Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
wanger worden gaat niet altijd zo snel als dat je zou willen. Helaas heb je niet alles in eigen hand, maar er zijn manieren om de kans op een zwangerschap te vergroten. Ook de juiste voeding kan hier soms bij helpen. Handig om dit op een rijtje te hebben!
Voeding om zwanger te worden: eet gevarieerd
Een uitgebalanceerd dieet draagt bij aan een goede hormoonbalans in het lichaam. En een goede hormoonbalans is weer van groot belang voor de bevruchting. Dit geldt voor zowel man als vrouw, omdat er voor een bevruchting nu eenmaal altijd een gezonde zaadcel en eicel nodig zijn. De meeste stellen met een kinderwens zijn binnen een jaar in verwachting. Toch zijn er altijd 1 tot 2 van die 10 stellen die na een jaar nog niet zwanger zijn. Door veranderingen in je dieet, kan je de kans op een zwangerschap vergroten. Let wel; er zijn natuurlijk ook oorzaken die niet met alleen een wijziging van voeding op te lossen zijn. Denk bijvoorbeeld aan azoöspermie, waarbij er in het sperma van de man geen levende zaadcellen zijn, bijvoorbeeld doordat de zaadleiders verstopt zijn. Het is goed om te weten wat de feiten en fabels over vruchtbaarheid zijn. Feit is dat in veel situaties de juiste voeding de kans op een zwangerschap kan vergroten.
Richtlijn: de Schijf van Vijf
Van de Schijf van Vijf heeft waarschijnlijk iedereen wel eens gehoord. Deze schijf is ooit ontwikkeld door het Voedingscentrum en al decennia lang wordt deze schijf met etenswaren gebruikt als richtlijn voor een gezond dieet. Omdat er in al die decennia op het gebied van voeding wel het een en ander is veranderd, is de schijf onlangs compleet aangepast naar de huidige tijd. Nog steeds is het een handig hulpmiddel om gevarieerd te eten, ook wanneer je zwanger wilt worden of bent. De eerste categorie in de schijf is groente en fruit. De tweede volkoren, dat wil zeggen bijvoorbeeld volkorenbrood en volkoren pasta. Deze volkoren producten zijn beter dan hun niet-volkoren tegenhangers, zoals wit brood. Volkoren is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Je hebt dan namelijk meer kans op verstopping. De volkoren zemelen zorgen ervoor dat er voldoende vocht in je darmen zit, waardoor die kans op verstopping afneemt. De derde categorie in de schijf van vijf zijn vlees en plantaardige producten. Uit eieren, noten, vlees en peulvruchten haalt je lichaam belangrijke voedingsstoffen. Zachte en vloeibare vetten vormen de vierde categorie. De vijfde bestaat uit dorstlessers zoals thee, koffie en water. Dit alles natuurlijk het beste zonder suiker!
Stop met roken en alcohol
Een belangrijke stap richting een gezondere levensstijl is stoppen met roken en het drinken van alcohol. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat hoe meer je rookt, hoe langer het duurt voordat je zwanger bent. Rokers hebben maar liefst anderhalf tot twee keer zo vaak last van problemen wat betreft de vruchtbaarheid. Ook de kans van slagen bij IVF wordt door roken negatief beïnvloed. Stoppen met roken kan dus een groot verschil maken! Ditzelfde geldt ook voor alcohol. Door het gebruik van alcohol neemt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in het lichaam van de vrouw toe. Dit kan van slechte invloed zijn op de menstruatiecyclus. Daarnaast kan alcohol al in de eerste zwangerschapsweken slechte gevolgen hebben voor de foetus. Bij mannen heeft alcohol een ander effect. Het remt namelijk de vorming van testosteron, waardoor er minder zaadcellen worden aangemaakt. Dus voor zowel mannen als vrouwen geldt: stop met roken en (grotendeels) met alcohol.
Voeding die de vruchtbaarheid verhoogt
Er zijn bepaalde voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een betere vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Zo beschermen flavonoïden het lichaam tegen schadelijke stoffen en gaan ze lichamelijke veroudering tegen. Flavonoïden zijn antioxidanten die je onder andere vindt in kersen, druiven, sinaasappels, pruimen en tomaten, maar ook in thee. Voor vrouwen is het goed om te letten op alkaline. Dit antioxidant zorgt namelijk voor een gezonde afscheiding uit de vagina. Alkaline zit onder andere in broccoli, wortels, kool, olijven, perziken en aardappels. Voor mannen is het van belang voldoende zink en vitamine C binnen te krijgen. Deze voedingsstoffen dragen namelijk bij aan een goede kwaliteit van het sperma. Vitamine C zit in groene en fruit. Zink vind je onder meer in noten, zaden, eieren en vis.
