3 tips bij het inrichten van de babykamer

Leuk, een baby op komst! Een spannende periode, dus het is extra fijn om goed voorbereid te zijn. Hier hoort natuurlijk ook het inrichten van de babykamer bij. En daar komt veel bij kijken: het uitzoeken van een wiegje, op zoek naar de perfecte commode en zelfs over...

Zelfzorg tips: Zo kun jij ook veel beter voor jezelf zorgen!

Zelfzorg, selfcare, je wordt tegenwoordig om de oren geslagen met deze termen. Vaak gaat het dan over tijd nemen voor jezelf met thee (warm, het liefst), een boek lezen onder een dekentje of een bubbelbad met roze bubbels. Lekker even 'me-time'. Lief zijn voor jezelf....

Sportief kinderfeestje organiseren in de winter

De winter is misschien niet het eerste seizoen waar je aan denkt bij een sportief kinderfeestje, maar juist die koude maanden bieden een unieke kans voor avontuurlijke en gezellige activiteiten. Of het nu buiten in de frisse lucht is of lekker warm binnen, er zijn tal...

Rondreis door Toscane met kinderen

Na twee 'relaxvakanties' en na een drukke tijd met werk en verhuizing hadden we wel weer zin om wat meer te doen en te zien van de omgeving waar we zouden verblijven. Na wat overleg over de bestemming - Weer een eiland? Ibiza misschien? Of Sicilië? - hakten we de...

Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je...

Door de indaling van de baby moet de moeder, bij een zwangerschap van 35 weken, heel vaak plassen; de blaas wordt verdrukt. Ook heeft de moeder steeds meer last van harde buiken. De snel groeiende baby is helemaal compleet, alleen zijn hersenen zijn nog in ontwikkeling.

35 weken zwanger: je baarmoeder is duizend keer zo groot geworden

Van piepklein is je baarmoeder door de groei van je baby uitgegroeid tot een reusachtige baarmoeder. Hij is maar liefst 1000 keer zo groot geworden als je 35 weken zwanger bent. Waarschijnlijk heb jij, als je naar jouw immense buik kijkt, ook wel het gevoel dat dit klopt.

Het blijft een groot wonder hoe een minuscuul eitje uit heeft kunnen groeien tot een prachtige baby, die jij zeer binnenkort in jouw armen kunt nemen. Kijk je er al naar uit? Waarschijnlijk wel. Zeker nu je met zwangerschapsverlof bent en niet zoveel meer omhanden hebt, leef je er vast en zeker naartoe. Of ben je nog steeds aan het werk? Niet teveel stressen hoor, dat is niet goed voor je baby. Straks is het ook voor jou tijd om lekker in rust te genieten van het laatste deel van je zwangerschap.
foetus-35-weken-zwanger

Baby bij 35 weken zwangerschap: je baby is klaar om geboren te worden

Je baby is nu echt af. Hij is voorzien van alle lichaamsdelen, van groot tot heel klein. Zijn armen, benen, handen, voeten en nageltjes zijn allemaal aanwezig. Ook alle organen zijn er. Ze zijn al optimaal aan het werk. De lever en de nieren verwerken de afvalstoffen van je baby. Het hart pompt bloed door het lichaam van je baby en in de darmen van je baby zit zijn allereerste ontlasting. Deze groene poep gaat hij na de bevalling uitpoepen.

De donshaartjes van je baby zijn volledig verdwenen. Daarvoor in de plaats kreeg hij vetlagen om zich tegen het vruchtwater te beschermen. Kortom je baby is af, helemaal klaar voor zijn ontdekkingstocht in de echte wereld: klaar om geboren te worden. Laat maar komen jouw baby, hoewel er in de buik toch nog een paar kleine dingen gebeuren.

  • Je baby krijgt meer vetlagen. Zo kan hij zich straks na de bevalling lekker warm houden. Als het buiten koud is, help je hem hierbij door een kruik voor je baby klaar te maken.
  • De hersenen van je baby zijn nog groeiende. Ze blijven tot na de bevalling doorgroeien.

Hoe groot is je baby met 35 weken zwangerschap?

Je baby krijgt steeds meer vetlagen, wordt dus steeds molliger. Toen je 34 weken zwanger was, woog je baby nog 2250 gram. Nu is je baby 250 gram gegroeid. Hij weegt nu 2500 gram. Zijn grootte is 43,5 centimeter. Dat is zo groot als een ananas.

