• Ik heb een hele kast vol kleding, maar ik weet ’s ochtends vaak niet wat ik aan moet doen.
  • Ik trek steeds weer dezelfde kledingcombinatie uit de kast
  • Ik heb veel teveel kleding en wil graag opruimen, maar heb geen idee waar te beginnen.
  • Na mijn zwangerschap ben ik de extra kilo’s niet kwijtgeraakt. Ik wil wel graag afvallen, maar ik wil er nú ook graag leuk uitzien.’ ‘Ik heb een hekel aan shoppen, maar wil er wel graag leuk uitzien.
  • ‘Hoe kan ik er slanker/beter/vlotter/hipper uitzien?’

Ik ben aangeschoven bij een leuke groep vrouwen die allemaal Dé Stijl & Kleding Workshop van Yolande Avé volgen. De vrouwen bij wie ik aan tafel zit zijn allemaal verschillend en hebben uiteenlopende wensen, maar toch hebben we hetzelfde doel: het kan beter en we willen graag weten hóe.

En Yolande weet hoe!

Omdat ik superblij was met mijn kledingkastcheck van Yolande was ik benieuwd naar de workshop en of ik daar nog wat extra tips van zou kunnen opsteken. Het werd een ochtend met veel ‘dat is herkenbaar!’ en ‘dat heb ik ook!’ maar vooral met frisse inzichten, tips en inspiratie.

Vind je eigen stijl

Na het voorstelrondje (dat uitmondde in een gezellig gesprek) mogen we direct zelf aan de slag. We gaan een moodboard maken en de enige opdracht is: knip uit en plak op wat je aanspreekt. Niet teveel nadenken of het wel bij je past en of je het zou aantrekken. Yolande legt stapels modetijdschriften neer waar vervolgens iedereen gretig in gaat bladeren en knippen. Als ik mijn stapeltjes knipsels opplak op het grote witte vel papier ben ik een beetje verbaasd: wat veel kleur! Als ik thuis mijn kledingkast open hangt daar sporadisch wat kleur tussen, maar er schittert toch vooral veel (jeans)blauw en zwart op de plankjes en aan het rek.

Corine, die naast me zit, heeft sinds kort een nieuwe baan waar ze zich wat informeler mag kleden dan bij haar vorige werk. Ze kiest altijd effen kledingstukken in neutrale kleuren, omdat ze dat naar haar werk aan kon. Superleuk dan ook om te zien hoe haar collage eruitziet nu: veel printjes van voornamelijk bloemen en frisse kleuren.

Heel leuk om te zien dat door puur op gevoel plaatjes uit te knippen en bij elkaar te zetten, je je eigen stijl ontdekt.

Spannende combi’s

Tijdens het knippen en plakken bespreekt Yolande een aantal van onze vraagstukken en vertelt ze ons meer over stoffen en prints en hoe je kunt combineren, wat je kunt doen met accessoires en hoe je met simpele aanpassingen je outfit kunt stylen.

Abracadabra? Valt wel mee.

Wat me vooral opvalt is dat het eigenlijk niet zo heel moeilijk is als ik me soms bedenk. Moet je bij een blouse met bloemenprintje, stipje of streepje altijd iets effens aan? Dat kan, maar combineer je die bloemenprint mét een stipje of streepje dan wordt het allemaal net iets minder voorspelbaar.

Pit in je outfit

Styling klinkt heel fancy, maar het houdt simpelweg in dat je je outfit net even wat pit meegeeft. Een blouse met lange mouwen maak je net wat vlotter door je mouwen op te rollen, en je benen lijken langer als je je broekspijpen iets oprolt. Maar ook een rits armbanden, een lippenstift in een felrode kleur, je haar vast of juist los, knoopjes los of open en sokken met een leuk printje (die mogen gezien worden tegenwoordig, yes!) kunnen een outfit ‘af’ maken.

