De natuurlijke bevalling is tegenwoordig een hot item als het gaat over zwangerschap en bevalling. Waar aan de ene kant de bevalling steeds meer gemedicaliseerd wordt, kiezen er aan de andere kant ook meer moeders voor een natuurlijke bevalling: een bevalling zonder pijnbestrijding. Deze methode van bevallen wordt steeds populairder, vooral onder jonge moeders. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van natuurlijk bevallen, en welke opties heb je tot je beschikking?

Wat is een natuurlijke bevalling?

Wat is nu eigenlijk een natuurlijke bevalling? Hier lopen de meningen over uiteen. Over het algemeen wordt onder een natuurlijke bevalling een vaginale bevalling verstaan, zonder of met minimale pijnbestrijding. Wanneer je kiest voor een natuurlijke geboorte van je kind,  kies je ervoor om de natuur en je lichaam zijn werk te laten doen en kies je voor zo min mogelijk medische interventie, zoals een keizersnede en pijnstilling.

hoogzwangere vrouw in kleermakerszit met knuffel op schoot - natuurlijke bevalling

Waar kan ik natuurlijk bevallen?

Veel vrouwen die natuurlijk bevallen, hebben een voorkeur voor een thuisbevalling. Het is tegenwoordig ook mogelijk om poliklinisch (in het ziekenhuis) natuurlijk te bevallen. Wanneer je een gezonde zwangerschap hebt en zelf gezond bent, kun je verantwoordelijk zelf kiezen voor een van deze twee opties.

Vind je de keuze moeilijk, of wil je je breder oriënteren? Dan zijn er tegenwoordig ook steeds meer geboortecentra en geboortehotels, waar een natuurlijke, ongecompliceerde bevalling goed mogelijk is. De kamers zijn huiselijk ingericht en beschikken over alle gemakken. Denk dan aan een bevalbad, een comfortabel bed voor jezelf en je partner, een privé badkamer en roomservice. Hiernaast hebben veel van deze geboortecentra altijd een gynaecoloog en/of anesthesist beschikbaar, mocht dat nodig zijn. Je bevalling wordt in een geboortecentrum door de verloskundige begeleid. Ze helpt bij de onderzoeken, het toucheren en de begeleiding bij weeën en persen.

Kies voor de bevalling waar jij je het beste bij voelt. Het is belangrijk om te bevallen in een omgeving waar jij jezelf op je gemak voelt. Voor de ene vrouw is dat thuis, maar sommige vrouwen kiezen liever voor het ziekenhuis of voor het geboortehotel. Wat je ook kiest, dat je jezelf er goed bij voelt is het belangrijkste.

De bevalling zelf

Naast de ‘klassieke’ bevalling in bed, zijn er tal van mogelijkheden. Zeker wanneer je kiest voor een natuurlijke bevalling. Sommige soorten pijnbestrijding tegen weeën pijn, zoals de ruggenprik, kunnen namelijk je bewegingsvrijheid beperken. Je kunt je benen dan niet meer goed gebruiken en moet op bed blijven, zodat de baby goed gemonitord kan worden. Een voordeel van natuurlijk bevallen is dus dat je meer mogelijkheden hebt om de weeën op te vangen, en zelfs in bad kunt bevallen. Je hebt over het algemeen volledige bewegingsvrijheid en kunt gaan en staan waar je wilt, zolang het medisch verantwoord is.

Om om te gaan met de pijn zijn er in de afgelopen jaren veel methoden ontstaan voor het doorstaan van de pijn van een natuurlijke geboorte.

  • HypnoBirthing: jij en je partner leren bepaalde ademhalings- en ontspanningstechnieken om zo om te gaan met pijn en angst tijdens de bevalling.
  • Een waterbevalling: veel vrouwen vinden het fijn om hun weeën op te vangen in een bevalbad. Het warme water zou de pijn verzachten. Ook is het mogelijk de uitdrijving zelf in bad te doen. Sommige ziekenhuizen en geboortecentra hebben zelf ook een speciaal bevalbad beschikbaar.
  • Freebirthing: bij freebirthing is een verloskundige aanwezig, maar grijpt zij niet in, als het niet nodig is. De verloskundige is dus alleen aanwezig voor het geval dat er medische complicaties optreden. Deze methode van natuurlijk bevallen is in Nederland niet gebruikelijk.

