Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken of 280 dagen. Wij mogen dus na ongeveer 9 maanden onze baby in onze armen sluiten. Hoewel maar weinig vrouwen precies op de uitgerekende datum bevallen, wil jij vast weten wanneer je jouw kleine wonder ongeveer mag verwachten. Speciaal voor jou hebben we op deze pagina een handige gratis tool, waarmee de uitgerekende datum berekenen een fluitje van een cent is. Ook kun je hier lezen hoe de berekening gedaan wordt.
Uitgerekende datum berekenen
Met behulp van onze gratis zwangerschapscalculator kun je hier snel en eenvoudig je uitgerekende datum berekenen. Je vult de datum in van je laatste menstruatie, drukt op de knop om de berekening te starten en de tool gaat snel je uitgerekende datum berekenen.
ZWANGERSCHAPS CALCULATOR
Geef de datum op van de eerste dag van je laatste periode:
RESULTAAT UITGEREKENDE DATUM BEREKENEN
Vermoedelijke datum van bevruchting:
Aantal weken zwanger:
Beste periode voor een termijnecho:
(12 weken 3 dagen tot 13 weken 3 dagen)
Datum voor 20 weken echo:
(20 weken)
Eerste keer hartslag horen met Doppler:
(11 tot 12 weken)
Beste moment om de groei te evalueren bij patiënten met risicofactoren:
Beste moment voor routinematige echografie:
(18 tot 20 weken)
Verwachte uitgerekende datum:
Nu je je uitgerekende datum berekend hebt, weet je wanneer je ongeveer zult bevallen als alles goed verloopt. Misschien ben je van nature een tikkeltje ongeduldig en wil je graag weten hoe je kind groeit, hoe hij eruit gaat zien en hoe hij zich ontwikkelt. Dit is normaal. Het moment van bevalling komt vanzelf. Zoek afleiding en ga niet stil zitten. En volg de ontwikkelingen van je zwangerschap met behulp van onze zwangerschapskalender. Doe vooral leuke dingen, dan vliegt de tijd voorbij. Bedenk dat wij gezegend zijn met een zwangerschapsduur van negen maanden. Olifanten lopen 22 maanden rond met hun kalfje in hun buik.
Hoe lang zwanger berekenen
Een van de eerste vragen die je krijgt, als je vertelt dat je zwanger bent is:’ Hoeveel weken zwanger ben je?’ De duur van je zwangerschap berekenen doe je voor jezelf. Je wilt graag goed voorbereid zijn en alles klaar hebben staan. Ook is het leuk om op te zoeken welke groei en ontwikkelingen de baby in jouw buik doormaakt. Voor de mensen om je heen hoef je het niet perse te doen. Wel wil je werkgever graag weten wanneer je zwangerschapsverlof in zal gaan (jij waarschijnlijk ook).
Medisch gezien is een zwangerschap berekenen ook echt noodzakelijk. De verloskundige of gynaecoloog moeten namelijk nauwkeurig in de gaten houden of de baby goed groeit en zich naar behoren ontwikkelt. Bij iedere fase in de zwangerschap hoort immers een specifieke ontwikkeling. Medisch zijn er meer mogelijkheden om de uitgerekende datum te bereken, dan jouw mogelijkheden thuis. Een verloskundige of arts zal de berekening dus altijd zelf doen.
Omdat de meeste vrouwen niet precies weten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt ervoor gekozen om te rekenen met de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit is namelijk een dag die de meeste vrouwen wel weten. Aangezien de bevruchting pas rond 14 dagen na deze dag plaatsvindt, ben je eigenlijk de eerste twee weken nog niet zwanger. Toch tellen deze weken al mee in de berekening. Een mooi cadeautje toch?
Verschillende mogelijkheden uitrekenen zwangerschap
Je zwangerschap berekenen kan op verschillende manieren. Gelukkig is hier geen hogere wiskunde voor nodig. Met alleen je agenda kom je al een heel eind. Maar er zijn meer opties voor je uitgerekende datum berekenen.
De kalendermethode
Vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie moet je 280 dagen vooruit tellen om je uitgerekende datum te berekenen. Als je dit doet via de kalender, is het gemakkelijker om 40 weken vooruit te tellen. Wil je snel en eenvoudig je zwangerschap berekenen, gebruik dan onze gratis zwangerschapscalculator op deze pagina.
De berekening is een indicatie. Er wordt uitgegaan van een menstruatiecyclus van 28 dagen. Dit is een gemiddelde, bij veel vrouwen is de menstruatiecyclus korter of langer. De bevruchting kan daardoor vroeger of later plaats hebben gevonden. Tenzij er sprake is van complicaties in de zwangerschap, maakt een dag meer of minder gelukkig niet veel uit.