Combineren kun je leren is ook een van Yolande’s motto’s. Combinaties maken lukt minder goed in je hoofd, dus moet je het aanpakken zoals je dat ook bij je interieur zou doen: dingen bij elkaar pakken en kijken of het past. Dat is wat ik bijna elke ochtend doe sinds Yolande bij me over de vloer is geweest: ik pak bijvoorbeeld een blouse die ik graag aan wil en die houd ik naast broeken, rokjes en vesten die in mijn kast hangen. Zo kom ik regelmatig nog tot combinaties die ik eerder niet aan had.

Die irritante ex

De allerbeste tip, vonden we unaniem, was wel dat je standaard mag liggen bij de beste versie van jezelf. Altijd. In de woorden van Yolande: ‘kleed je alsof die ene irritante ex gaat tegenkomen’. Oftewel: kies iedere dag (!) kleding die je echt mooi vindt en waarin je je echt goed voelt. Kleding die ‘het’ niet meer voor je doen: weg ermee. Net als die ex.

Dé Stijl & Kleding Workshop? Ja!

Het was echt een superleuke en gezellige ochtend waar ik met een hoofd vol inspiratie weer huiswaarts ging. Op de vraag of ik nog wat heb kunnen opsteken tijdens Dé Stijl & Kleding Workshop van Yolande Avé, kan ik positief antwoorden. Ja, ik heb meerdere eye openers gehad. Een hele belangrijke is het moodboard dat ik meenam naar huis en aan de binnenkant van mijn kledingkast heb geplakt. Iedere keer dat ik mijn kast opendoe word ik er vrolijk van én word ik herinnerd aan mijn voornemen om meer kleur te kiezen. Ook het concept ‘zuiver kiezen’ knoop ik in mijn oren als ik ga shoppen en ga ik bewuster te werk: vind ik dit écht mooi? Voel ik me er meteen goed in? Zo ja, dan koop ik het. Twijfel ik, dan hang ik het terug. Dat resulteert in aankopen waar ik blijer mee ben dan voorheen (want: bewuster gekocht) en een fijn gevoel als ik mijn kast opendoe: alles is leuk!

Ben je erbij? Reageer snel, vol=vol

In Dé Stijl & Kleding Workshop leidt Yolande je door de 5 stappen die je moet zetten om tot je eigen, herkenbare stijl te komen waardoor je er altijd en moeiteloos als de beste versie van jezelf uitziet. Je leert alles over het principe van ‘zuiver kiezen’, kiezen waar je echt blij van wordt. Als je dat onder de knie, dan heb je de oplossing voor al je kledingstress in handen. Je kledingkast wordt overzichtelijk, je ontwikkelt je eigen stijl, je garderobe matcht met je persoonlijkheid, je kunt alles met elkaar combineren en je doet nooit meer miskopen. Er is ook tijd voor persoonlijk stijladvies en je mag een kledingstuk meenemen van huis waar je vragen over hebt.

Over Yolande Avé

Yolande heeft maar één missie en passie en dat is dat elke vrouw zich zelfverzekerd en de allerbeste versie van zichzelf voelt in haar kleding. Zonder dat dat heel veel moeite, energie en frustratie kost. Dus nooit meer dat gevoel van ‘aaaargh ik heb een kast vol en niets om aan te trekken!’, maar binnen no time de beste outfit kiezen. Zowel in je kast als tijdens het shoppen. Dit doet Yolande éé op één tijdens personal shoppen of een kledingkast-check en in groepsverband door middel van Dé Stijl & Kleding Workshop. En binnenkort kun je vanuit je luie stoel van alles leren over stijl, shoppen, combineren want ze lanceert een eigen online cursus.

Kijk op www.yolandeave.nl voor meer informatie!

Lees hier mijn verslag van de Kledingkastcheck die ik met Yolande deed waardoor ik met véél minder kleding véél meer combinaties kan maken. Blij mee!

In samenwerking met Yolande Avé.