige aanbieder

Wellicht de belangrijkste reden om als ouder te helpen bij het starten van een e-mailaccount, is omdat je weet wat veilige aanbieders zijn. Je kunt jouw kind helpen met het opstarten van een eigen online mailbox via Gmail, Outlook of een andere populaire en veilige aanbieder. Zo voorkom je dat jouw zoon of dochter zelf een e-mailadres aanmaakt bij een verkeerde en slecht beveiligde aanbieder.

Je kunt het aanmaken van een e-mailadres als een speciaal momentje met jouw zoon of dochter maken. Tijdens het opzetten van het e-mailadres, kun je alvast de ins en outs vertellen van hoe je met mail om kunt gaan en wat je er allemaal mee kunt doen.

Kies een goede naam

De eerste stap in de richting van een goed e-mailadres voor jouw kind, is het bedenken van een goede naam. Weet je nog hoe je vroeger een mailadres had genaamd Coolboy77 of Ninaluvv? Voorkom dat jouw kinderen diezelfde fout maken en start direct met een goede naam voor het mailadres. Zo kan jouw kind voor altijd gebruik maken van dit mailadres. Het beste is natuurlijk wanneer de voor- en achternaam van jouw kind nog te gebruiken is als e-mailadres. Is dit niet mogelijk? Werk dan met hoge of lage streepjes of cijfers. Een goede optie is om de voornaam, achternaam en het geboortejaar te gebruiken als e-mailadres.

Een goed wachtwoord bedenken

Voor een e-mailaccount heb je een eigen wachtwoord nodig. Deze moet veelal bestaan uit zowel letters, cijfers als overige tekens. Laat jouw kind een eigen wachtwoord bedenken voor dit mailaccount. Het is aan te raden om een extra e-mailaccount als tweede beveiliging te kiezen. Mocht jouw zoon of dochter het wachtwoord zijn vergeten? Dan wordt dit wachtwoord verstuurd naar het tweede e-mailadres. Stel in dat dit jouw eigen e-mailadres is en zo hoef je nooit bang te zijn dat het wachtwoord wordt vergeten.

Contacten

Wanneer jouw kind een e-mailadres heeft, heeft het nog geen adressen om iets naar te versturen. Zorg er alvast voor dat je het contactenboek vult met de e-mailadressen van papa, mama, opa, oma, tantes en ooms. Zo heeft jouw kind direct al contacten om een mailtje naar te sturen. Op school kan jouw kind e-mailadressen uitwisselen met vriendjes en vriendinnetjes en zo de contactenlijst flink aanvullen, zo blijft jouw kind bij de groep horen en hoef je je geen zorgen te maken of jouw kind wel of niet in de groep valt.

kind-heeft-last-van-grooming

Wat is spam?

De meest gebruikte e-mailproviders zullen in de meeste gevallen spam direct in de map met ongewenste mail plaatsen. Toch kan het gebeuren dat er een spambericht in de inbox van jouw kind komt. Het is daarom belangrijk om dit vooraf al te bespreken met jouw kind. Vertel dat wanneer je mails ontvangt die vreemd zijn of iets vertellen wat te mooi is om waar te zijn, dat dit het dan meestal ook is. Je kunt jouw mailbox erbij pakken en een aantal voorbeelden van spammail laten zien. Laat weten dat wanneer jouw kind niet zeker is of de mail spam is of niet, hij of zij het beter eerst aan jou kan laten zien. Zo voorkom je dat jouw kind reageert of spam en hiermee in de problemen komt.

Restrictie voor accounts

Wist je dat je sommige accounts of mails met specifieke woorden vooraf al een restrictie kunt opleggen? De meeste mailboxen hebben de mogelijkheid om accounts te blokkeren. Daarnaast kun je de mailbox zo instellen dat wanneer er bijvoorbeeld een mailtje binnenkomt met bepaalde woorden, dat deze direct worden verwijderd of naar de ongewenste mail worden gestuurd. Het is aan te raden om hier even de tijd voor te nemen als ouder, om zo de inbox van jouw kind veiliger op te stellen.

Ouderlijk toezicht

Wil je weten wat jouw kind allemaal doet online en waar de mail voor wordt gebruikt? Dan kun je kiezen om ouderlijk toezicht te houden op de mailbox. Dit kan eenvoudig doordat je zelf het wachtwoord weet en zo de mailbox ook op jouw account kunt openen, of door berichten automatisch door te sturen naar jouw e-mailaccount. Het is zeker aan te raden om in het begin ouderlijk toezicht te gebruiken. Zo kun je niet alleen zien van jouw kind allemaal online uitspookt, maar ook kun je tijdig ingrijpen wanneer je ziet dat er iets mis gaat. Natuurlijk is het belangrijk om uiteindelijk jouw kind wel de vrijheid en onafhankelijkheid te gunnen en het ouderlijk toezicht op te heffen.

Is de tijd aangebroken dat jouw kind een eigen e-mailaccount krijgt? Het is een bijzonder moment voor zowel de ouder, als het kind. Om ervoor te zorgen dat jouw kind veilig het web opgaat, is het belangrijk om te begeleiden bij het aanmaken van een mailadres en alvast meer uit te leggen over de mogelijkheden en eventuele valkuilen van de mail. Kies een goede naam voor het e-mailadres en laat jouw kind met een eigen e-mailaccount het web opgaan.