De kinderen worden nu wat ouder en dat betekent dat jij Sinterklaas ook op een andere manier wil gaan vieren. Eerst kwam Sinterklaas op bezoek en waren er wat mooie cadeaus. Nu vier jij het graag wat actiever met de kinderen, omdat zij dat nu aankunnen. Het is natuurlijk wel de vraag hoe je dat doet. Schrijf je gedichten of maak je surprises? Hier geven wij jou 7 leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen.

De mogelijkheden op een rij

Wellicht vraag jij je af wat de mogelijkheden dan wel niet kunnen zijn. Sinterklaas is natuurlijk een eeuwenoude traditie en daarom zijn er ook zeer veel verschillende manieren bedacht en gebruikt om het te vieren. Wij gaan een aantal van deze ideeën in dit artikel bespreken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden, lees dan lekker verder.

Idee 1: vier vijf december met gedichten voor de kinderen en elkaar

Nummer 1 van de zeven leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen, is het schrijven gedichten voor de kinderen en voor elkaar. Als jou kinderen nog in de Sint geloven dan ben je degene met jouw partner die alle gedichten schrijft. Schrijf bijvoorbeeld 1 gedicht per kind en geef hem of haar daar een cadeau bij. Het is natuurlijk ook leuk om als partners een gedicht voor elkaar te schrijven.

Waar moeten de gedichten over gaan?

De gedichten moeten natuurlijk een beetje over het kind zelf gaan. Je kan bijvoorbeeld één gedicht schrijven over alle super prestaties van het kind van het jaar en in één gedicht benoemen wat het kind het volgende jaar beter kan doen. Vaak pikt een kind de feedback beter van de Sint dan van ‘de ouder’ zelf.

Help!? Ik kan niet dichten

Het maakt echt niet uit als je niet kan dichten. Op internet staan er genoeg hulpmiddelen waarmee jij tot een mooi gedicht kan komen. Uiteindelijk gaat het vooral om de boodschap die je het kind meegeeft. Met het schrijven van gedichten geef je het feest een diepere laag dat het kind altijd zal bijblijven. Dat is zeker de moeite waard.

gedicht-sinterklaas

Idee 2: vier vijf december met gedichten en/of surprises

Wanneer je het dichten echt niet ziet zitten kan jij jouw creativiteit ook gebruiken met het maken van surprises. Je knutselt voor jouw kinderen een prachtig kunstwerk waarin bijvoorbeeld het cadeau zit verstopt. Hier kan je natuurlijk een gedicht bij schrijven maar dat hoeft niet. Ook hier geldt dat jij met jouw partner de surprises maakt als jouw kinderen nog geloven.

Wat moet ik maken?

Probeer iets te maken waar het kind erg vrolijk van wordt. Bijvoorbeeld een personage uit het kinds favoriete tv-serie. Ook kan je een zwembad maken als het kind net afgezwommen is of een voetbalveld wanneer hij of zij net is gaan voetballen. Het kind zal versteld staan hoeveel Sint over hem of haar weet.

Ook knutselen is niet mijn sterke kant

Op internet zijn er vele tips en trucs te vinden om jou te helpen met het maken van een surprise. Met een aantal slimmigheden maak jij zo een prachtige surprise. Let wel op dat jouw kinderen jou niet betrappen wanneer jij aan het knutselen bent. Ook hier is het natuurlijk leuk om een surprise met een knipoog voor elkaar als partners te maken.

suprise-sinterklaas

Idee 3: Zet de kinderen zelf aan het werk

Wanneer de kinderen of een deel van de kinderen niet meer geloven in de Sint, dan wordt het tijd om hen aan het werk te zetten. Zij kunnen natuurlijk zelf een gedicht of surprise maken. Hier kan je ze goed bij helpen, waardoor hun creatieve vaardigheden worden gestimuleerd. Dit maakt het feest interactief, leerzaam en super waardevol met het hele gezin.

Lootjestrekken

Met het deel van het gezin dat niet meer gelooft en meedoet met het maken van de gedichten en surprises kan je lootjestrekken. Hiervoor zijn tegenwoordig mooie programma’s beschikbaar, maar je kunt natuurlijk ook zelf de lootjes trekken. Stop de namen in een bak en grabbelen maar! Wanneer iemand zichzelf trekt, moet het loten opnieuw beginnen.

Idee 4: Laat de cadeaus de avond maken

Wellicht hou jij gewoon helemaal niet van al die creativiteit. Jij en jouw gezin vinden het gewoon erg leuk om de avond om leuke cadeau’s te laten draaien. Hier vind je enkele tips die jou kunnen helpen om deze avond extra bijzonder te maken. Dit is nu erg leuk, aangezien de kinderen het steeds meer daadwerkelijk ervaren.

