De baby’s zintuigen zijn helemaal af en hij beweegt volop met zijn hoofd, armen en benen. Bij een zwangerschap van 31 weken groeien de borsten van de moeder hard, doordat er moedermelk wordt aangemaakt. Hierdoor kan de moeder lekkende borsten krijgen. De Braxton-Hicks weeën nemen toe in het laatste trimester van de zwangerschap. Dit zijn ‘valse weeën’.

31 weken zwanger: Steeds meer Braxton-Hicks weeën

Nu je de 30 weken zwangerschap hebt gepasseerd, nader je de 40 weken zwanger wel erg snel. Dat zie je ook aan je buik, die alsmaar dikker wordt en dat voel je misschien ook wel aan je lekkende borsten; de melkproductie wordt in het derde trimester in werking gezet. Waar je ook last van kunt krijgen als je 31 weken zwanger bent, zijn Braxton Hicks weeën. Dat zijn ‘valse weeën’, dus weeën die lijken op echte weeën. Best verwarrend.

Eigenlijk heb je Braxton Hicks weeën al als je zes weken zwanger bent, maar je voelt ze dan nog niet, omdat ze op dat moment nog niet zo intensief zijn. Dat worden ze wel als je bijna 8 maanden zwanger bent. Wat is precies een Braxton Hicks wee?

 • Een Braxton Hicks wee zorgt ervoor dat je doorbloeding, van je placenta naar je baby, beter verloopt.
 • Een Braxton Hicks wee is er waarschijnlijk ook om je baarmoederspieren te versterken. Ze bereiden je voor op de bevalling.
 • Je krijgt tijdens een Braxton Hicks wee een a twee minuten een harde buik; je baarmoederspier trekt zich samen.
 • Een Braxton Hicks wee voelt ongemakkelijk aan, maar is vaak niet pijnlijk.
 • Je krijgt meer en intensievere Braxton Hicks weeën aan het einde van je zwangerschap.

Het kan lastig zijn om een Braxton Hicks wee te onderscheiden van een echte wee. De artikelen over weeën en harde buiken kunnen je hierbij helpen.
31-weken-zwanger-buik-met-hartje

Baby bij 31 weken zwangerschap: alle zintuigen zijn af

Als je 31 weken zwanger bent, dan zijn de ogen, oren, neus en mond van je baby helemaal af. De zintuigen zijn nu volop in werking. Zelfs de irissen gaan het doen. Met zijn hoofd, armen en benen is je baby veel in beweging. Hij kan nu zelfs met zijn hoofd draaien. Een aantal dingen ontstaan of zijn bij je baby nog in ontwikkeling bij 31 weken zwangerschap.

 • Je baby reageert op licht: de irissen van je baby reageren, als je 31 weken in verwachting bent, voor de eerste keer op licht.
 • Je baby ontwikkelt een slaap-beweegpatroon. Op steeds vastere tijden is je baby aan het slapen en aan het bewegen. Dat is helaas nog niet het slaap-waakritme dat jij hebt of dat jij je baby straks gaat leren. Pas als je baby uit de buik is, groeit je baby langzaam in een dag- en nachtritme. De kans is zelfs groot dat je baby ’s nachts volop in beweging is. Als je bijna 8 maanden zwanger bent, dan is het normaal dat je je baby vaak en volop voelt bewegen. Is dit bij jou niet het geval? Ga dan wat vaker op je linkerzij liggen. Dit is de houding waarin je je baby het beste kunt voelen. Voel je nog steeds niet tot nauwelijks beweging? Neem dan contact op met je verloskundige om hierover te praten en om het eventueel te laten checken.
 • Het zenuwstelsel en de hersenen zijn nog volop in beweging.

Hoe groot is je baby met 31 weken zwangerschap?

Je baby is, als je 31 weken zwanger bent, ongeveer zo groot als een kokosnoot. Dat is ongeveer 41 centimeter. Ook zijn gewicht komt aardig in de buurt van het gewicht van een kokosnoot: je baby weegt bij een zwangerschap van 31 weken 1500 gram. Dat is alweer anderhalve kilo en 200 gram meer, dan een week geleden, toen je 30 weken zwanger was.

