De tafel gezellig gedekt met vrolijke kleuren, het huis geurt naar versgebakken brood en verse koffie… Het is nog even aftellen naar Pasen, maar dan is het tijd voor eieren zoeken, het paasontbijt en de lente vieren met hopelijk ook een lentezonnetje. De meeste mensen vieren Pasen met een uitgebreid ontbijt of brunch met het hele gezin. Vroeger maakte mijn moeder er altijd veel werk van: een gezellig gedekte eettafel in de keuken, uitgebreid ontbijt en uiteraard werden er ook eieren verstopt. Die traditie probeer ik voort te zetten in mijn eigen gezin. Je kunt het zo uitgebreid maken als je wil! Een aantal tips hoe je een gezellig paasontbijt maakt:

Eten & drinken bij het paasontbijt

Het fijne van een paasontbijt vind ik dat je eens helemaal mag uitpakken. Alles serveren wat je lekker vindt op het mooiste servies dat je hebt. Voor mij horen er in ieder geval zelfgebakken croissants bij en gekookte eitjes natuurlijk. Ik vind dat er bij een paasontbijt ook iets zoets hoort, dus bak ik zoete paasbroodjes in de vorm van een haasje of een haantje. Of ik haal bij de lokale bakker lekkere chocoladebroodjes.

Tussen alle broodjes zet ik ook graag wat fruit op tafel. Dat is uiteraard lekker en gezond, maar het geeft ook wat meer kleur aan de ontbijttafel. Het leukste vind ik de aankleding. Zorgen dat het er vrolijk uitziet aan de paastafel, want de lente is begonnen!

paasontbijt - gekleurde paaseieren op stokjes

Aankleding en tafel dekken voor het paasontbijt

Pasen gaat vooral ook om het gezellig samenzijn. Heerlijk samen aan de grote eettafel in onze keuken zitten. Aankleding van de tafel en de kamer speelt hierbij ook een grote rol. Als je je huis nog niet in de lente- en paassfeer hebt gebracht, is dit de kans om uit te pakken.

Tijdens het paasontbijt staat de eettafel en de keuken centraal, dus richt je vooral daarop. De kleuren groen en geel zijn dé kleuren die je huis meteen in de goede lentesfeer brengen. Denk voor de ontbijttafel bijvoorbeeld aan gekleurde servetjes, decoratiekuikentjes, een (zelfgemaakte) slinger met paashaasjes of eieren en (LED) waxinelichtjes. Maak de ontbijttafel af met een mooie bos verse bloemen, een paastak met versiering of bijvoorbeeld een paar narcissen uit de tuin.

Je kunt natuurlijk ook wat doen met de presentatie van het eten: een schaal met versierde eieren, versgeperst sap in een glazen kan, roomboter op een mooi schaaltje, croissants en broodjes op een etagère of in een mandje (met daarin weer een paasservet voor de kleur, bijvoorbeeld). Ook leuk: voor de kinderen paashaasjes maken van een pancake en fruit en groente:

paasontbijt - paashaas gemaakt van pancake en fruit

Of met chocoladepaaseitjes en (mini)marshmallows:

paasontbijt - paashaas gemaakt van pannenkoekjes

Paaseieren beschilderen, zoeken en opeten

Bij Pasen horen eieren: gekookt, gebakken, scrambled eggs, verwerkt als salade en uiteraard ook van chocola). En gekookte eieren moeten versierd! Leuk om samen met je kinderen te doen, maar ook heel tof als decoratie op de ontbijttafel of in een schaal in de keuken. Na het ontbijt paaseieren zoeken in de tuin of in huis is een leuke activiteit om samen te doen. Kies je voor echte eieren, chocolade-eitjes of plastic eieren met een kleine verrassing erin?

paasontbijt - jongen zoekt paaseieren in de tuin

Meer leuke paasactiviteiten aan de keukentafel

Eieren zoeken hoort natuurlijk bij Pasen, maar valt het weer een beetje tegen of blijf je graag nog even met z’n allen aan de keukentafel zitten, dan zijn er nog meer leuke activiteiten die je samen kunt doen. En waarvoor je de gezellig gedekte paastafel na het ontbijt niet hoeft te verlaten. Doe samen een gezelschapsspel, speel hints of Pictionary, beschilder en versier de overgebleven gekookte eieren of knutsel samen wat leuks in de paassfeer. Kijk voor inspiratie op ons Pinterestbord ‘Knutselen met Pasen’.

 

Blog gepubliceerd op 6 april 2017, geüpdatet op 4 april 2022.