Potloodgreep; hoe kan je kind het beste zijn potlood vasthouden?

Moeten kinderen in deze tijd nog wel leren schrijven? Als je het aan mij vraagt, dan antwoord ik op deze vraag met ‘ja!’. Schrijven is een manier om te communiceren en daarnaast ondersteunt het bij de vakken taal en lezen. Als een kind moeite heeft met schrijven, dan...

Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Je hebt je collega's en baas al uitgebreid verteld dat je zwanger bent. Na een paar maanden ben je aan het aftellen naar het zwangerschapsverlof. Maar wat moet je doen voor dat je je afwezigheidsbericht in je email plaatst en jij de laatste dienstwisseling beëindigt. In “Negen dingen waar je moet op letten voordat je met zwangerschapsverlof gaat” lees je een kleine checklist waar je aan moet denken voor dat het zwangerschapsverlof begint. Een handige gids met praktische informatie.

Hoe begin je aan een zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof! De speciale tijd waarin je denkt dat je tijd over hebt om middagwandelingen te maken of dutjes overdag te doen. Maar de realiteit kan compleet anders uitdraaien. Het zwangerschapsverlof komt er met rasse schreden aan, de bevalling zit er aan te komen en je brengt de volgende maanden door in een waas van slaapgebrek, luiers en het leren kennen van je kleintje. Voordat je goed beseft wat je overkomt, is het weer tijd om op je werk aan de slag te gaan. Je hebt in feite geen of nauwelijks plannen gemaakt. Om je een handje toe te steken, is hier een kleine lijst wat je moet doen voordat het zwangerschapsverlof begint. Hier volgen negen praktische tips:

1. Begrijp je rechten op ouderschapsverlof

Zorg ervoor dat je een kopie hebt hoe je bedrijf zich opstelt ten opzichte van zwangerschapsverlof. Vraag om een brief van je werkgever waarin staat op hoeveel verlof je recht hebt en op welke datum jij je werkgever moet informeren dat je weer aan het werk gaat. Zet die datum heel goed in je agenda en stel best een herinnering in op je smartphone.

2. Bekijk het financiële plaatje

Als je bedrijf kraamgeld uitkeert, moet je precies weten hoe dit wordt berekend. Dat kan van onderneming tot onderneming wel eens afwijken. Bereken hoeveel geld je ontvangt. Budgetteer over enkele maanden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

3. Controleer je zorgverzekering

Controleer je zorgverzekering om er achter te komen op welke zwangerschapsuitkering je recht hebt. En vooral of de baby vanaf de geboorte wordt gedekt. Vlooi uit wie je moet informeren en zorg ervoor dat alle papieren vooraf worden voorbereid. Kijk welke extra's met je polis eventueel gepaard gaan.

4. Het contact met de Human Resource-afdeling

Als je onderneming waarvoor je werk een HR-afdeling heeft, zorg er voor dat je weet met wie je contact kan opnemen als je met zwangerschapsverlof bent. In het meest ideale geval kan deze persoon alle vragen die je hebt voor je oplossen.

5. Plan je laatste werkdag voor je vertrekt

Plan een effectieve overdracht zodat niemand contact met je hoeft op te nemen wanneer je weg bent. Het is ook handig om notities voor overdracht op te schrijven en die te delen met de juiste mensen in je team. De verleiding voor de meeste moeders is om te zeggen “bel mij gewoon als er zich een probleem stelt”. Een goede raad: zeg dit nooit. Een telefoontje na de pasgeboren baby ontvangen wanneer je nauwelijks hebt geslapen, kan je missen als kiespijn.

6. Vraag een evaluatiegesprek aan

Vraag een evaluatiegesprek aan voor dat je vertrekt. Spreek ook tijdens de vergadering af hoe je op de hoogte wordt gehouden van belangrijke wijzigingen die op jou van invloed kunnen zijn. Als het evaluatiegesprek zou plaatsvinden tijdens je verlofperiode, kan je best op voorhand informeren hoe dit wordt afgehandeld.

7. Op de hoogte blijven

Zoek iemand die je op de hoogte kan houden wanneer je afwezig bent. Zoek een collega waar je goed mee kan opschieten en neem regelmatig contact. Dat kan slechts één keer per maand gebeuren met een email – met of zonder roddels – waardoor je het gevoel hebt nog steeds bij het team te behoren.

8. Plan je terugkeer

Hoe eerder jij je terugkeer op je werk plant, hoe gemakkelijker het zal zijn. Als je overweegt om een soort flexibel schema aan te vragen, dan is nu het ogenblik aangebroken om te beginnen met plannen. Vooral omdat dit een impact kan hebben op de ruggensteun van je kinderopvang.

9. Bekijk alle beschikbare kinderopvangopties

Dit is het moment om onderzoek te doen naar de kinderopvangmogelijkheden. Ga je gebruik maken van een kinderdagverblijf of kinderoppas? Of heb je vrienden en familie die je gaan helpen? Als je niet zeker bent waar te beginnen, kan je best een consulent voor kinderopvang raadplegen.