Is jouw kind ook geen spraakwaterval wanneer je hem vraagt over zijn schooldag? Het kan als ouder haast frustrerend zijn om zo weinig te weten te komen over de schooldagen van je kind. Je wilt natuurlijk het liefst alles meemaken en te weten komen over het leven van jouw kind op school. Het heeft niets te maken met dat jouw kind niet wilt vertellen hoe het op school was, maar meer met de vraagstelling van de ouder. In dit artikel lees je daarom handige tips, manieren en voorbeeldvragen hoe je een stuk meer te weten kunt komen over de schooldag van jouw kind. Lees gauw verder hoe je het beste over school kunt praten waardoor jouw kind meer vertelt over zijn schooldagen.

Hoe was het op school?

Een vraag die je het beste na het einde van een schooldag kunt vermijden is: “Hoe was het op school?”. Het is weliswaar een perfecte vraag om jouw interesse te tonen, maar dit is een vraag waar jouw kind met een simpel en eenduidig antwoord op kan reageren. Wanneer je dit iedere dag na school vraagt, zul je altijd afgescheept worden met een “leuk”, “saai”, “ging wel” of een ander kort antwoord. Wil je meer weten over hoe de schooldag was, pak het dan aan met andere vragen.

Wat was het leukste van vandaag?

Wil je meer dan een “leuk” of “saai” antwoord op de vraag hoe de schooldag was? Wil je meer te weten komen over wat jouw kind nu echt allemaal gedaan heeft op school? Stel dan liever de vraag: “Wat was het leukste van vandaag?” Of: “Wat is leukste wat je vandaag gedaan hebt?”. Dit is een vraag waarbij jouw kind moet nadenken over de hele schooldag en een beter en gedetailleerder antwoord kan geven. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over welke lessen hij of zij heeft gehad en waarom dit leuk of niet leuk was. Het is een perfecte manier om meer over de schooldag te weten te komen, maar ook over de vaardigheden en sterke kanten van jouw kind. Door het antwoord wat jouw kind geeft, kun je de volgende dagen ook betere vragen stellen. Vind jouw kind bijvoorbeeld het rekenen het leukste van de dag? Dan kun je de volgende dagen vragen of jouw kind weer gerekend heeft en welke sommen hij of zij nu kan.

Wat heb je vandaag geleerd?

Het is goed om na de schooldag een reflectie te hebben van wat jouw kind geleerd heeft. Wanneer je deze vraag stelt, moet jouw kind goed nagaan wat hij of zij precies geleerd heeft. Het is een perfecte manier om de lessen mentaal te herhalen en zo een duidelijk antwoord te geven op deze vraag. Je komt als ouder zo meer te weten over wat jouw kind allemaal leert op school en welke dingen hij of zij belangrijk vind om te onthouden.

Met wie heb je in de pauze gespeeld?

Ben jij ook benieuwd naar hoe het gaat op het gebied van sociale ontwikkeling? Het is belangrijk om interesse te tonen in het sociale leven van jouw kind. Wanneer je alleen maar een antwoord zoals “leuk” te horen krijgt op de vraag hoe de schooldag was, zul je veel informatie van de dag missen. Het is daarom belangrijk om specifieke vragen te stellen. Hier zal jouw kind ook een veel specifieker antwoord op kunnen geven. Door te vragen met wie ze in de pauze gespeeld hebben, krijg je een uniek inkijkje in het sociale leven van jouw kind. Dit is perfect om een beetje op de hoogte te blijven van de sociale voortgang. Valt jouw kind goed in de groep of juist niet en met wie gaan ze allemaal om?

Een vaste prik

Wil je beter praten over hoe de schooldag was met jouw kind? Zorg er dan voor dat dit een vaste prik wordt iedere dag. Dit kan bijvoorbeeld perfect als momentje na school. Neem thuis een bakje thee met een koekje en praat samen over de schooldag. Wat heeft jouw kind beleefd, was het moeilijk of was het juist een speciale dag? Op deze manier weet jouw kind dat hij of zij altijd bij jou terecht kan om te praten over zaken op school. Kies een vaste prik uit zoals direct na school of tijdens het avondeten. Zo kan jouw kind altijd bij jullie terecht om te praten over de schooldag.

Luisteren

Wat veel ouders vergeten is dat luisteren belangrijker is dan vragen stellen. Door goed te luisteren naar de antwoorden en verhalen van jouw kind over zijn schooldagen, kun je vaak genoeg te weten komen. Vind jouw kind school bijvoorbeeld vaak saai of stom? Laat dit dan niet zomaar voorbij gaan. Dit kan een subtiele manier zijn van jouw kind om te laten merken dat er iets mis is. Wellicht heeft jouw kind moeite met bepaalde lessen of moeite met vrienden maken. Door goed te luisteren kun je zulke dingen sneller oppikken. Ook zijn kinderen gevoelig en hebben zaken snel door. Wanneer zij over hun schooldag vertellen en er lijkt weinig animo voor, dan zal jouw kind de volgende keer minder snel of uitvoerig praten over de schooldag. Door goed te luisteren laat je blijken dat het je echt interesseert en dat jouw kind altijd bij jou terecht kan als er iets is op school.

Praten over de schooldagen is erg belangrijk voor zowel ouder als kind. Als ouder ben je natuurlijk hartstikke benieuwd naar de avonturen van jouw kind en jouw kind kan zijn ei kwijt wanneer er iets misgaat op school. Zorg ervoor dat je de juiste vragen weet te stellen. Stel vragen waar jouw kind over na moet denken en een gedetailleerd antwoord op moet geven. Zo krijg je het meeste te weten over de schooldagen. Wellicht het allerbelangrijkste voor de ouder is het leren luisteren. Zorg ervoor dat het een vaste prik wordt dat jouw kind over zijn schooldagen kan vertellen. Luister aandachtig en vraag altijd door wanneer je een antwoord krijgt waar je niet helemaal berust op bent. Zo weet jouw kind dat het altijd bij jou terecht kan met zijn verhalen over school en eventueel problemen die hij of zij ervaart.