Tips om de vruchtbaarheid te verhogen
Overgewicht heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid. Wil je gezond zwanger worden, dan is het dus goed om op je gewicht te letten. Daarbij is het van belang dat je zo gezond mogelijk eet. Kom je ’s avonds doodmoe thuis en schuif je het liefst een pizza in de oven? Doe het niet! Ook kant-en-klaarmaaltijden zijn af te raden. Zorg voor vers voedsel en gebruik zo min mogelijk onbewerkte producten. Hierin zitten de meeste voedingsstoffen die je nodig hebt. Denk daarnaast ook aan eventuele aanvullingen hierop. Zo wordt aangeraden om als vrouw te starten met het slikken van foliumzuur vanaf het moment waarop je besluit zwanger proberen te worden. Je ongeboren kindje heeft voor een goede ontwikkeling namelijk meer foliumzuur nodig dan dat wat je uit de dagelijkse voeding haalt. Het extra slikken van deze stof zorgt voor een verlaging van de kans op een open ruggetje of hazenlip. Gebruik de Schijf van Vijf als handleiding voor gezonde voeding en zorg dat je varieert in wat je eet. Een aantal belangrijke voedingsmiddelen om te vermijden zijn vet vlees, gefrituurd eten, (te veel) cafeïne en zwarte thee. Ook aspartaam kun je het beste vermijden. Deze suikervervanger zit in veel lightproducten en wordt ook wel E951 genoemd. Aspartaam kan de eisprong remmen, waardoor de vruchtbaarheid van de vrouw vermindert.
Geef je libido een boost!
Om zwanger te worden op de natuurlijke manier, is het hebben van seks essentieel. Vaak is dit geen probleem, maar wanneer een zwangerschap even uitblijft kan dit extra druk geven die het libido niet ten goede komen. Seks wordt dan een ‘moetje’, waardoor het plezier vaak verdwijnt. Er zijn voedingsmiddelen waarvan gezegd wordt dat ze het libido kunnen verhogen. Een welbekend voorbeeld zijn oesters. Ook van avocado’s, bananen, knoflook, meloen en vijgen wordt beweerd dat ze een positieve invloed hebben op het libido. Wetenschappelijk bewijs is er helaas niet van, maar het is natuurlijk altijd het proberen waard! Een mooi voordeel van de genoemde voedingsmiddelen is dat het allemaal goede en verse producten zijn. Of het nu wel of niet het libido verhoogt, het is in ieder geval goed voor je gezondheid om deze producten te eten! Sommige vrouwen slikken extra vitamine C, om zo voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Het is echter af te raden om dit te doen, omdat hierdoor het slijmvlies van de vagina uit kan drogen. Dit kan pijn tijdens het vrijen veroorzaken en daarnaast de vruchtbaarheid verlagen. Haal je vitamine C dus alleen uit vers voedsel, dan voorkom je dit probleem.
Gezonde voeding tijdens de zwangerschap
Ben je eenmaal zwanger, dan is het belangrijk om de gezonde lijn voort te zetten. Zowel jijzelf als je ongeboren kindje zijn gebaat bij gezonde voeding. Houdt dus vast aan de producten uit de Schijf van Vijf. Eet zo vers mogelijk, want hoe verser het voedsel, hoe meer voedingsstoffen er in zitten. Verder zijn er een aantal voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden tijdens de zwangerschap. Rauwe kazen, rauwe vis en rauw vlees kunnen schadelijke bacteriën bevatten. Ook sushi kun je dus beter vermijden! Vette vis (mits niet rauw) beval veel gezonde voedingsstoffen, maar helaas daarnaast ook veel dioxines. Eet vette vis daarom niet vaker dan twee keer per week. Ook bepaalde kruiden kunnen schadelijk zijn als je zwanger bent. Zo kun je anijs, komkommerkruid en venkel het beste vermijden. Van onder meer kaneel, salie en basilicum kun je het beste niet te veel eten. Daar valt dus ook pesto onder, waar veel basilicum in zit. Slik als aanvulling op de gezonde voeding tijdens de zwangerschap foliumzuur tot de tiende week van de zwangerschap. Naast voeding is in algemeen gezond zwanger zijn belangrijk, lees daarom ook de artikelen op de pagina ‘gezond zwanger’.