Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Over het algemeen hebben verloskundigen genoeg vakkennis om in te schatten wanneer een baby geboren zal worden. Maar soms gebeurt dit toch wat vroeger dan verwacht. Verhalen over vrouwen die op het toilet zijn bevallen, of op de trap, zijn niet schaars. Dus het is aangeraden om je ook voor te bereiden op zulke gevallen. Want je weet maar nooit!

De uitgerekende datum is alleen een indicatie

Een groot deel van de zwangere vrouwen gaat ervan uit dat de baby geboren zal worden op de uitgerekende datum. Maar een feit is dat slechts 5% van de vrouwen precies op die dag bevalt. De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken, dus in deze vijf weken zou het elke dag het geval kunnen zijn dat je gaat bevallen. Fijn is wel dat het lichaam zo in elkaar zit dat je dit van te voren zult merken.

Voorbereidingen treffen

Het is een goed idee om van te voren een noodpakketje klaar te maken met wat handdoeken, een dekentje en luiers. Onderkoeling kan snel plaats vinden als de baby te lang onbedekt blijft, en een bevalling kan soms heel snel gaan. Dus als je al ergens een kant en klaar pakketje klaar hebt liggen in huis, dan is dat ideaal.

Ook is het aangeraden om je partner en dichtstbijzijnde personen van te voren te informeren over wat te doen als je zou bevallen terwijl er geen medische hulp is. Je zou ze bijvoorbeeld deze link kunnen laten lezen zodat ook hun weten waar ze aan toe zijn. Vaak is weten wat je moet doen een hele grote geruststelling, en dat zorgt er dan ook voor dat je kalm blijft en beter handelt.

Hoe weet je dat je gaat bevallen?

De belangrijkste tekenen dat de bevalling begint te naderen zijn het verliezen van de slijmprop, het verlies van vruchtwater, en harde buiken/weeën. Als je deze dingen voelt is het dus goed om de verloskundige te bellen en jezelf voor te bereiden.

Als je merkt dat je inderdaad nu gaat bevallen is het belangrijk om een rustige en veilig plaats te kiezen als dat mogelijk is. Informeer eventuele personen om je heen dat je nu gaat bevallen, zodat hun jou bij kunnen staan en kunnen helpen waar nodig is. Als je kunt, informeer ze wat je van ze verwacht dat ze zullen doen. Zodat ook hun weten waar ze aan toe zijn.

Als je al wat spullen klaar had gelegd, dan kun je deze er meteen bij pakken. Zo niet, dan is het goed om wat handdoeken en luiers klaar te leggen. Als er nog tijd voor is, is het ook handig om een matrasbeschermer op je bed te leggen. Als je wilt gaan liggen, ga dan op je linkerzij liggen. Zo is de bloedvoorziening optimaal en krijg je de meest effectieve weeën.

De beste tip!

Het belangrijkste van zelf bevallen is om kalm te blijven en jezelf over te geven aan de situatie waar je nu in zit. Vertrouw op je lichaam, de pijn is er om je baby ter wereld te brengen. Als je je hier bewust van bent zal de bevalling veel makkelijker gaan.

Wat is de beste houding?

De beste houding om te bevallen bestaat niet. Er zijn verschillende houdingen die je aan kunt nemen. Zo kun je ervoor kiezen om ouderwets liggend te bevallen, maar zittend, hurkend, en zelfs staand is ook mogelijk. Elke vrouw heeft haar eigen voorkeuren, dus je moet zelf kijken wat voor jou het prettigst aanvoelt.

Het is zover!

Je zult zelf aanvoelen of de baby echt nu gaat komen, of dat het gewoon nog steeds zeurende weeën zijn. Het is niet de bedoeling dat je al gaat persen als je nog geen persweeën hebt dus let hiermee op. Als je zeker bent dat de baby nu geboren zal worden kan je partner, of degene die met je is, zichzelf alvast klaar maken om de baby op te vangen. Zorg ervoor dat de omgeving en handen schoon zijn. Jij kunt rustig beginnen met persen op het moment dat je een perswee op voelt komen. Het is niet de bedoeling dat je als een gek gaat persen, dit kan er namelijk voor zorgen dat je erg zult uitscheuren. Begin geleidelijk aan, je partner/hulp kan jou informeren hoe het vordert.

Het hoofdje

Het hoofdje moet soepel naar buiten komen. Als eenmaal het hoofdje zichtbaar is heeft het vaak nog maar één of twee keer persen nodig voor de baby om geboren te worden. Jouw partner/hulp kan nu het hoofdje controleren of de navelstreng niet rond de hals zit. Als dit wel het geval is, is het noodzakelijk om deze weg te halen. Meestal volgt de rest nu vanzelf. Maar zo niet, dan kan je partner/hulp het hoofdje aan weerszijden vastpakken en het hoofdje bij de volgende wee voorzichtig richting de billen drukken, zodat de ene schouder eruit kan komen. Als de eerste schouder eruit is tilt je partner/hulp de baby licht omhoog richting de buik zodat ook de andere schouder eruit komt.

Wat belangrijke punten:

Nu heb je het grootste werk gehad, de rest volgt vanzelf. Het mooiste is het als de baby mooi roze van kleur is en ook meteen huilt, dit zodat zijn ademhaling op gang komt. Als de baby slap is, wit van kleur en niet huilt, dan moet je hem wat meer prikkelen. Als er slijm in zijn mondje zit, wrijf dit er dan uit met een doekje. Daarna kun je hem wat ruw afdrogen met een handdoek en flink over zijn rug wrijven. Dit zal hem stimuleren om te huilen.

Het is belangrijk dat de baby niet onderkoelt raakt dus het beste wordt hij op de borst van mama gelegd. Zorg ervoor dat de baby goed afgedroogd is, en dat ook mama’s buik droog is. Hierna kun je beiden afdekken met dat wat voor handen is zodat ze beiden lekker warm blijven. Let erop dat ook het hoofdje goed bedekt is.

Niet te vergeten is dat ook de nageboorte (placenta) nog uitgeperst moet worden. De placenta verschijnt meestal een kwartier na de baby. De placenta moet worden bewaard zodat de verloskundige deze kan onderzoeken. De navelstreng hoeft niet doorgeknipt te worden, dit zal de verloskundige doen zodat dit op de juiste manier gebeurt.

Van harte gefeliciteerd!

Je kindje is geboren, en je kunt samen genieten van de mooie tijd die zal gaan komen.