Aan de hand van een zwangerschapstest
Er bestaan digitale zwangerschapstesten die aangeven hoe lang zwanger je bent. Ook hiermee kun je je uitgerekende datum berekenen. Een voorbeeld hiervan is de test van Clearblue. Let wel op, deze test geeft een indicatie van de tijd die verstreken is sinds de bevruchting. Vanaf de bevruchting duurt een zwangerschap nog maar 38 weken of 266 dagen. Een groot voordeel van deze testen is dat je al vroeg kunt testen. Dat is heel fijn, vooral als je ongeduldig bent. Deze methode werkt overigens alleen helemaal in het begin van de zwangerschap.
Uitgerekende datum berekenen door verloskundige
Tijdens het maken van een echo of een termijnecho kan de verloskundige kijken hoe groot de baby in je buik is. De verloskundige doet verschillende metingen van de baby en stelt een aantal vragen over je laatste menstruatie en je cyclus. Hier gaat de verloskundige je uitgerekende datum berekenen. Deze methode is vrij nauwkeurig en gebeurt liefst tussen de tien en de twaalf weken zwangerschap. De artsen gaan bij voorkeur uit van deze metingen, zelfs als dat niet helemaal klopt met je eigen berekeningen. In de tweede helft van de zwangerschap zijn deze metingen niet meer mogelijk.
Uitgerekende datum berekenen na een vruchtbaarheidsbehandeling
Als jij zwanger bent geraakt na een vruchtbaarheidsbehandeling, waarbij het moment van bevruchting gekend is, wordt er gerekend vanaf dat moment. Duidelijker kan namelijk niet. Voor de uitgerekende datum moet je 38 weken, of 266 dagen verder tellen. Ook als er via de echo een andere datum uit de bus komt, gebruiken artsen de datum van bevruchting. Dit geldt bijvoorbeeld bij in-vitrofertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).
Te vroeg bevallen
Een normale zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Beval jij voor de 37 weken zwangerschapsduur, dan is er sprake van vroeggeboorte of prematuriteit. Vanaf 24 weken zwanger is jouw baby levensvatbaar. Toch is het geen goed plan om dan al te hopen dan de baby geboren wordt. Baby’s die te vroeg worden geboren hebben de nodige gezondheidsrisico’s. Hun ontwikkeling is namelijk nog niet voltooid. Bij extreme vroeggeboorte is er zelfs een verhoogde kans op overlijden. Dat wil je natuurlijk liever niet. Laten we hopen dat jouw baby lekker tot minimaal 37 weken zwangerschapsduur in jouw buik blijft zitten.
Te laat bevallen
Als je niet kan wachten op de geboorte van jullie kleine hummeltje, baal je als een stekker, wanneer uitgerekend jouw bevalling maar niet op gang komt! Als een baby bij 42 weken nog niet geborgen is, heet dat serotieniteit. De bevalling wordt dan opgewekt met behulp van weeënopwekkers of er wordt een keizersnede uitgevoerd. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap groeit een baby heel snel. Hij groeit dan ongeveer 150 gram per week. De baby langer in de buik laten zitten kan zorgen voor problemen. De bevalling kan zwaar worden doordat de baby steeds groter wordt, maar er kunnen ook problemen ontstaan met de placenta of het vruchtwater. Dat wil je liever niet. Medisch ingrijpen is daarom noodzakelijk.
Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum?
Je uitgerekende datum berekenen is leuk en geeft je een goede indicatie. Maar heel erg betrouwbaar is het niet. Slechts 4% van de vrouwen bevalt ook echt op de uitgerekende datum. 90% van de baby’s wordt geboren tussen drie weken voor de uitgerekende datum en twee weken erna. De baby komt als hij er klaar voor is. Je uitgerekende datum bereken dient dus vooral als indicatie om de groei en ontwikkeling van je baby te volgen tijdens de zwangerschap.
Tot slot
Hoeveel weken zwanger ben je nu? Heb je voor je uitgerekende datum berekenen gebruik gemaakt van onze zwangerschapscalculator? Vast wel! Anders dan in andere culturen, willen we in westerse landen alles plannen en berekenen. We kunnen niet zonder agenda. Dit is voor ons noodzakelijk en heel normaal. Het geeft wel vaak veel stress. Het belangrijkste is dat de baby en de moeder gezond zijn en blijven. Stress is daarbij niet goed. Gelukkig zit er ook nog een stukje natuur in ons. Het is niet slecht om de natuur zo nu en dan zijn gang te laten gaan. Probeer je dus niet teveel te focussen op de uitgerekende datum.
De baby komt als hij er klaar voor is. De marge is ruim. Tussen de 37 weken zwanger en de 42 weken zwanger zit meer dan een maand! Jij kunt niet meer doen dan wachten en proberen te genieten van de zwangerschap. Doe dit van het begin tot het einde van je zwangerschap. Ook als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Hoe moeilijk dat ook is, de duur van de zwangerschap is maar beperkt. Je beleeft het maar enkele keren in je leven. Als je geluk hebt tenminste!