Roep de hulp van een hulpsint of piet in

Vraag aan iemand die je kent om de cadeaus voor de deur klaar te zetten in zakken en hard aan te kloppen terwijl jullie aan het eten zijn. Deze persoon moet dan wel snel weg zijn, want jouw kinderen zullen erg snel bij de deur staan. Haal vervolgens met elkaar de cadeaus binnen en maak er een gezellige avond van terwijl jullie de pakjes uitpakken. Ook kan je de hulpsint natuurlijk vragen echt langs te komen in outfit. Dat maakt de avond onvergetelijk.

Zorg voor lekkernijen en gezelligheid

Met een aantal kleine extraatjes maak je de avond gegarandeerd geslaagd. Ga bijvoorbeeld als het mogelijk is lekker om de kachel zitten. Zorg hierbij voor lekkernijen zoals pepernoten en suikergoed. Zing met elkaar de Sint liedjes en bovenal geniet van elkaar. Besteed goed aandacht aan elkaar wanneer ieder kind zijn of haar pakjes uitpakt.

Idee 5: Speel een dobbelspel en verdeel de cadeaus

Je kunt de avond natuurlijk ook op een andere manier interactief maken. Dit idee van de zeven leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen, werkt goed wanneer de kinderen niet meer geloven in de Sint. Voor de voorbereiding hoeven alle deelnemers alleen maar een aantal leuke en bijvoorbeeld gekke kleine pakjes te kopen. Jij zorgt voor lekker eten en natuurlijk: dobbels.

dobbelen om de pakjes

Je zet iedereen die aanwezig is in een grote cirkel en je alle pakjes komen in het midden te staan. Vervolgens mag iedereen om de beurt de dobbel gooien. Je kunt de regels zelf bedenken, maar het gaat erom dat je bijvoorbeeld bij één een pakje mag uitzoeken, bij twee dat je een pakje voor je linker buurman mag uitzoeken etc. Het is helemaal leuk als je bij een aantal ogen iedereen zijn stapel pakjes laat doorgeven.

Hoe eindigt het spel?

Spreek goed met elkaar een eindtijd af. Wanneer dit uur heeft geslagen stopt het spel en krijg jij de cadeaus die voor je liggen. Zorg ervoor dat de cadeaus echt ludiek zijn zodat je geen ruzie krijgt over wie het grootste en mooiste cadeau heeft.

Idee 6: Speel een verstopspel

Ook kan je Sinterklaas vieren zoals je dat met Pasen doet: het verstoppen en zoeken van eitjes. In dit geval verstop je een heel aantal cadeaus door het huis. Je geeft jouw kinderen een aantal hints zodat ze weten waar ze heen moeten. Je kunt eindeloos variëren en ervoor zorgen dat de kinderen hun eigen cadeaus vinden.

Ik koop altijd specifieke cadeaus voor mijn kinderen, hoe werkt dit nu?

In dit geval kan je de kinderen om de beurt laten zoeken. Je geeft ze elke keer een hint mee. Bijvoorbeeld: ‘zoek in garage’. Hier verstop je dan het cadeau voor dit kind en zo krijgen de kinderen precies de cadeaus die jij voor ze in gedachten had. Dit spel maakt de kinderen onwijs enthousiast en geeft ze het idee dat de Pieten flink in het huis zijn bezig geweest.

Idee 7: Vier Sint met vrienden

Het laatste idee van de zeven leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen is eigenlijk toepasbaar op alle vorige ideeën. Toch vergeten mensen vaak dat dit de avond erg speciaal maakt. De kinderen vinden het natuurlijk altijd bijzonder om zo’n avond te vieren met vriendjes/vriendinnetjes en neefjes of nichtjes. Spreek goed met elkaar af hoe je de avond aanpakt en hoe je het doet met cadeau’s zodat er geen tranen zullen volgen.

Het heerlijk avondjes is gekomen

Wat je ook kiest, het gaat er altijd om dat jij een fijne avond met het gezin of met vrienden hebt. Of je nou gedichten schrijft of alleen cadeaus koopt, maak er iets gezelligs van door lekker eten te koken of wat extra kaarsjes aan te zetten. Het heerlijk avondje is ervoor om de donkere en koude maanden door te komen en met elkaar moet dat zo zeker lukken.

Een laatste tip voor een geslaagde avond

De gouden tip is om de spanning voor de kinderen hoog te houden. Laat ze bijvoorbeeld kijken naar het Sinterklaasjournaal, want daar zaaien ze altijd twijfel of pakjesavond wel door kan gaan. Als je hierop inspeelt, dan zijn de kinderen altijd al meteen gelukkig als de avond begint. Succes!