Hiernaast kun je zelf ook veel doen om de pijn te doorstaan. Positief denken helpt, net zoals ondersteuning door de partner. Weet je de ademhalingsoefeningen van de zwangerschapsgym nog? Probeer deze goed te oefenen en toe te passen op intense momenten. Veranderen van lichaamshouding, een massage, een klein stukje lopen of juist lekker op een andere manier liggen kunnen er allemaal voor zorgen dat je beter met de pijn kunt omgaan en dat je ontspannen blijft.

baby in bevalbad na geboorte - natuurlijke bevalling

De voor- en nadelen van een natuurlijke bevalling

Natuurlijk bevallen heeft veel voordelen. Omdat er geen of minimale pijnbestrijding wordt toegediend, heb je volledige bewegingsvrijheid. Je bent niet gebonden aan het bed en kunt een fijne houding opzoeken om de weeën op te vangen. Je kunt zelfs een warme douche nemen en een bevalling in bad behoort ook tot de mogelijkheden.

Omdat een natuurlijke bevalling in Nederland redelijk ingeburgerd is, is het tegenwoordig ook mogelijk om in het ziekenhuis natuurlijk te bevallen. Pijnbestrijding wordt in de regel alleen op verzoek van de vrouw zelf gegeven, waardoor je zelf de keuze kunt maken. Medische interventie, zoals een vaginale kunstverlossing of keizersnede, wordt ook in het ziekenhuis over het algemeen alleen toegepast wanneer de medische situatie van moeder of kind daarom vraagt.

Een ander voordeel van een natuurlijke geboorte van je kind is dat je weer sneller op de been bent, wanneer alles goed is verlopen. Een keizersnede kent een herstelperiode van minimaal zes weken en pijnstilling kan zorgen voor sufheid bij moeder en kind. Ook kunnen ingrepen zoals het inknippen voor een kunstverlossing zorgen voor een langere herstelperiode.

Wil je borstvoeding geven? Over het algemeen komt de borstvoeding beter op gang bij vrouwen die natuurlijk zijn bevallen. Ook is het goed voor de binding met het kind. Daarom wordt bij veel keizersneden tegenwoordig de natuurlijke situatie zo goed mogelijk nagebootst: de gentle sectio.

eerste keer borstvoeding na de geboorte - natuurlijke bevalling

Natuurlijk heeft natuurlijk bevallen ook nadelen. Pijnbestrijding is alleen in het ziekenhuis mogelijk. Als je erg angstig bent voor de pijn of het gevoel hebt er niet goed mee om te kunnen gaan, dan is natuurlijk bevallen misschien geen goed idee. En dat is ook prima.

Natuurlijk bevallen is hiernaast niet voor iedereen mogelijk. Wanneer je zelf bepaalde aandoeningen hebt, complicaties hebt in de zwangerschap, bepaalde medicatie gebruikt, of je kindje is niet 100% gezond, wordt er in veel gevallen sowieso gekozen voor een medische bevalling in het ziekenhuis. Soms zelfs voor een inleiding of geplande keizersnede, afhankelijk van je situatie. In die situatie is een natuurlijke geboorte maar beperkt of niet mogelijk. Bereid je er dan op voor dat de kans groot is dat er medische interventies zullen gaan plaatsvinden, of dat je pijnbestrijding aangeraden zal worden door de arts.

Uiteraard zitten er wel risico’s aan een natuurlijke bevalling. Aan iedere bevalling zitten immers risico’s verbonden. Over het algemeen zijn deze risico’s gelijk aan een ongecompliceerde bevalling met pijnbestrijding. In Nederland wordt ook een natuurlijke bevalling over het algemeen begeleid door de verloskundige. Een verloskundige is voldoende geschoold om een ongecompliceerde bevalling te begeleiden. Hierdoor zijn de risico’s beperkt. De verloskundige is erop getraind complicaties snel te herkennen en je over te dragen aan de gynaecoloog, mocht dat nodig zijn. Het is daarom ook af te raden om te bevallen zonder verloskundige of gynaecoloog.

Je eigen keuze voor een natuurlijke bevalling

Belangrijk is dat je je niet laat tegenhouden door de voor- en nadelen van een natuurlijke bevalling, of door de mening van anderen. Iedere bevalling heeft risico’s. Als je gezond bent en een normaal verlopende zwangerschap hebt, kun je prima kiezen voor een natuurlijke bevalling.

Houd er wel rekening mee dat een bevalling onvoorspelbaar kan zijn. Zorg er dus voor dat je de medische adviezen van je verloskundige of gynaecoloog ten harte neemt. Voel je ook niet slecht als je bevalling eindigt in een keizersnede, je medisch in het ziekenhuis moet bevallen of als je toch kiest voor pijnbestrijding tijdens de bevalling zelf. Het belangrijkste is immers dat je baby en jezelf gezond blijven en dat jullie beiden goed door de bevalling heen komen.

baby op verschoonkussen - natuurlijke bevalling