Moeder 35 weken zwanger: veel plassen en harde buiken

Als je zwangerschapsverlof is ingegaan, dan ben je waarschijnlijk, als je 35 weken zwanger bent, vooral aan het genieten van je rust en vrijheid. Dat is heel goed om te doen. Niet alleen voor jou en je baby, maar ook omdat dit straks niet meer kan als je baby er eenmaal is. Dan krijg je te kampen met een huilende baby, slapeloze nachten en een verminderde vrijheid, omdat je nooit meer zomaar zonder je baby en een tas vol met spullen de deur uit kunt gaan.

Maar dat maakt jouw straks helemaal niets uit, omdat je zielsveel van je kleintje gaat houden en gaat genieten van de eerste lach van je baby, zijn eerste geluiden en misschien ook wel van het geven van borstvoeding. Heb je er al over nagedacht of je dit straks wilt gaan doen? Weet je het nog niet? Lees dan eens het artikel ‘Borstvoeding of flesvoeding’.

Terwijl je veel wegdroomt en fantaseert over je baby, hou je helaas ook last van je zwangerschapsklachten. Je hebt er nu vooral last van dat je veel moet plassen, zelfs op momenten dat je geen plasgevoel hebt komt je urine eruit. Ook krijg je meer en meer last van harde buiken als je 35 weken zwanger bent.
35-weken-zwanger-superfoods

Zwangerschapsklachten bij 35 weken zwanger

Baal je van je gewichtstoename als je 35 weken zwanger bent? Je kunt er helaas nu nog niet zoveel aan doen. Blijf letten op gezonde voeding en probeer in beweging te blijven, al zijn het maar kleine wandelingetjes. Last van vreetbuien? Probeer je dan liever vol te eten met superfoods in plaats van ongezonde snacks.

En ach, ook al kom je in de komende weken nog wat kilo’s aan. Die probeer je er gewoon weer af te krijgen na je bevalling. Niet lijnen of afvallen tijdens de zwangerschap hoor. Je baby heeft de voedingsstoffen hard nodig. Waar je, als je 35 weken zwanger bent, ook van kunt balen, zijn de volgende zwangerschapskwalen.

  • Je moet vaak plassen. Door de indaling van je baby, die nu zeer waarschijnlijk heeft plaatsgevonden, verdrukt je baarmoeder je blaas, waardoor je nog vaker moet plassen, dan je al moest. Hier zijn drie tips: drink niet teveel voor het slapengaan, ga rechtop op de wc zitten en ga pas weg bij de wc als je goed hebt uitgeplast. Maak hiervoor je rug beurtelings hol en bol.
  • Je hebt zwangerschapsincontinentie. Dit ontstaat door de groei van je baarmoeder in combinatie met een slapper wordende sluitspier. Het wil zeggen dat je op het moment dat je lacht, hoest of niest een klein beetje urine verliest. De oplossing: een inlegkruisje gebruiken en wachten tot na je bevalling. Dan is het over. Schaam je er vooral niet voor. Bijna elke hoogzwangere vrouw heeft er last van.
  • Je krijgt harde buiken. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder gaat zich samentrekken en dat voel je als een harde buik. Meestal krijg je deze harde buiken als je hebt bewogen of als je je hebt ingespannen. Ze duren, in tegenstelling tot weeën wel een minuut of een paar minuten. Als je een harde buik hebt, kun je het beste even gaan liggen, een ademhalingsoefening doen en/of een warme kruik tegen je buik aanleggen. Heb je erg vaak harde buiken, wel zes per uur? Dan maak je je waarschijnlijk echt te druk en moet je echt meer gaan rusten. Ook moet je in dit geval contact opnemen met je verloskundige. Zeker als je harde buiken ook pijn gaan doen.

Wat moet je doen bij 35 weken zwanger

Wat moet je doen bij 35 weken zwanger?

Heerlijk om nu alle tijd te hebben ter voorbereiding op je kleine. Dit kun je allemaal nog doen, als je het nog niet hebt gedaan als je 35 weken zwanger bent.

  • Geboortekaartjes regelen.
  • De babykamer inrichten.
  • Babykleertjes kopen en wassen.
  • Het huis opruimen en schoonmaken, als je daar door je nesteldrang behoefte aan hebt. Niet teveel in een keer hoor, elke dag een klein beetje, bijvoorbeeld elke dag een kamer, kast of laatje van je huis.

Tip van de week: verzin geboortetraktaties

Als je kleintje er straks is dan kun je iedereen trakteren op beschuit met muisjes. Het kan ook zijn dat jij iets originelers op tafel wilt zetten, aan je collega’s wilt geven of aan je kind(eren) mee naar de opvang/naar school wilt geven. In dat geval is het een leuk idee om originele geboortetraktaties te verzinnen, met andere woorden roze en/of blauwe traktaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van chocoladeflikken of soesjes met muisjes.