Kinderfeestje organiseren: Handige tips

Waar de ene ouder zich al weken van tevoren verheugt op de voorbereidingen voor het kinderfeestje, klotst bij de ander het zweet al onder de oksels als ze er alleen al aan denkt. Als je nog geen idee wat voor feestje het moet gaan worden, hoe je een leuke uitnodiging...

Moederdag in een samengesteld gezin – 5 tips voor bonusmoeders

Als bonusmoeder is het zoeken naar jouw plek binnen het samengestelde gezin. Welke woorden zijn gepast tegenover je bonuskinderen? Hoeveel betrokkenheid is te veel als het gaat om opvoeding? En wat mag je eigenlijk verwachten van je bonuskinderen? Moederdag kan een...

Tijd besparen: 8 handige tips

Tijd besparen? Dat willen we allemaal wel, als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en...

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hoe laat breng je je kind naar bed toe? Een kort antwoord is: op tijd. Maar wat is op tijd en hoeveel slaap heeft een kind nodig? Het is voor ieder kind anders, maar één ding is hetzelfde: goede nachtrust is essentieel voor kinderen. Het is niet alleen van belang om...

Pijn bij borstvoeding, wat te doen?

Borstvoeding is niet altijd even gemakkelijk, soms kan het behoorlijk uitdagend zijn en vermoeiend. Ook kun je last krijgen van pijn bij borstvoeding of tussen de voedingen in. Borstvoeding hoort geen pijn te doen, dus het is goed om bij pijn en ongemak direct hulp in...

Een tijd geleden kwam de derde verjaardag van onze dochter in zicht, en dacht ik na over een cadeau voor haar. Op haar kinderdagverblijf staat een prachtig groot houten poppenhuis waar ze graag mee speelt.

Een poppenhuis moest het dus worden, zij het wat kleiner zodat hij ook leuk in ons huis kan staan. Ik had een idee van hoe dat poppenhuis eruit moest zien (wit!), maar kon dat online eigenlijk niet vinden. Te groot, te klein, te duur, te plastic, te schreeuwerig kleurrijk. Uiteindelijk vond ik online een voorbeeld van wat ik ook in mijn hoofd had, maar deze dame had het betreffende poppenhuis zelf opgeknapt.

Aangezien ik niet zo handig ben appte ik mijn creatieve zusje of ze zin had om met mij een knutselproject te doen. Project “Poppenhuis opknappen” was geboren! In aanwezigheid van mijn dochter ook wel ‘het project’ genoemd. Heb jij ook zin in een poppenhuis opknappen? Ik deel graag ons stappenplan.

Ons stappenplan voor project “Poppenhuis opknappen”

Stap 1: Zoek een poppenhuis waar je potentie in ziet

Het begon met uren speuren op Marktplaats, want ik wilde niet te veel geld uitgeven. Uiteindelijk werd het een klassiek poppenhuis: de Lundby Gothenburg. Niet te groot en niet te klein. Wel een echte opknapper: bruin, groen, rood en oranje voerden de boventoon. En ik zag een geheel wit poppenhuis voor me. Daar moest dus een verfkwast overheen. Op Marktplaats scoorde ik ook nog wat mooie houten meubeltjes. Tijd om te beginnen met het project “Poppenhuis opknappen”!

poppenhuis opknappen

Stap 2: Strippen, schuren, behangen, schilderen

Toen het eenmaal binnen was hebben we het poppenhuis als eerste gestript: de plastic raampjes eruit gesneden en de vloerbedekking eruit gekrabt. Vervolgens hebben we het hout een beetje opgeschuurd en de binnen en buitenkant twee keer in de grondverf gezet. Tijdens het in de grondverf zetten liet het papier-met-baksteen-motief aan de buitenkant van het poppenhuis los, dus daar hebben we glasvezelbehang overheen geplakt. Toen was de basis klaar.

Stap 3: Nog meer schilderen

Vervolgens meer verfwerk: witte muurverf over het glasvezelbehang aan de buitenkant en de muren aan de binnenkant, en witte hoogglansverf voor het dak, de ramen, deuren en lijsten.

Stap 4: Zelf behangetjes printen en vloertjes leggen

Daarna konden we ons op de binnenkant van het poppenhuis storten: op studiostylliz.nl en lunabloom.be en op vind je de leukste behangetjes om zelf uit te printen! Wij kozen voor overwegend zwart-wit en mintgroen. We hebben de muurtjes heel nauwkeurig opgemeten en de behangetjes uitgeknipt en opgeplakt. Eén muurtje hebben we nog mintgroen geverfd met wat muurverf wat we thuis nog hadden staan. Ook de vloertjes hebben we nauwkeurig opgemeten, en daar witte plakfolie van de Karwei opgeplakt.

Stap 5: Het leukste: de inrichting

Tot slot de laatste en leukste stap: de inrichting! De meubeltjes konden op hun plaats en via Pinterest vond ik leuke posters en vloerkleedjes om uit te printen voor op de muren en vloeren. Ook ging er nog een heuse tipitent in, waarvan meerdere ontwerpen te vinden zijn op onder andere Pinterest (google op ‘mini tipi diy’). De kussentjes en het matras krijgen witte stof. En natuurlijk nog de bewoners van het poppenhuis: een paar Duplo-poppetjes en een Duplo-hond.

poppenhuis opknappen slaapkamertje

poppenhuis opknappen

Welk materiaal heb je nodig voor een poppenhuis opknappen?

Dit is het lijstje met spullen die wij hebben gebruikt bij het poppenhuis opknappen:

  • Witte verf (grondverf, muurverf en hoogglans lak) en mintgroene verf
  • Glasvezelbehang en behanglijm
  • Schuurpapier, sterke lijm en een stanleymes
  • Plakfolie
  • Wit papier van iets dikkere kwaliteit, voor het printen van de behangetjes, posters en kleedjes
  • Satéprikkers voor de tipi tent
  • (Witte) stof voor de tipitent

 

Dit blog is gepubliceerd op 4 juli 2017 en aangepast op 29 februari 2024