Tijdens een kinderfeestje worden er vaak hulpouders en hulpauto’s ingeschakeld om de uitgenodigde kinderen te vervoeren. Hoe mag je kinderen die normaal gesproken in een autostoeltje vervoerd moeten worden toch in jouw auto meenemen, zonder dat ze allemaal een autostoeltje hebben?

In een autostoeltje

De basisregel is eigenlijk dat alle kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter in een passend en goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Met passend bedoelen we dat een kind ook daadwerkelijk zit in een systeem dat geschikt is voor zijn of haar lengte en gewicht. De zitjes moeten daarbij ook nog eens goedgekeurd zijn en een ECE-label hebben. Vanaf 1,35 meter mogen kinderen, net zoals volwassenen, in de autogordel. Als je meerdere kinderen in je auto mee moet nemen, heb je niet altijd voor ieder kind een autostoeltje bij je. En je hebt ook niet altijd de plek voor al die autostoeltjes. Natuurlijk wil je de kinderen wel graag zo veilig mogelijk en verantwoord vervoeren. Maar wanneer mogen ze dan zonder autostoeltje vervoerd worden?

In de autogordel

Kinderen die drie jaar of ouder zijn mogen eventueel in de autogordel plaatsnemen als er al twee autostoeltjes op de achterbank zijn aangebracht en deze systemen ook in gebruik zijn. Er moet dan inderdaad geen plaats meer zijn op de achterbank voor een derde zitje. Er moet natuurlijk wel een officiële beschikbare zitplaats zijn voor het kind en dat mag niet voorin de auto zijn zonder kind-beveiligingssysteem.

Incidenteel vervoer

Wanneer kinderen vanaf drie jaar worden vervoerd door iemand anders dan de eigen (pleeg)ouder mag er soms van de autogordel gebruik worden gemaakt. Bijvoorbeeld als het niet redelijk is om te verwachten dat de bestuurder van de auto een autozitje bij zich heeft. Bijvoorbeeld iemand die het kind alleen even tijdens het kinderfeestelijk het kind naar de plaatselijke speeltuin brengt. Zij mogen de kinderen dan vervoeren op de achterbank in een gordel. Het moet hier wel om incidenteel vervoer gaan. Dus oma die iedere week kleinkind naar zwemles brengt valt hier niet onder. De afstand mag volgens het ministerie maximaal 50 kilometer zijn. Er mogen nooit twee kinderen in één gordel.

Zijn de kinderen verzekerd?

Komt het vaker voor dat iemand jouw kind ergens naartoe moet vervoeren? Zorg dan gewoon voor een extra goedgekeurd autostoeltje of geef je eigen autostoeltje mee. Niet alleen om boetes te vermijden maar vooral omdat het veiliger is voor het kind. Als er in de privésfeer personen worden vervoerd in een auto, zijn deze personen gewoon verzekerd via de autoverzekering. Het is wel zo dat je niet meer personen mag vervoeren dan het aantal zitplaatsen met gordels die in de auto aanwezig zijn. Je kunt ook je autoverzekering nog checken of er een aanvullende inzittendenverzekering aanwezig is als dekking.