31 weken zwanger neem voldoende rust

Moeder 31 weken zwanger: Heb je ook last van lekkende borsten?

Er wordt moedermelk aangemaakt in het derde trimester van je zwangerschap. Dat merk je aan het feit dat je borsten flink gaan groeien en soms ook aan lekkende borsten. Misschien herken je het vocht dat uit je borsten lekt niet als moedermelk, maar dat is het wel. Het ziet er nog dik en gelig uit. Het kan zijn dat nu en in de komende weken slechts een paar druppeltjes uit je borsten lekken, maar bij sommige vrouwen is dit meer. Dan kan het nodig zijn dat je zoogkompressen gaat gebruiken om de druppels op te vangen en om doorlekken te voorkomen.

Zoogkompressen zijn een soort inlegkruisjes, maar dan rond van vorm voor in je bh. Door je groeiende borsten kan het ook noodzakelijk worden om nieuwe bh’s te kopen. Overweeg je straks borstvoeding te geven? Koop dan geen gewone bh’s, maar ga borstvoedingbh’s kopen. Deze kun je eenvoudig openklappen, zodat je eenvoudig en snel je baby kunt voeden. Geen lekkende borsten en/of groeiende borsten? Geen reden tot paniek, dat komt vanzelf.
31-weken-zwanger-zoogkompres-op-lekkende-borst

Zwangerschapsklachten bij 31 weken zwanger

In het derde trimester nemen de zwangerschapsklachten weer toe. Hier staan een paar kwalen die veel voorkomen als je 31 weken in verwachting bent. Voor een compleet overzicht kun je het artikel ‘Zwangerschapsklachten’ lezen.

 • Je hebt lage rugpijn en/of pijn aan je bekken. Dit is een nare zwangerschapskwaal. Je kunt er in vele situaties last van hebben: als je bukt, als je tilt, als je langere tijd staat of zit, bij het in bed stappen, bij het uit bed stappen, als je in en uit de auto stapt. Het best kun je op de momenten dat je last hebt van lage rug- en/of bekkenpijn handelen. Vermijd de situaties waar mogelijk. Buk en til zo min mogelijk. Ga op zoek naar andere manieren om een beweging uit te voeren. Bij het in- en uit bed stappen kun je trucjes toepassen, waardoor je het zonder pijn toch kunt uitvoeren. Ga niet te lang achter elkaar staan of zitten. Bewegen is wel goed voor je onderrug en bekken. Ook bekken bodem oefeningen kunnen deze vervelende pijnen verminderen.
 • Je borsten kunnen gaan lekken als je 31 weken zwanger bent. Lekkende borsten ontstaan doordat de moedermelkproductie van start gaat. Het verschilt van zwangere vrouw tot vrouw wanneer dit precies gebeurt.
 • Je raakt vermoeid. Dit heeft vele oorzaken, zoals je zwaarder wordende buik, slecht slapen en malen over de komst van je baby. Ga regelmatig bewegen, dat geeft nieuwe energie. Rust ook gerust even uit overdag: ga even op de bank of op bed liggen.

 

Wat moet je doen bij 31 weken zwanger?

Rust wordt steeds belangrijker nu je verder in je zwangerschap beland. Waarschijnlijk ben je nog aan het werk, dat kost al veel energie. In de overige tijd kun je het beste niet al teveel doen. Er is wel een ding dat je kunt doen als je 31 weken zwanger bent.

 • Geef bij de eventuele kinderopvang of gastouder aan wanneer je baby precies gaat komen. Waarschijnlijk kun je op dit moment een inschatting maken, wanneer je weer aan het werk gaat.

Tip van de week: Plan een vast relaxmoment op je dag in

Nu je 31 weken zwanger bent, wordt het steeds belangrijker dat je voldoende rust neemt. Het kan goed zijn dat je dat lastig vindt; dat vinden namelijk veel zwangere vrouwen. Plan een moment op je dat in waarop je verplicht gaat relaxen. Bedenk iets wat jou ontspant, bijvoorbeeld een warm bad, het lezen van een boek, een computerspelletje doen of yoga. Doe dit op een vast moment op je dag.

Het beste op een moment waarop je weet dat rust nodig hebt, bijvoorbeeld als je uit je werk komt of als je andere kind(eren) op bed liggen.